NA SLOVENSKO PRICHÁDZA FILM O PARKÚRISTOCH A PRVEJ LÁSKE ANI VE SNU!

Na Slovensko prichádza nový film o parkúristoch a prvej láske ANI VE SNU!. Laura má 15 rokov a chuť zdolávať prekážky, dostane sa do partie parkúristov, kde ju zaskočí láska. Režisérom je Petr Oukropec, ktorý debutoval filmom Modrý tiger a ako producent Indiánskym letom. Snímka vznikla v koprodukcii Česko – Slovensko – Bulharsko, svetovú premiéru mala na prestížnom Berlinale a ďalej cestuje po svetových festivaloch. Oficiálna slovenská premiéra bude 20. júla 2016 na Magio pláži v Bratislave.

To, že si film vybral festival v Berlíne je veľký úspech. Premietali ho v rámci sekcie Generation 14+. U nás vzniká málo filmov, ktoré by boli zaujímavé pre mladých ľudí a pritom by dokázali zaujať aj svojou kvalitou a originálnym pohľadom. Film uvádzajú aj v Karlove Vary, do svojho programu ho zaradil aj Art Fim Fest a pred tým Medzinárodný filmový festival v Šanghaji,“ povedala slovenská producentka filmu Silvia Panáková zo spoločnosti ARINA.

Pätnásťročná Laura je rezká, svižná a tvrdohlavá. Túži sa dostať do partie parkúristov a prvý raz pocíti lásku. Začne žiť dvojaký život. Vo fantazijnom svete romantických ilúzií jej Luky patrí, v realite sa však jej snaha zblížiť sa s ním skončí inak. Vo chvíli, keď sa oba svety zvláštnym spôsobom prepoja, sa Laura musí rozhodnúť pre jeden z nich. Postavy Laury a Lukyho stvárnili Barbora Štikarová Toman Rychtera. Jednu z hlavných postáv si zahral aj slovenský herec Ivan Martinka. Zo slovenskej strany sa na filme výraze podieľal aj Michal Struss, ktorý robil so slovenským tímom špeciálne efekty VFX.

Režiséra a producenta Oukropca svet parkúristov a urbánneho priestoru fascinuje. „Je v ňom veľký kus romantiky a samozrejme aj vzťahov. Urban parkúr a freerunning sme začali viacej sledovať a uvedomili sme si ako sú v ňom napríklad mladí Česi výnimoční. Barbora Štikarová začala robiť parkúr tesne pred nakrúcaním. Pred tým robila džudo a futbal, má mimoriadny pohybový talent, začala rovno skákať svojím extrémnym “kamikadze” štýlom,“ dodal.

Parkúr je životný štýl najmä chlapcov, ktorí sa snažia posúvať hranice vlastného tela a svojich fyzických schopností v súčasnom industriálnom mestskom prostredí. Parkúristi tréningami zdokonaľujú svoj pohyb a pripravujú sa tak na možné extrémne životné situácie. Ich schopnosti liezť, skákať a prekonávať rôzne prekážky a objekty, im prináša náskok a slobodu.

Oukropec debutoval ako producent v roku 1994 dlhometrážnym filmom Indiánske leto. O rok na to založil spoločne s Pavlom Strnadom produkčnú spoločnosť Negativ, ktorá vyrobila už viac než štyridsať hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ocenených celým radom významných medzinárodných cien. V roku 1999 získal Českého leva za najlepší film roku (Návrat idiota). Je členom Európskej filmovej akadémie. Od roku 2003 vedie producentskú dielňu na katedre produkcie na pražskej FAMU. V roku 2012 debutoval ako režisér dobrodružným filmom pre deti Modrý tiger.

ANI VE SNU!/IN YOUR DREAMS!

Réžia: Petr Oukropec, Scenár: Egon Luděk Tobiáš, Kamera: Tomáš Sysel, Hudba: Filip Míšek, Strih: Jakub Hejna, Hrajú: Barbora Štikarová, Klára Melíšková, Jan Vondráček, Ivan Martinka, Toman Rychtera, Adam Mišík, Výroba: Negativ, Česká televize, Arina, The Chouchkov Brothers

Česká republika – Slovensko – Bulharsko, 2016

Filmy spoločnosti ARINA:
Ani ve snu! – hraný, r.: Petr Oukropec, 2016
FairPlay – hraný, r.: Andrea Sedláčková, 2014
Lyrik – dokument, r.: Arnold Kojnok, 2014
Kvety a korene – dokument, r.: D. Banyak, 2013
Modrý tiger – hraný, r.: Petr Oukropec, 2012
Čas grimás – hraný, r.: Peter Dimitrov, 2011
Ženy môjho muža – hraný, r.: Ivan Vojnár, 2009
Kým sa skončí tento film – dokument, r.: T. Hučko, 2009
1. M. A. – hraný, r.: Juraj Herz, 2009

AVS_poster_web

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka filmu Ani ve snu! na Slovensku