Milan Kňažko po prvý raz v Divadle Bolka Polívku v Brne, premiéra komédie Horská dráha bude už v piatok 11. januára 2019.

Herec Milan Kňažko bude po prvý raz účinkovať v Divadle Bolka Polívku v Brne. Naštudoval tam francúzsku komédiu Erica Assousa Horská dráha v réžii Petra Halberstadta. Hru tvorí briskný dialóg medzi starším, skúseným “levom salónov” a mladšou atraktívnou ženou po tom, ako sa prvý raz uvidia v bare. Divadlo avizuje premiéru na piatok 11. januára 2019. Pre držiteľa prestížnej Ceny Thália je to – po Divadle Ungelt a Divadle na Jezerce v Prahe – tretia skúsenosť s českou divadelnou scénou.  

Horská dráha je dobrá hra, francúzska komédia, a ja patrím k hercom, ktorí si myslia, že divadlo by malo byť zábavné. Keď sa stane, že sa diváci napríklad päť minút nezasmejú, cítim sa previnilo. Horská dráha je príbehom “playboya tretieho veku” a mladej ženy, iné postavy tam nie sú, takže môžete hádať, koho hrám. Ide vlastne o vtipný dialóg s nečakaným rozuzlením, ktoré samozrejme nebudeme prezrádzať, aby sme divákov neodradili. Prekvapivých momentov je tam viac, čo mám tiež rád,” povedal Milan Kňažko.

Hru Horská dráha napísal Eric Assous (1956) v roku 2004. Dramatik, režisér a scenárista sa narodil v Tunise, no žije vo Francúzsku, kde za svoju tvorbu získal viacero významných ocenení. Keď sa hra uvádzala v parížskom Théâtre Marigny, v postave Pierra zažiaril slávny Alain Delon. Divadlo uvádza hru v českom preklade Alexandra Jerieho.

V komédii s prvkami absurdného humoru pre dvoch hercov účinkuje spolu s Milanom Kňažkom v roli Julliety členka Činohry Národného divadla Brno Eva Novotná. Od marca ju bude pravidelne alternovať herečka Jitka Ježková.

Prvá repríza je naplánovaná na 13. január 2019, vo februári sa bude inscenácia hrať 6. a 11. a ďalej 5. a 17. marca 2019. “Jazda na horskej dráhe je skrátka nevyspytateľným, ale silným zážitkom pre všetkých zúčastnených,” zhodujú sa inscenátori na adresu najnovšieho titulu. 

Divadlo Bolka Polívku pôsobí od roku 1993 v budove na Jakubskom námestí v Brne.

Web: www.divadlobolkapolivky.cz
FB:  www.facebook.com/divadlobolkapolivky

Zdroj: TS