NEBERTE LESY: LONGITAL A BARDO VENUJÚ BENEFIČNÝ KONCERT LESOOCHRANÁRSKEMU ZOSKUPENIU VLK.

Kapela Longital a projekt Bardo Sisy Fehér a Vladka Mikláša vystúpia 11.apríla v košickej Tabačke na benefičnom koncerte s názvom Neberte lesy, ktorý venujú lesoochranárskemu zoskupeniu VLK. Koncertom oboch kapiel bude predchádzať beseda Juraja Lukáča o záchrane divočiny.

Kapela Longital svojimi aktivitami podporila združenie VLK už v roku 2016 “vlčím” klipom Na horu a dolu, ktorý vznikol v spolupráci s touto iniciatívou. Snažila sa ním upozorniť na problematiku miznúcich lesov a zviditeľniť aktivity lesoochranárov. Združenie VLK originálnym spôsobom podporila v minulosti aj Jana Kirschner, ktorá posolstvo kampane vyskladala z názvov vlastných pesničiek.

Lesoochranárske zoskupenie VLK zachraňuje prirodzené lesy na Slovensku už od roku 1993. Nakoľko na Slovensku neexistujú chránené územia vylučujúce ľudskú činnosť, usiluje sa vytvárať sieť prísne chránených území pod názvom Evolučné lesy. Ide o skutočne chránené územia, v ktorých sa nerúbe, neťaží, nepoľuje, skrátka sa tam robí „nič“. V týchto rezerváciách majú rastliny a zvieratá možnosť žiť nerušený život bez zásahu človeka. Cieľom je, aby sa „nič“ robilo aspoň na 10 % územia Slovenska.

Ubrániť prírodu pred ničením sa ”vlkom” už našťastie podarilo na nejednom pohorí Slovenska. Známi sú vytváraním súkromných chránených území, ktorému sa darí aj vďaka unikátnej akcii Kúp si svoj strom. V Tatrách si dokonca museli prenajať lesy s rozlohou 160 hektárov, aby 1 600 hektárová rezervácia Suchá dolina zostala neporušená.    

Benefičné podujatie Neberte lesy dostalo svoj názov podľa rovnomennej piesne dua Bardo, za ktorým stoja Sisa Fehér a Vladko Mikláš. Vlastné, prírodou inšpirované piesne so slovenskými textami a citlivými aranžmánmi s vplyvmi world music a jazzu jasne demonštrujú spätosť mladých autorov s lesmi a prírodou. Obe kapely zo značky Slnko Records tak vytvoria krásny tematicky príznačný koncertný večer.

Neberte lesy sa uskutoční 11.apríla 2019 v košickej Tabačke Kulturfabrik. Podujatie odštartuje o 18.00 vo Fabrikcafe besedou s náčelníkom združenia VLK Jurajom Lukáčom. Koncertný program začína o 20:00 vo veľkej koncertnej sále. Vstupenky je možné zakúpiť iba na mieste v deň podujatia v hodnote 10€ alebo VIP vstup v cene 20€. Iniciatívu VLK môžete na mieste podporiť aj kúpou limitovanej edície benefičného trička Neberte lesy či fotením vo vlčích maskách. Záštitu nad podujatím prebral primátor mesta Jaroslav Polaček.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/472539036610305/?ti=ia
O aktivitách združenia VLK: https://www.vsetkoprenic.sk
Podporte VLK-ov na darujme.sk: https://wolf.darujme.sk/1939/
Jana Kirschner – Playlist pre lesy: https://www.youtube.com/watch?v=mmFWeaQlS-4

Text: Zuzana Mráziková
Foto: Lousy Auber