Autumnist – Record Store Day 2019

Necelý mesiac po získaní ocenenia Album roka / Cena novinárov 2018 na Radio_Head Awards za album False Beacon sa Autumnist pripomína s iným opusom, ktorý bol rovnakým titulom poctený v roku 2010. Debutový eponymný album Autumnist vyšiel v januári pred desiatimi rokmi a pri tejto príležitosti vychádza prvýkrát na vinyle v sobotu 13.4. na Record Store Day.

Album v dobe svojho vydania zaujal netradičným zvukom a je považovaný za nadžánrový a absolútne mimo prúdu stojaci album s výraznými melódiami, napriek tomu, že až na jednu skladbu je celý inštrumentálny. Hudobná kritika bola k nemu veľmi priaznivá, čoho dôkazom bolo množstvo nadšených recenzií v slovenských, ale aj českých médiách.

Žlté vinylové elpéčko je jedným z troch tohtoročných príspevkov slovenských kapiel k tomuto sviatku obchodov s fyzickými hudobnými nosičmi. Pri tejto príležitosti sa bude dať v tento deň kúpiť exkluzívne iba v obchodíku Wegart v centre Bratislavy, ktorý sa do aktivít na Record Store Day zapája každoročne. Všetky kópie albumu na akciu budú dopredu podpísané súčasnými členmi kapely, keďže osobne sa kvôli koncertu v rámci Nu Sound Of Visegrad tejto udalosti nezúčastnia.

Album Autumnist vychádza v limitovanom náklade 150 ks s originálnym “urbánnym” artworkom od Vlada Ďurajku, ktorý bol oproti pôvodnej verzii mierne modifikovaný, všetky kópie sú očíslované. Skladby prešli remasteringom , o ktorý sa postaral Tom Karásek v štúdiu Gargle & Expel. Špeciálna digitálna verzia albumu, dostupná prostredníctvom priloženého download kódu, obsahuje aj tri bonusové skladby – dva remixy skladby The Velvet Incident od producentov Duhan a Cefaploid 9000 ako aj raritnú úpravu skladby The Novelist pre tanečné predstavenie. Vinyl bude dostupný na zakúpenie v kamenných obchodoch prostredníctvom distribúcie Wegart ako aj v e-shopoch oboch vydavateľstiev a na Bandcamp profile kapely.

Kapela Autumnist sa v januári zúčastnila aj vďaka pomoci z Fondu na podporu umenia festivalu Eurosonic Noorderslag 2019 v rámci česko-slovenského fokusu, kde zanechala priaznivý dojem.

Autumnist (bio)

Hypnotická zmes najsúčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi ako manifestom. V širokospektrálnom mixe kombinuje ambient s hip-hopom či breakbeatom, hi-tech postupy s lo-fi popom či bizarnú filmovú atmosféru s mimozemským folklórom. Autumnist je projekt Vlada Ďurajku a pôvodne pod názvom Abuse vydal niekoľko EPs ako Silt, 4th Floor Sinking (2001) či Sleepfields (2002). Kritikou i poslucháčmi výborne prijatý debutový album The Great Outdoors (2005) bol nasledovaný množstvom koncertov. Eponymný album The Autumnist (2009) bol ocenený ako Album roka 2009 podľa kritikov v rámci Radio_Head Awards. Na Sound Of Unrest (2013) je badať trend mierneho vzďaľovania sa od elektroniky v ústrety organickejšiemu zvuku. Na zatiaľ poslednom albume False Beacon z roku 2018 hosťovalo viacero známych spevákov (Bulp, Nina Kohoutová, Gabriel Kain atď.) a získal cenu Album roka / Cena novinárov 2018 na Radio_Head Awards.

Autumnist naživo je pôsobivá päťčlenná kapela, elektroniku dopĺňa živá rytmická sekcia s basou a bicími, gitarista a alternujúci saxofón s klarinetom spolu s podporou synchronizovanej videoprojekcie a hosťujúcich vokalistov. Kapela sa objavila na viacerých zahraničných festivaloch a kluboch a predskakovala naživo známe projekty ako Recoil, Laika, Cinematic Orchestra či Mouse on Mars.

Autumnist

Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 13. apríl 2019 – Record Store Day
Formát:
12” žltý vinyl (limited)
Katalógové čísla: DR-010-1 / STC1301

Zoznam skladieb:

  1. March Of The Leaves,
  2. 2. The Velvet Incident,
  3. 3. Hotel,
  4. 4. The Shore (feat. Tracy Miller),
  5. 5. Too Human,
  6. The Heist,
  7. 7. Vibrant Mountain,
  8. 8. The Novelist,
  9. 9. A Beautiful Creation

Vinyl:
https://deadred.sk/product/autumnist-vinyl-edition-limited/
https://autumnist.bandcamp.com/album/the-autumnist

Autumnist:
https://autumnist.com
https://autumnist.bandcamp.com
https://facebook.com/autumnist
https://instagram.com/autumnist

Vydavateľstvá:
https://deadred.sk/
http://starcasticrecords.cz/

Zdroj: Deadred Records