Najnovšia inscenácia Divadla SkRAT bude súťažiť o titul Grand Prix.

EXTRAKTY A NÁHRADY, najnovšiu inscenáciu Divadla SkRAT,  vybrala dramaturgická rada festivalu Nová dráma do hlavného programu. Spolu s ďalšími 8 inscenáciami bude súťažiť o titul Grand Prix, Cenu bratislavského diváka, či Cenu študentskej poroty. Extrakty a náhrady sú takto 1 z 9 najlepších inscenácií „novej drámy“, ktorá vznikla na Slovensku od januára 2015 do janurára 2016.

Autori a herci Divadla SkRAT v inscenácii pracovali svojou zaužívanou metódou kolektívnej tvorby. Ako vzniká inscenácia prostredníctvom atypickej, ale najmä slobodnej, metódy tvorby divadla sa dočítate veľmi podrobne v najnovšej knihe Divadla SKRAT: KRYPTOTYP.

Ingrid Hrubaničová, Ľubo Burgr, Milan Chalmovský, Vlado Zboroň. Štvorica nielen výborných hercov, ale aj štvorica priateľov. Práve oni hovoria o bežných témach, konajú v denných situáciách a odkrývajú, najmä prostredníctvom humoru démonickosť súčasných vzťahov v spoločnosti. V súvzťažnosti so samotou absolútne jednoducho, komorne vystihujú jej pozitíva, ale aj útrapy pre človeka.

deluziacctiborbachraty015

Extrakty a náhrady môžete najbližšie vidieť už vo štvrtok, 18.2. o 20:00 v A4 – priestore súčasnej kultúry na Karpatskej ulici.

Divadlo SkRAT však do konca februára pozýva aj na ďalšie predstavenia.

Už dnes 16.2. Delúzia, v podaní Daniely Gudabovej, Danici Matušovej, Víta Bednárika, Dušana Vicena, Vlada Zboroňa, v réžii Ľuba Burgra.

Už názov napovedá, že pôjde o čosi nevšedné. Delúzia je falošná predstava, a ako dobre vieme, na súčasného človeka pôsobia svety pomyselných predstáv sústavne. Žije v nich. Autorský projekt hercov v réžii Ľuba Burgra ponúka divákom realitu v krátkych obrazoch, podobných televíznym spotom.

Tmavá scéna spolu s kostýmami pôsobí staro a zničene. Neónové nápisy zúfalo blikajú. Staré haraburdy sa vŕšia v strede javiska a evokujú ohnisko zo stretávky bezdomovcov. Červené svetlo v pozadí bliká ako pri prepínaní TV – kanálov.

Divadlo SkRAT prelína skutočnosť s televíznou fikciou, ktorá postupne víťazí nad realitoou samotnou. A pýta sa – čo je pre nás náboženstvom? Sme ochotní vykričať svoju vieru? Alebo sa len skrývame za či pred obrazovkou?

EXTRAKTY A NÁHRADY foto©Ctibor Bachratý 13

V nasledujúci týždeň, 24.2. Proces procesu procesom Divadlo SkRAT po dlhšom čase, tesne pred parlamentnými voľbami reprízuje inscenáciu Proces procesu procesom s podtitulom Pôjdeš do basy? Hajzel. Postavy a udalosti v tejto inscenácii sú vymyslené. Ak však budete vidieť odraz slovenskej reality, napríklad v súdnictve, nebudete na omyle. Herecký a autorský kolektív, v ktorom hosťuje aj hosťka, Jana Oľhová, vytvoril mozaiku príbehov a osudov, ktorá je charakteristická najmä čiernym humorom. Zasadená je do súčasnosti, do prostredia justičného absurdistanu 21. storočia.

Február Divadlo SkRAT zakončí v magický dátum, 29. februára. 29.2. Donor, swingers a iné experimenty… Jedna z najnovších inscenácií divadla komunikuje s divákmi groteskne o situáciách, do ktorých sa bežný človek môže jednoducho dostať. Všetky situácie majú pôvod v realite, avšak v divadle je možné hrať sa i s absurditou. Príďte sa zabaviť, ale aj zamyslieť.

Divadlo SkRAT hrá na svojej domácej scéne v A4 – priestore súčasnej kultúry na Karpatskej ulici. Každé predstavenie začína o 20:00. Lístky na jednotlivé produkcie si zakúpite jednoducho prostredníctvom www.a4.interticket.sk

 

Zdroj: Divadlo SkRAT