Mňága a Žďorp vyrazí na jarní online šňůru. Zahraje se Žbirkou, Nohavicou, Hanákem i Pavláskem.

Korona nekorona, Mňága a Žďorp uspořádá jarní turné. Odehraje jedenáct koncertů, které bude streamovat živě. Každý bude jiný a na každém vystoupí minimálně jeden host. „Už loni jsme si ověřili, že i takhle můžeme zůstat s lidma v kontaktu a udělat jim v týhle divný době radost. To je ta největší motivace. Takže jim nabídneme dvě až tři hodiny písniček a povídání každou sobotu v osm večer během jedenácti víkendů,“ říká k turné zpěvák Petr Fiala.

Online koncertování si Mňága a Žďorp vyzkoušela už loni na jaře a na podzim, kdy fanouškům prostřednictvím internetové televize Mall.tv naservírovala 22 streamů. Největší ohlas zaznamenal koncert na střeše hotelu Apollo ve Valašském Meziříčí, který vidělo 130 000 lidí. Mňága si střihla i své vůbec první akustické vystoupení, které na konci roku vydala na dvojalbu Přístav Unplugged.

Hrát se bude na střeše hotelu Thermal i na statku

Jarní online šňůru kapela odstartuje v sobotu 20. 3. speciálním koncertem v Liďáku ve Valašském Meziříčí. Spolu s Mňágou vystoupí i Franta Černý a Karel Holas z Čechomoru, Roman Holý, Petr Váša a Tomáš Hanák. „Bude to takovej malej fesťáček na úvod. Určitě zazní Strom kýve pahýly a další kousky z repertoáru našich hostů,” přibližuje Petr Fiala. Takzvané Spešl koncerty proběhnou ještě dva – 24. 4. na střeše hotelu Thermal v Karlových Varech s Meky Žbirkou a 22. 5. na statku u saxofonisty Tibíka v Hradci nad Svitavou s Vypsanou fiXou.

Mezi dalšími hosty nebudou chybět písničkáři Jarek Nohavica a Karel Plíhal, stand-up komik Lukáš Pavlásek, režisér Petr Zelenka nebo producent posledních dvou studiovek kapely Milan Cimfe. „Na hosty se moc těším, protože jsou to všichni šikovní a talentovaní kluci a holky. S každým si něco zahrajeme a pokecáme. Každý koncert bude úplně jiný,” slibuje frontman kapely. A týká se to i repertoáru.

Největším nezvykem je hrobové ticho po každé písničce

Fanoušci se můžou těšit na večery věnované deskám Nic složitýho, Dutý ale free, Na stanici polární a Takže dobrý, love songům nebo písničkám na přání. „Streamy jsou prostě jiná disciplína než koncerty, ale i v nich se dá furt zlepšovat a vymýšlet různé věci, abychom jim přidali nějakou hodnotu. Největším nezvykem je pro nás to hrobové ticho po každé písničce, ale už jsme se naučili hned si sami zatleskat a pořádně se pochválit,” říká Petr Fiala.

Lístky na online streamy jsou k dostání na e-shopu Mňágy. Za normální koncert lidé zaplatí 149 Kč, za spešl 349 Kč. „Loni fanoušci přispívali dobrovolným vstupným a spousta z nich tak učinila, za což jsme jim velmi vděční. Letos jsme si řekli, že když můžou zaplatit tihle loajální fans, tak se to budou muset naučit i ostatní. První čtvrthodinu dáme zadarmo a pak se bude moct každej rozhodnout, jestli se bude dívat dál, nebo ne. Je to samozřejmě zajímavá zkouška a uvidíme, jak k tomu lidi přistoupí,” dodává Petr Fiala s tím, že přenos znovu zajistí Mall.tv. Pro tvrdé fanouškovské jádro pak kapela připravila permanentku na všechny online streamy s 30% slevou.

Předprodej vstupenek:
https://shop.mnaga.cz/vstupenky/

Jarní online šňůra:
20. 3. Spešl! Dáreček, Valmez Liďák
hosté: Roman Holý (J.A.R., Monkey Business), Tomáš Hanák (Divadlo Sklep), Petr Váša (Ty Syčáci, Jasná Páka), Čechomor (Franta Černý a Karel Holas)
27. 3. Písničky na přání
host: Ondra Fencl (Schodiště, Hromosvod, Vladimír Merta)
3. 4. Dutý ale free
host: Martin Kyšperský (Květy)
10. 4. Happyend story
host: Petr Zelenka
17. 4. Takže dobrý
host: Lukáš Pavlásek
24. 4. Spešl! Střecha Karlovy Vary, Hotel Thermal
host: Meky Žbirka
1.5.  Prvomájový, Love songs
hosté: Jarek Nohavica a Jitka Andrášková
8. 5. Na stanici polární
host: Karel Plíhal
15. 5. Nic složitýho
host: Milan Cimfe
22. 5. Spešl! Táborák, Hradec nad Svitavou – u Tibíka na statku
host: Vypsaná fiXa (Márdi a Pítrs)
29.5. Best of
host: Milan Kuchynka (MALL.TV)

Videa z loňských online streamů:
Koncert Přístav Unplugged: https://www.mall.tv/kulturazije/mnaga-a-zdorp-koncert-acoustic-set-v-pristavu-9-5-20-00
Koncert ze střechy hotelu Apollo: https://www.mall.tv/kulturazije/mnaga-a-zdorp-koncert-best-of-ze-strechy-18-4-19-00

Zdroj: Iva Marešová