Mikulášsky Jazzový Festival: Na desiatom ročníku aj autorský nu-folk-rap či veľkolepý tentet!

Desiaty ročník jediného jazzového festivalu na Liptove, ktorý sa bude konať od 25. do 27. júla 2014 na Nádvorí Čierneho Orla v Liptovskom Mikuláši predstavuje ďalšie mená do mozaiky takmer 40 hudobníkov z 5 krajín.

Katarzia a jej frajeri (SK)

O jazzovom festivale na Liptove je už známe, že sa nedrží striktne tohto žánru a často ponúka presahy aj mimo jeho hraníc, zväčša v rámci záverečného tretieho večera. Tohtoročný festival však otvorí, celkom netradične, mladá speváčka a gitaristka Katarzia ktorá svoju tvorbu označuje ako autorský nu-folk-rap.

KATARZIA FOTO BOLESLAV BOSKA

Katarína Kubošiová (25), vyrástla v Nitre, študuje filmovú scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. V roku 2012 začala ako autorka skladať a písať folk-rapové pesničky, postavené hlavne na slovenských textoch reflektujúcich život mladej ženy. Najskôr začala iba neisto hľadať tóny na gitare, dnes má odohratých už viac ako 50 koncertov v bratislavských a pražských kluboch, festivaloch po celom Slovensku.

CD GENERACIA Y

Pesničký píše a skladá intuitívne. Venuje sa predovšetkým otázke: ako žiť? V priebehu roka a pol vyrobila 15 folk-rapových skladieb a na jeseň 2013 ich vo vlastnej produkcii nahrala na CD s názvom Generácia Y, ktoré vyšlo vo vydavateľstve Slnkorecords. Neobyčajným spôsobom a súčasným jazykom rozpráva o obyčajných problémoch, vzťahoch ženy tretieho tisícročia, hľadajúcej vnútornú slobodu. Na našom festivale zahrá spolu s Mariánom Slávkom za bicími a klavírom a Mišom Tolgyessym na druhej gitare pod slovným spojením Katarzia a jej frajeri.

https://youtu.be/HvjC4NXTMng

Michal Motýľ Tentet (SK, CZ)

Prvú päťku mien a zároveň symbolickú desiatku rokov, ktoré má festival “na krku” dopĺňa zoskupenie Michal Motýľ Tentet, ktoré vzniklo v auguste 2013 pre nahrávanie debutového albumu Michala Motýľa – Sunflowers. Repertoár tenteta tvoria originálne skladby Michala Motýľa, Matúša Jakabčica, Nikolaja Nikitina a Erika Rothensteina.

Obal-albumu-Michal-Motyl-Tentet-Sunflowers

Tieto kompozície vychádzajú z tradície, ale kombinujú aj rôzne prvky moderného jazzu. Návštevníci festivalu sa tiež môžu tešiť na mohutnú dychovú sekcia, ktorá je netradične zložená zo štyroch trombónov (B. Belorid, J. Voroš, J. Mitošinka a M. Motýľ), jednej trúbky (O. Juraši) a dvoch saxofónov (N. Nikitin a E. Rothenstein). Rytmickú sekciu tvorí gitara v podaní Matúša Jakabčica, kontrabas rozoznie fenomenálny Josef Fečo a rytmiku dopĺňa Marián Ševčík na bicie nástroje.

Ešte stále zostáva niekoľko z prvých 30 permanentiek za zvýhodnenú cenu 15 EUR si môžete kúpiť v online predpredaji tu: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/1319/mikulassky-jazzovy-festival-2014

Ak ešte váhate, či sa na festival pod Chopkom toto leto vybrať, pozrite si krátky dynamický zostrih z minulého ročníka, ktorý vás isto presvedčí.

www.mjf.sk
www.facebook.com/mikulasjazzfest
www.youtube.com/mikulasjazzfest

Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival