Mrakoplaš vydává album Tichá radost na LP, k tomu přidává i videoklip, zpěvník a rozjíždí se na turné po České republice.

Novým albem Tichá radost vstoupila hudební skupina Mrakoplaš do druhého čtvrtstoletí svého působení. Po půl roce od vydání CD přidává i vinylové LP, kde v deseti skladbách mísí prvky folku, blues a rocku s osobními příběhy o docenění drobných potěšení i hýčkání krásných smutků. Tuto novinku, spolu se zpěvníkem a videoklipem, pokřtí 23. října v Malostranské besedě spolu s libereckou kapelou Jarret. V návaznosti na to vyrazí na turné s názvem „Tichá radost na cestách“, které bude mít šestnáct zastávek po celé České republice.

„Mrakoplaš – to je noblesní, rockem vonící muzika, lehce posmutnělé barvy, s epickými texty. Muzika prostá jakékoliv chlapácké manýry a planého exhibování,” říká o skupině kmotr alba Jan Spálený. „Po několik let, když se s hudbou Mrakoplaše potkám, je mi pěkně. Myslím na Cicerova slova: ‚Vlídnost plodí vlídnost‘.”

Na křtu LP desky dojde i k představení dalších dvou novinek: po videoklipu k retrospektivní písni Déjà vu, přichází kapela s vizuálním ztvárněním druhého singlu „Tichá radost“, který opět připravila s hercem Pavlem Neškudlou, známým z účinkování v Českým lvem oceněných filmech Okupace či Já, Olga Hepnarová, se scénáristou Martinem Matějkou a kameramankou Ditou Havránkovou.

„Píseň Tichá radost je možná na první poslech melancholická, ale rozhodně není smutná. Ve videoklipu jsme se snažili v divákovi umocnit pocit, že přestože nám třeba z života odešli blízcí lidé, můžeme se radovat z toho, že jsme je vůbec potkali a zažili s nimi spoustu krásných chvil. A že na světě nezůstáváme sami, protože jsou kolem nás další přátelé, díky kterým si utváříme nové a krásné vzpomínky. I takové mohou být tiché radosti…“, říká o písni autor hudby i textu, frontman Mrakoplaše Pavel Lipták, který se zhostil v klipu hlavní herecké role a zaujal svým civilním projevem.

Druhou novinkou bude zpěvník se všemi písněmi, který autoři opatřili nejen akordovými značkami, ale i přesným notovým zápisem všech vokálních a nástrojových partů.

Martin Kalenda k tomu poznamenal: „Stává se nám, že se nás na koncertech naši fanoušci ptají, jak kterou písničku hrajeme. Anebo nám posílají svá videa, kde si sami naše písničky hrají a zpívají. Je to pro nás velkou ctí a rádi bychom jim v jejich snažení pomohli. Sami si totiž pamatujeme, jak těžké bývalo odposlechnout správné akordy z desek, které jsme měli rádi a jak dlouho nám trvalo, než jsme se písničku naučili a mohli ji zahrát u ohně, nebo na nějaké oslavě s přáteli.“

Koncertem v Malostranské besedě skupina odstartuje také turné s názvem Tichá radost na cestách. Navštíví při něm šestnáct míst po celé České republice a představí tak nové album nejen v Praze, ale třeba i v Plzni, Slaném, Mladé Boleslavi, Liberci, Jihlavě, Brně, Ostravě a dalších městech.

Mrakoplaš tvoří kytaristé a zpěváci Pavel Lipták a Martin Kalenda, bubeník Pavel Douša a baskytarista Petr Maršík. V této sestavě vystupují od roku 2005, autorství si mezi sebou dělí zakládající členové Lipták a Kalenda. Na většině skladeb desky hostuje na klávesy a klarinet skladatel a aranžér Milan Potoček. V písni Takhle jsi to chtěla zaranžovali a nazpívali vícehlasý chór zpěvák, herec a moderátor Zdeněk Lahoda a zpěvák Pražského filharmonického sboru David Vaňáč, kteří s Kalendou působí v acapella tělese NOmenOmen.

K osobním zpovědím měl Mrakoplaš blízko i na předchozích studiových počinech. Singl Návod k použití z předchozí desky Hlídač autora Martina Kalendy o vztahu s otcem od svého dětství až po otcovo stáří, věnovali hudebníci specializované ambulanci pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3. Právě pro specializované pracoviště výzkumu diagnostiky a léčby Alzheimerovy choroby pořádají také každý podzim charitativní koncert Mrakoplaš kontra Alzheimer. Z uplynulých dvanácti ročníků se hudebníkům podařilo získat na podporu boje proti neurodegenerativní nemoci už téměř milion korun. Akci každoročně podporují hosté z řad hudební scény, v minulosti kupříkladu Luboš Pospíšil, Petr Janda, Pavel Sedláček, Ivan Hlas nebo Norbi Kovács.

YT Videoklip Déjà vu: https://youtu.be/jFmZMcUQYgM
FB událost křtu alba: https://www.facebook.com/events/698919075065040/?ref=newsfeed

Zdroj: TS