Herec Milan Kňažko sa lúči so Shylockom, monodráma, ktorú zahral viac ako 70-krát, mu vyniesla Cenu Thálie.

Herec Milan Kňažko sa lúči s monodrámou Shylock, za ktorú získal prestížnu Cenu Thálie. Čaká ho posledných šesť predstavení: v pražskom Divadle Na Jezerce, kde ju aj naštudoval, v Brne, Moste a v utorok 9. apríla 2019 zahrá úspešnú inscenáciu v Divadle Astorka Korzo ´90 v Bratislave. Výnimočnú monodrámu o antisemitizme a prehnanej politickej korektnosti tak odohrá dovedna viac ako 70-krát. Česká televízia pripravuje jej záznam.

“Som rád, že predstavenie nasníma Česká televízia, hra tak bude pokračovať a myslím, že bude ešte dlho aktuálna,” povedal Milan Kňažko, ktorému v marci 2017 udelili za mimoriadny herecký výkon Cenu Thálie a do dnes je jej jediným laureátom spomedzi slovenských činoherných hercov. Prvú nomináciu na cenu získal pred dvanástimi rokmi za rolu Picassa v rovnomennej inscenácii pražského Divadla Ungelt.

Najbližšie uvedie Shylocka Divadlo Astorka Korzo ´90, v utorok 9. apríla 2019 o 19.00 hod. V apríli 12. má monodrámu na programe Divadlo Bolka Polívku v Brne. Domovské Divadlo Na Jezerce v Prahe ju uvedie trikrát: 14. mája a dve júnové predstavenia 4. a 5. bude snímať Česká televízia. Poslednýkrát stvárni Milan Kňažko Shylocka 6. júna 2019 v Moste.    

Monodráma Shylock, ktorú zatiaľ neuviedlo žiadne zo slovenských divadiel, mala premiéru 27. apríla 2016. Pôvodnú hru kanadského dramatika Marka Leiren-Younga režíroval Radek Balaš.

Shylock pred divákmi predstúpi s monológom zo Shakespearovho Kupca benátskeho herec Jon v maske presláveného Žida Shylocka. Keď náhle prejde do civilného prejavu, pochopíme, že sme na búrlivej besede s divákmi, ktorá nasleduje po poslednom predstavení tejto hry na nemenovanom divadelnom festivale, kde sa mala hrať ešte štrnásť dní. Vedenie festivalu ju však po vášnivých protestoch, ktoré inscenátormi a hlavne Jona, predstaviteľa Shylocka, obviňovali z antisemitizmu, zo strachu náhle stiahlo z repertoáru a jej uvádzanie predčasne ukončilo. Vzrušujúca hra s divákmi sa v určitých momentoch stáva drsnou obžalobou absolutizovanej politickej korektnosti, ktorá môže páchať nedozierne škody nielen v oblasti umenia.

Shylocka uviedla bratislavská Astorka už trikrát, inscenáciu videli aj diváci festivalu Sám na javisku v Trenčíne a na Višegrádskych dňoch v Košiciach. Úspech zaznamenala aj mimo Česka a Slovenska  – v Bruseli, vo Viedni a v Užhorode.

Od premiéry Shylocka naštudoval Milan Kňažko dve ďalšie inscenácie: v GUnaGU Láska & terpentín (2017), hosťujúcu inscenáciu Klamstvo (2017) a Horskú dráhu (2019) v Divadlo Bolka Polívku v Brne.

Zdroj: Zuzana Golianová