Morcheeba so Skye Edwards bude ozdobou Grape festivalu!

Grape festival prezrádza ďalšieho zahraničného hosťa tretieho ročníka, ktorý sa uskutoční 10. a 11. augusta na letisku v Piešťanoch. Na „hroznový“ festival príde legenda trip-hopu skupina Morcheeba. Kapela vystúpi v pôvodnej zostave so speváčkou Skye Edwards na Slovensku po prvýkrát.

Morcheeba je na hudobnej scéne už 17 rokov, predala vyše 6 miliónov nosičov, za ktoré získala tri platinové a tri zlaté platne a patrí spolu s Portishead a Massive Atack k najzásadnejším predstaviteľom trip-hopu. Kapelu založili bratia Paul a Ros Godfreyovci a ako speváčku si prizvali éterickú Skye Edwards so zamatovým a podmanivým hlasom, ktorá sa stala výraznou osobnosťou a tvárou kapely.

Skupina sa preslávila koncom deväťdesiatych rokov albumami Who Can You Trust? (1996), Big Calm (1998) a Fragments of Freedom (2000). V roku 2003 kapelu opustila Skye, ktorá sa rozhodla vydať na sólovú dráhu, ale toto rozdelenie neprinieslo ani jednej strane výraznejší úspech. Paul a Ros skúšali rôzne speváčky, vydali dva albumy, ale bolo to len hľadanie správnej cesty.

V roku 2010 sa Skye vrátila a kapela vydala album Blood Like Lemonade. „Iba keď sme všetci spolu, dostáva naša hudba zmysel. Paul je skvelý v štúdiu a ja so Skye na pódiu,“ hovorí Ros Godfrey o comebacku v pôvodnej zostave.


Na Slovensku prvýkrát spolu

Skye Edwards hrala sólovo na Bažant Pohode 2006, Morcheeba bez nej vystúpila o dva roky neskôr v Bratislave. Spoločne však na Slovensku ešte nehrali a aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa organizátori Grape festivalu rozhodli osloviť práve Morcheebu.


„Pred dvoma rokmi sme videli koncert a ostali som absolútne uchvátení atmosférou a srdečnosťou celého vystúpenia. Hovorili sme si, aha stará dobrá Morcheeba, škoda, že v takejto zostave sme ich u nás ešte nevideli. No a teraz uvidíme,“ hovorí jeden z organizátorov Ján Trstenský.

„Samotná kapela sa tiež teší, že sa konečne ukáže premiérovo v tomto zložení na Slovensku. Veríme, že ich vystúpenie urobí z piešťanského letiska na chvíľku najúžasnejšie miesto na svete,“ dodáva Trstenský.

Na tohtoročnom Grape festivale sa predstavia aj Example, The Subways, Modestep, Wolf Gang, New Ivory, The Bloody Beetroots, Tata Bojs, Prago Union, Please The Trees, Airfare, Voodooyoudo, Republic Of Two, LUS3, A Banquet, Skyline, Rara Avis, Para, Billy Barman, Puding Pani Elvisovej, Lavagance, Noisecut, Funny Faces, Got Blue Balls, Walter Schnitzelsson, The Cellmates, Lixx a Olis Bakulu & Slight.

Vstupenky na podujatie sa dajú v súčasnosti kúpiť za 34 eur, pričom táto cena platí do 31. mája. Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Trstenský z Grape Agency. Viac na www.grapefestival.sk.

Zdroj: Grape Festival
Publikoval: Redakcia GREGI.NET