Na Festivale perkusií vystúpi aj spoluhráč Stinga, Petra Gabriela či Led Zeppelin!.

V rámci hlavného programu sa 11. – 12. októbra 2013 v DK Ružinov predstaví niekoľko headlinerov, najväčším z nich je egyptský perkusionista, ktorý spolupracoval na známom projekte No Quarter ex-členov skupiny Led Zeppelin.

Hossam Ramzy, nazývaný „veľvyslanec egyptských rytmov“, sa narodil v Káhire. Jeho hudobná kariéra začala skoro, už vo veku troch rokov dostal svoj prvý bubon – darbuku, tzv. egyptské tabla. Jeho vášeň pre perkusie rodina podporovala a vyučovali ho najlepší egyptskí hudobníci. Po presťahovaní do Saudskej Arábie sa oboznámil s kultúrou mnohých beduínskych kmeňov, ktoré ho zasvätili do pôvodnej hudby Blízkeho východu. Tá sa mu stala inšpiráciou v jeho ďalšej kariére.

V roku 1975 sa presťahoval do Anglicka, aby študoval džezovú hru na bicie. Čoskoro sa presadil a dostalo sa mu uznania ako hudobníkovi, ktorý hral džezovú aj latino hudbu. Spolupracoval s množstvom významných umelcov ako Andy Sheppard, Geoff Williams a mnohí ďalší, ktorí mu otvárali svet európskej hudobnej tradície. Výsledkom jeho objavovania nových dimenzií perkusií a možností ich zvuku bolo, že sa vrátil späť k svojej prvej láske – egyptským bubnom a vzrušujúcim tanečným rytmom Blízkeho východu.

hossam_small

Charakteristický zvuk jeho perkusií a elektrizujúce rytmy na jeho albumoch (Introduction to Egyptian Dance Rhythms , 1987) zaujali Petra Gabriela, ktorý ho pozval k spolupráci na nahrávaní hudby k filmu Posledné pokušenie Krista na svojom albume Passion a neskôr na albume Us. V súčasnosti je to už neuveriteľných 11 albumov Petra Gabriela, do nahrávania ktorých sa Hossam zapojil ako hudobník a aranžér.

Veľký prelom v Ramzyho kariére nastal v roku 1994, keď ho oslovili Robert Plant a Jimmy Page (bývalí členovia Led Zeppelin), aby s nimi spolupracoval na albume No Quarter – Unledded. Hossam vytvoril skupinu arabských hudobníkov (Pharaoh’s Egyptian Ensemble), ktorá dodala albumu neopakovateľný orientálny esprit. Nahrávalo sa v Maroku a v Londýne a spolupracovalo na ňom množstvo vynikajúcich hudobníkov, okrem iných napr. Londýnsky metropolitný orchester a mnohí hudobníci z rockovej a world music scény. Skladba Kashmir bola nominovaná na Grammy Award ako Najlepšia rocková nahrávka v roku 1996 a samotný album bol ocenený tromi platinovými cenami. Spolupráca na projekte bola zavŕšená úspešným svetovým turné No Quarter 1995/96.

Po tomto prelomovom úspechu Hossama prizvali na mnohé ďalšie spolupráce pri koncertoch a na albumoch umelcov ako Sting, Luciano Pavarotti, Loreena MC Kennitt, Paul Young, Ricky Martin, Phil Thornton a iní. Postupom času sa začal venovať aj produkovaniu albumov pre známych arabských (Khaled, Taha, Faudel) a afrických ( Youssou N’dour) hudobníkov.

V roku 2007 vystúpil spolu s Chickom Coreom, Isaacom Hayesom a Markom Ishamom na legendárnych Grammy Awards. V roku 2009 spolupracoval v Indii so známym skladateľom filmovej hudby A. R. Rahmanom, viacnásobným držiteľom Oscara, napríklad za film Slumdog Millionaire (Milionár z chatrče).

V súčasnosti má Hossam na konte viac ako 20 úspešných albumov (1987-2007) egyptských, arabských, tanečných a world music rytmov. Sám svoje ďalšie umelecké aktivity, ktorými chcel prispieť k uchovaniu egyptskej a arabskej tradičnej hudby, hodnotí nasledovne: „Mojím zámerom je zaznamenať a zdokumentovať rytmy a skladby hudobnej a tanečnej kultúry Egypta a Blízkeho východu, ktorá sa pomaly začína strácať pod vplyvom túžby po pokroku a modernizácii.“

V roku 2011 vydal svoj momentálne najnovší album Rock the Tabla, kde sa stretla plejáda zaujímavých hudobníkov z rôznych štýlov a oblastí hudby, napríklad Billy Cobham, Manu Katche,  A. R. Rahman, Omar Faruk Tekbilek, Phil Thornton či Joji Hirota ako jeho špeciálni hostia.

„Ak by som mala vyzdvihnúť jedného hudobníka, ktorý bude najväčšou hviezdou, tak to je ťažké, lebo headlinerov máme viac, každý z nich je osobitý a pozvali sme špičkových hudobníkov z Európy, Ázie, Afriky aj Latinskej Ameriky. Jedným z mojich favoritov je Hossam Ramzy, hudobná megahviezda, perkusionista, skladateľ, producent. Napriek tomu, že sa etabloval na svetovej scéne medzi rockovými, džezovými aj popovými hviezdami, mne je sympatické, že sa stále vracia k svojim egyptským koreňom a menej známu hudbu a hudobníkov Blízkeho východu podporuje a propaguje na mnohých svojich albumoch“ – stihla prezradiť organizátorka festivalu Jarmila Vlčková počas príprav.

Na Slovensku sa Hossam Ramzy predstaví po prvýkrát práve na festivale World of the Drums 2013.

Bližšie informácie najdete na www.shiraz.sk, www.predpredaj.sk

880x321

Zdroj: Organizátor