Mikulášsky Jazzový Festival toto leto oslávi 10 rokov.

Jubilejný 10. ročník jediného jazzového festivalu na Liptove sa bude konať od 25. do 27. júla 2014 v centre Liptovského Mikuláša. Prinášame vám krátky pohľad do bohatej histórie tohto festivalu, ktorý sa dožije svojej prvej dekády už o niekoľko dní.

Zrodenie festivalu

Jazz sa napriek prítomnosti množstva priaznivcov a nadšencov tohto žánru v minulosti hrával v Liptovskom Mikuláši veľmi málo. Prvé jazzové koncerty sa tu začali organizovať na rôznych miestach v roku 2000. V roku 2004 vznikol (dnes už legendárny) hudobný klub Hudobroň, v ktorom sa postupne vtyváralo alternatívne muzikantské podhubie a neskôr sa zrodila aj myšlienka vytvorenia jazzového festivalu. Mikulášsky Jazzový Festival napokon prvý krát otvoril svoje brány 27. augusta 2005 s nosnou ideou, aby sa na Liptove hral kvalitný jazz. Festival mal od počiatku veľkú podporu Jozefa Doda Šošoku, jedného z najvýznamnejších sólistov bicích nástrojov a perkusií na Slovensku s vynikajúcou medzinárodnou povesťou. Ako účinkujúci sa s rôznymi formáciami zúčastnil prvých štyroch ročníkov festivalu, na ktorých sa podieľal aj ako spoluorganizátor a hudobný dramaturg. Piaty ročník festivalu bol venovaný jeho pamiatke.

plagaty_10rokov

Medzi najznámejšie osobnosti, ktoré poctili festival svojim hosťovaním patria: Lazaro Cruz, Jiří Stivín, Juraj Bartoš, Peter Lipa, Marek Balata, Sisa Michalidesová, Hanka Gregušová, Lucia Lužinská, Boris Čellár, Jaromír Hnilička, Igor Bázlik, Roman a František Janoškovci, Ida Kelarová, Miriam Bayle, Kazimierz Jonkisz, Berco Balogh, Gábor Winand, Nikolaj Nikitin, Milo Suchomel, Jozef ‘Ischias’ Döme, Michal Bugala, Štefan ‘Pišta’ Bartuš, Martin Valihora, Marcel Buntaj, Juraj Tatár, Michal Žáček, Peter Adamov, Juraj Griglák, Ondrej Krajňák, Klaudius Kováč, Ľuboš Šrámek, Eugen Vizvári, Marian Čekovský, Ivan Vereš, Henry Tóth, Emil Frátrik, Pawel Kaczmarczyk, Stephen McCraven, Borys Janczarski, Peter Breiner, Stano Palúch, Boris Lenko a mnohí ďalší…

Festival v číslach

Od prvého ročníka v roku 2005 po záverečný koncert toho aktuálneho bude v histórii hostí festivalu zapísaných viac ako 210 rôznych hudobníkov z desiatok kapiel pochádzajúcich z celého sveta. Pri príležitosti tohto jubilea festivalu pripravujú organizátori pre svojich návštevníkov a fanúšikov špeciálne plagáty a tričká, ktoré bude možné zakúpiť na festivale, alebo objednať na festivalovom webe www.mjf.sk. Na festivale bude tiež prehliadka celej histórie plagátov a fotografií z jednotlivých ročníkov a množstva klubových koncertov, ktoré sa konali pod hlavičkou festivalu.

poster_10rokov

10. ročník festivalu – Desaťročnicu príde na festival podporiť silný line-up viac ako 40 hudobníkov z 8 krajín:

PIATOK 25.7.
Katarzia a jej frajeri (SK)
Chris Woods Groove (UK) & Stano Počaji (SK)
Honest Talk (DE, PL, BG, LAT, RU)

SOBOTA 26.7.
Jazzabell (SK)
Fehero Rocher a.k.a. Sisa Fehér Quartet (SK, CZ, IT)
Sławek Jaskułke Trio (PL)

NEDEĽA 27.7.
Peter Lipa Band (SK)
Michal Motýľ Tentet (SK, CZ)
Martin Chodúr Jazz Quintet (CZ)
Oskar Rózsa Trio (SK)

Okrem skvelých koncertov sa návštevníci môžu tešiť tiež na losovanie o knihy s jazzovou tematikou a jazzové CD albumy, ako aj každovečerné jam sessions. Chýbať nebude tradične dobrá, komorná atmosféra a špičkový zvuk. Vstupenky na jeden (10 €), dva (15€), alebo všetky tri večery (20€) kúpite v predpredaji v Dome Kultúry Liptovský Mikuláš, v kultúrno-spoločenskom centre Reduta v Liptovskom Mikuláši alebo online v sieti Predpredaj.sk: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/1319/mikulassky-jazzovy-festival-2014.

www.mjf.sk
www.facebook.com/mikulasjazzfest
www.youtube.com/mikulasjazzfest

poster_mjf2014

Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival