Nina Kohoutová – Blue Sunray

Meno Nina Kohoutová nie je na slovenskej hudobnej scéne úplne neznámy pojem. Iba 16-ročná talentovaná hudobníčka na seba prvýkrát upozornila skladbou Gejša z albumu V hmle od kapely Fallgrapp, na ktorej sa okrem vokálov podieľala aj spoluautorsky.

Publiku je ale známa najmä z kapely Autumnist, s ktorou pravidelne koncertuje a na ktorej “rádiohlavou” ocenený album False Beacon (2018, Deadred/Starcastic) naspievala epickú skladbu Future Lights. Po niekoľkoročnom sólovom akustickom vystupovaní s rôznymi prevzatými skladbami dozrel čas aj na jej vlastnú tvorbu a tak 6. februára debutuje singlom Blue Sunray na značkách Deadred Records/Starcastic Records.

Vystupovanie s kapelou Autumnist dosť výrazne ovplyvnilo moju predstavu o vlastnom hudobnom smerovaní. Odjakživa ma to ťahalo skôr k tichšej melancholicko-baladickej hudbe, pri ktorej ma počas svojich koncertov vždy prekvapil čo i len malý náznak pohybu v publiku. Užívala som si ich intimitu, každé zapraskanie gitarovej struny a mojou prioritou bolo snaha o akési hlbšie vnútorné prepojenie medzi mnou a poslucháčmi. No zrazu prišiel Autumnist, spájajúci mne veľmi blízku hudobnú “tmavosť“ a abstrakciu, viacčlenná živá kapela s elektronikou a pre mňa dovtedy nepoznané tancujúce publikum. Začalo ma to neskutočne baviť…“ hovorí Nina o vplyve Autumnist.

Témou jej autorskej hudobnej prvotiny je vzťah so staršou sestrou, ktorá sa neočakávane osamostatnila a následne stala matkou. Prázdnotu a vnútornú samotu, ktorú Nina pociťovala po jej odchode z rodičovského domu a každodenného životného kolobehu, však pozitívne narušilo narodenie sestrinho syna. „Blue Sunray vnímam ako veľmi intímny kúsok mňa samej. Pieseň je totiž o človeku mne snáď úplne najbližšom. Jeden večer nás od seba delilo päť krokov a dvoje dverí, na druhé ráno sme sa zobudili každá v inom meste. Z každovečerných vzájomných hojení rán sa stali každomesačné. Malý zázrak však priniesol so svojím narodením niečo čarovné – presvetlenie, ktoré prišlo v tú najvhodnejšiu chvíľu pre nás všetkých. Modrý slnečný lúč, smútok v nekonečnej radosti.“ opisuje Nina osobný rozmer jej debutovej skladby.

Skladba vychádza na singli v dvoch odlišných verziách. Pôvodná komorná verzia je nahratá za pomoci výhradne akustických nástrojov, kde gitaru Niny dopĺňa bass klarinet jej otca Petra Kohouta (Bez ladu a skladu, Autumnist) a violončelo, ktoré nahral Peter Kaščák (Bez ladu a skladu). Druhú verziu skladby (pod názvom “Flicker version”) si vzal na starosť vo svojom domácom štúdiu Vlado Ďurajka (Autumnist) a jeho precízna produkcia dodala skladbe mierne odlišnú atmosféru v bohatších elektro-akustických aranžmánoch. Nahrávanie Blue Sunray prebehlo na jeseň 2019 v trenčianskom štúdiu Men At Sound v réžii Matúša Homolu(Autumnist, Nylon Union) a o mastering nahrávky sa postaral Tomáš Karásek vo svojom štúdiu Gargle&Expel v Prahe. Titulné foto singla nafotila Slávka Miklošová.

Singel vychádza 6.2.2020 na Deadred / Starcastic digitálne na stiahnutie zo stránok oboch vydavateľstiev a zároveň aj na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music atď.).

Nina Kohoutová – Blue Sunray
Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 6. február 2020
Formát:
digital download & stream
Dĺžka: 08:57 min
Katalógové čísla: DR-066 / STC87

Zoznam skladieb:

1. Blue Sunray
2. Blue Sunray (Flicker version)

Singel Blue Sunray:
https://deadred.sk/releases/nina-kohoutova-blue-sunray/
https://fanlink.to/nk-bs
https://ninakohoutova.bandcamp.com/album/blue-sunray

Lyrics video:
https://youtu.be/XV5BKqOOWyw
https://youtu.be/pCkHWiqUqzw

Nina Kohoutová:
https://ninakohoutova.bandcamp.com/

https://www.instagram.com/ninakohout/
https://www.facebook.com/ninakohoutova/

Vydavateľstvá:
https://deadred.sk
http://starcasticrecords.cz

Zdroj: TS