Mrakoplaš vydává nové album o osobních radostech, pokřtí jej Jan Spálený

Novým albem Tichá radost vstupuje hudební skupina Mrakoplaš do druhého čtvrtstoletí svého působení. V jedenácti skladbách mísí pražská čtveřice prvky folku, blues a rocku s osobními příběhy o docenění drobných potěšení i hýčkání krásných smutků. Novinku na koncertním křtu 5. dubna v Malostranské besedě pokřtí jedna z nejvýraznějších osobností české bluesové scény Jan Spálený.

„Mrakoplaš – to je noblesní, rockem vonící muzika, lehce posmutnělé barvy, s epickými texty. Muzika prostá jakékoliv chlapácké manýry a planého exhibování,” říká o skupině kmotr alba Jan Spálený. „Po několik let, když se s hudbou Mrakoplaše potkám, je mi pěkně. Myslím na Cicerova slova: ‚Vlídnost plodí vlídnost‘.”

Album doprovází videoklip k retrospektivní písni Déjà vu. Hlavní roli ztvárnil Pavel Neškudla, známý z účinkování v Českým lvem oceněných filmech Okupace či Já, Olga Hepnarová či svým působením v souboru Divadla v Dlouhé. Scénáře a režie se chopil jeho kolega z téhož ansámblu Martin Matějka, kameru a střih obstarala Dita Havránková.

Mrakoplaš tvoří kytaristé a zpěváci Pavel Lipták a Martin Kalenda, bubeník Pavel Douša a baskytarista Petr Maršík. V této sestavě vystupují od roku 2005, autorství si mezi sebou dělí zakládající členové Lipták a Kalenda. Na většině skladeb desky hostuje na klávesy a klarinet skladatel a aranžér Milan Potoček. V písni Takhle jsi to chtěla zaranžovali a nazpívali vícehlasý chór zpěvák, herec a moderátor Zdeněk Lahoda a zpěvák Pražského filharmonického sboru David Vaňáč, kteří s Kalendou působí v acapella tělese NOmenOmen.

„Radosti jsou různé. Malé, velké, sdílené i třeba škodolibé. O nich tahle deska není.  Rozhodli jsme se obnažit své radosti malé, drobné, pro někoho možná pranepatrné, ale hlavně tiché. Radosti, které nekřičíme do světa, ale sdílíme je jen velmi zřídka a jen s těmi opravdu nejbližšími. Radosti, co nás denně posunují kupředu a dávají nám sílu udělat další krok,” říká o albu autor poloviny skladeb Pavel Lipták. „A pokud si po poslechu alba začnete svých vlastních každodenních radostí všímat a doceníte jejich sílu, tak se tento výsledek stane naší tichou radostí.”

K osobním zpovědím měl Mrakoplaš blízko i na předchozích studiových počinech. Singl Návod k použití z předchozí desky Hlídač autora Martina Kalendy o vztahu se svým otcem od svého dětství až po otcovo stáří, píseň věnovali hudebníci specializované ambulanci pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3. Právě pro specializované pracoviště výzkumu diagnostiky a léčby Alzheimerovy choroby pořádají také každý podzim charitativní koncert Mrakoplaš kontra Alzheimer. Z uplynulých jedenácti ročníků se hudebníkům podařilo získat na podporu boje proti neurodegenerativní nemoci přes tři čtvrtě milionu korun. Akci každoročně podporují hosté z řad hudební scény, v minulosti kupříkladu Luboš Pospíšil, Petr Janda, Ivan Hlas nebo Norbi Kovács.

FB událost křtu alba: https://fb.me/e/3iVFiCm8B

Zdroj: TS