Silné klubové tituly prilákaly v roku 2015 rekordný počet návštevníkov!

Asociácia slovenských filmových klubov uviedla v roku 2015 do kín 34 dlhometrážnych filmov z toho 7 slovenských. Celkový počet divákov vzrástol oproti minulému roku o viac ako 12 000. Najobľúbenejším filmom sa stali Divoké historky, v top desiatke však nechýbala ani animovaná rozprávka Pieseň mora a až 3 slovenské tituly.

Naďalej sa úspešne rozvíjali aj projekty Filmový kabinet deťom a Filmy pre školy, pribudol projekt Filmy za mrežami. V rámci MFF Febiofest potešila najviac návšteva dvorného herca Jima Jarmuscha – Isaacha de Bankolé, ktorý stvárnil hlavnú úlohu v slovensko – maďarskom filme Mirage.

V roku 2015 ponúkla ASFK svojim divákom 34 filmov, čo je rovnaký počet ako v roku 2014. Vzrástol však počet premietaní – na 5 205, teda až o 1128 v porovnaní s predošlým rokom, čím sa zvýšili aj celkové čísla návštevnosti. Uvedené tituly si prišlo pozrieť spolu až 136 616 divákov, čo je presne o 12 421 viac ako rok predtým. Celkovo je tento počet najvyšší za posledných 13 rokov. TOP 10 najnavštevovanejších filmov je pestrá, zaujali komédia, dokumentárne filmy aj drámy, v rebríčku nechýbajú ani slovenské tituly. Desiatka najúspešnejších filmov za rok 2015 vyzerá takto: 1. DIVOKÉ HISTORKY (Damián Szifron) – 13 227 divákov, 2. PIESEŇ MORA (Tomm Moore) – 11 853 divákov, 3. MLADOSŤ (Paolo Sorrentino) – 9 504 divákov, 4. AMY (Asif Kapadia) – 9 342 divákov, 5. EVA NOVÁ (Marko Škop) – 9 313 divákov, 6. ANTON SRHOLEC (Alena Čermáková) – 6 589 divákov, 7. SAMBA (Olivier Nakache, Eric Toledano) – 5 187 divákov, 8. SURI (Pavol Barabáš) – 4 694 divákov, 9. MAMI! (Xavier Dolan) – 4 190 divákov10. DIOR A JA (Frédéric Tcheng) – 3 970 divákov.  Argentínska drsná komédia Divoké historky, ktorá mala svoju premiéru vo februári mala nadšené reakcie už od prvého dňa premietania. Obľúbenosti sa tešila nielen v kamenných kinách, ale aj na letných projekciách kde úspešne napĺňala amfiteátre, námestia či nádvoria. Rozprávka Pieseň mora zaujala nielen silným príbehom, ale aj tradičnou animáciou, ktorá je v čase počítačov a 3D technológií výnimkou. Film sa premietal s titulkami aj s dabingom a ocenil ho nielen detský, ale aj dospelý divák. Ku každému detskému lístku dostali navyše malí návštevníci aj pexeso s obrázkami z filmu. Trojicu top filmov uzatvára Európsky film roka, Mladosť Paola Sorrentina, ktorý je aktuálne aj najnavštevovanejším filmom najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku – PROJEKT 100, v rámci ktorej mal svoju premiéru.

Skvelými výsledkami sa môžu pochváliť slovenské snímky. Zo siedmych uvedených v ostatnom roku sa v TOP 10 ocitli až tri. Jednoznačným víťazom spomedzi nich je hraný film Eva Nová Marka Škopa, v hlavnej úlohe s Emíliou Vašáryovou. Ten mal premiéru len 19. novembra a čísla návštevnosti rastú aj v novom roku. Aktuálne je to vyše 11 000.  Veľký záujem bol aj o slovenské dokumentárne snímky, zaujali najmä Anton SrholecSuri. Tie boli navštevované nielen v kinách, ale premietali sa aj na školských projekciách. „ Teší nás, že záujem o domáce snímky je taký veľký. Keď spomedzi 34 uvedených filmov sa medzi najnavštevovanejšie dostanú až tri slovenské, je to signál toho, že sú nielen kvalitné, ale aj žiadané,“ hovorí Silvia Dubecká.

Eva Nová

Presne 9. septembra odštartoval silnou slovenskou snímkou Ivana Ostrochovského KOZA, ktorá má aktuálne na svojom konte viac ako desiatku ocenení s najrôznejších medzinárodných festivalov po celom svete, už 21. ročník prehliadky PROJEPieseň moraKT 100. Najnavštevovanejším filmom je aktuálne bezkonkurenčne Mladosť (Paolo Sorrentino – 9 504 divákov), na druhom mieste sa ocitol kontroverzný film LOVE Gaspara Noého (3 085 divákov) a trojku uzatvára už spomínaná slovenská snímka KOZA (Ivan Ostrochovský, 2 940 divákov). Netreba však zabúdať, že Projekt 100 trvá až do konca februára, takže čísla návštevnosti nie sú ešte konečné a každým dňom rastú. Do tohtoročného výberu prehliadky sa dostal okrem už spomenutých aj Aferim! Radu Judeho, kultový Klub bitkárov Davida Finchera, nemecká snímka Fénix Christiana Petzolda, thrillerová klasiká Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, novinka Ma ma Julia Medema, nemá snímka Východ slnka Friedriecha W. Murnaua a komédia Jaca van Dormaela Zbrusu Nový zákon. Už na konci decembra mal aktuálny ročník prehliadky o takmer 8 000 divákov viac ako naposledy a zapojilo sa až 90 kín po celom Slovensku, čo je v rámci histórie prehliadky už teraz rekordné číslo.

Mladosť

Medzi podujatiami ASFK nechýbal Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST. Počas 22. ročníka  sa premietlo 126 filmov, ktoré si pozrelo spolu takmer 9 000 divákov. Na otvorenie prišiel aj hlavný predstaviteľ, otváracej, maďarsko – slovenskej snímky Mirage Isaach de Bankolé. Febiofest predstavil aj novú programovú sekciu Slovenská filmová krajina, ktorá sa hneď stala jednou z najobľúbenejších. Odborná porota v zostave Katalin Vajda (Maďarsko), Matúš Vizár (Slovensko) a Tomasz Grabinski (Poľsko) odovzdala hlavnú cenu v Súťaži krátkych filmov V4 Vahramovi Mchitarjanovi za snímku Mliečny brat. Zvláštne uznanie poroty získali až dva filmy – česko-vietnamský Mat goc a slovenský dokumentárny film Toto nie je hra. Cenu divákov si odniesol český hraný film Natálie Císařovskej Až zapadne slunce.

Aj v roku 2015 dostala ASFK podporu z Audiovizuálneho fondu na kontinuálne pokračovanie výchovno-vzdelávacieho projektu pre žiakov a pedagógov z prvého stupňa základných škôl – Filmový kabinet deťom. V školskom roku 2014/2015 realizovala ASFK projekt predovšetkým v Bratislave a za toto obdobie priblížili lektorky svet slovenského animovaného filmu viac než 2200 deťom a ich pedagógom. V školskom roku 2015/2016 sa ASFK zamerala na prezentáciu projektu už aj v slovenských regiónoch. Do decembra 2015 tak videlo už viac ako 1000 detí z rôznych základných škôl na Slovensku to najlepšie z dielne slovenských animátorov. „ Do regiónov sme sa rozhodli vycestovať na základe záujmu, ktorý vzrástol po tom, ako sa projekt rozbehol v bratislavských školách a stretol sa s veľkým úspechom. Ten je aktuálne aj v regiónoch taký veľký, že rátame s cestovaním mimo hlavného mesta aj v budúcom školskom roku,“ hovorí Martina Mlichová, koordinátorka projektu.

Pre študentov zo stredných škôl zasa organizuje ASFK už niekoľko rokov projekt Filmy pre školy. V rámci neho v roku 2015 zorganizovala 121 školských predstavení, na ktorých sa zúčastnilo viac než 14 000 študentov. K filmom zaradeným do výberu vytvára ASFK v spolupráci s Pedagogicko-psychologickým centrom Metodický materiál pre pedagógov, ktorý slúži ako pomôcka pre ďalšiu prácu s filmom a jeho témou. Medzi najobľúbenejšie patril za minulý rok slovenský dokumentárny film Pavla Barabáša Suri, ale napríklad aj česká dokumentárna snímka Stále spolu Evy Tomanovej.

Novinkou v rámci aktivít bol edukatívny projekt Filmy za mrežami. Prostredníctvom neho videlo takmer 1000 odsúdených filmy z klubotéky ASFK (Comeback, Katka, Ťažký deň, Protektor, Anjelsky podiel, Šerif za mrežami, Prorok, Anton Srholec, Pieseň mora, Trabantom až na koniec sveta), pričom k niektorým filmom prišli do väznice aj samotní tvorcovia, aby mohli viesť s odsúdenými diskusiu. V januári 2015 takto nadviazala ASFK pravidelnú spoluprácu s Ústavom na výkon trestu odňatia slobody a Ústavom na výkon väzby v Ilave. Premietalo sa však napríklad aj v ženskej väznici v Dubnici nad Váhom, kde videlo takmer 700 odsúdených filmy Katka, ComebackOpri rebrík o nebo.

Úspechom roku 2015 bolo aj opätovný nárast v počte filmových klubov, ich aktuálny celkový vzrástol na 54, čo je o 6 viac ako v roku 2014. Najnavštevovanejším bol FK pri kine Lumière v Bratislave, kam si filmy ASFK na 1 373 predstavení prišlo pozrieť 40 427 divákov, čo je polovica všetkých jeho návštevníkov za rok 2015 (celkový počet divákov 80 567). FK Mladosť v Bratislave bol druhým najúspešnejším – 281 premietaní snímok z distribúcie ASFK vzhliadlo 10 113 divákov. Prvú trojku uzatvára FK v Múzeu SNP Banská Bystrica, kde sa filmy ASFK premietali na 60 predstaveniach, s celkovou návštevnosťou 4 815 divákov. A práve tu je najvyšší priemer počtu divákov na jedno premietanie – až 80.

V podujatiach nechýbali ani programovacie semináre pre zástupcov filmových klubov registrovaných v ASFK a v spolupráci zo Slovenských filmovým ústavom už 16. ročník česko – slovenskej filmologickej konferencie. Tá sa v roku 2015 konala na tému rovnomennej celoročnej filmovej prehliadky Vlak zvaný film z bratislavského Kina Lumière, ktorá je tiež pripravovaná v spolupráci so SFÚ, rovnako ako úspešný cyklus prednášok Filmový kabinet. Ten vstupuje na začiatku februára do tretieho semestra s témou Cesty dospelosti. V rámci edičnej činnosti ASFK pribudli v uplynulom roku dve nové čísla filmologického časopisu pre vedu o filme a pohyblivom obraze KINO IKON 1 a 2 / 2015.

VÝROČNÉ CENY ASFK UDELENÉ V ROKU 2015
Výročná cena ASFK za prínos svetovej kinematografii – ISAACH DE BANKOLÉ
Výročná cena ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu – EDUARD GREČNER, ANDRZEJ JAGODZIŃSKA
Najlepší klubový film za rok 2014 – IDA, r. P. Pawlikowski
Najlepší filmový klub za rok 2014 – KINO LUMIÈRE, BRATISLAVA

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov