Netradičné komorné koncerty na fetivale DOLCE VITAJ!

Archimiu a K.S.K. na základe ich zloženia môžeme charakterizovať ako klasické sláčikové kvartetá. Netradičný a pozornosť pútajúci je však ich repertoár: obe telesá sa totiž venujú štýlom a žánrom, ktoré v prevažnej časti nie sú určené pre zoskupenia ich typu.

Kým záber K.S.K. je pomerne široký a zahŕňa štýly ako jazz, cross-over, kubánsku hudbu, rock a pop, kvarteto Archimia je známe najmä vďaka originálnym aranžmánom popových a rockových skladieb. Obe telesá ponúkajú teda akýsi iný, nekonvenčný pohľad na hudbu, ktorú už zväčša veľmi dobre poznáme, vďaka čomu nám dávajú možnosť odhaliť a sústrediť sa na tie aspekty, ktoré možno pri bežnom prevedení týchto skladieb už často nevnímame.

Špecifickosť kvartet pritiahla pozornosť mnohých významných umelcov, vďaka čomu sa môžu pochváliť zaujímavými spoluprácami. K.S.K malo možnosť účinkovať napríklad spoločne s hudobníkmi ako Bobby Mc Ferrin, M. Isham, M. Nyman, Josè Cura, Paolo Fresu, Andrea Bocelli, Lucio Dalla, Kelly Joyce a ďalší; Archimia vystúpila okrem iných s velikánmi takého kalibru ako Barry White, Al Di Meola, Brian May, Danilo Perez, Solomon Burke, Elton John, Lucio Dalla, Andrea Bocelli, Zucchero, Laura Pausini, Enrico Rava.

Prestížne sú i koncertné sály, kde sa konali ich vystúpenia: Teatro alla Scala v Miláne, Teatro Carlo Felice v Janove, Saint Hill Theatre v Londýne a mnohé iné. K mestám, kde kvartetá účinkovali, sa v júni zaradí aj Bratislava. Pre Taliansky kultúrny inštitút a Salek Production, organizátorov koncertov, bude tak veľkou cťou a potešením predstaviť v spoločnosti kvalitných slovenských muzikantov i bratislavskému publiku tieto pozoruhodné a úspešné hudobné skupiny, ktoré vystúpia v rámci festivalu Dolce Vitaj.

Quartetto Archimia, Special guests: Mária Kmeťková /harfa/ a Andrea Bučková /spev, klavír/
19.6. o 19:30, Atelier Babylon

Kuasar String Kuartet, Special guest: Boris Lenko /akordeón/
29.6. o 19:00, Letný pavilón SNG

www.dolcevitaj.eu

Zdroj: Dolce Vitaj