Mikulášsky Jazzový Festival: Prvé mená jubilejného ročníka!

Jediný jazzový festival na Liptove tento rok oslávi prvú dekádu svojej histórie – ako inak než hudobne – bohatým programom, pestrou dramaturgiou a tradične dobrou atmosférou.

Festival sa bude konať počas troch večerov od 25. do 27. júla 2014 na staro-novom mieste na Nádvorí Čierneho Orla v Liptovskom Mikuláši, kde sa to celé pred desiatimi rokmi začalo.

Začnime ale krátkym ohliadnutím za uplynulým ročníkom, kedy festival hostil napríklad aj Triango Petra Breinera, AMC Trio s gitaristom Ruggerom Robinom, Three Pianos či New Trio Michala Bugalu a mnoho ďalších skvelých kapiel. Pripomeňme si ho teda krátkym, dynamickým zostrihom:

Čo nás čaká toto leto? Organizátori sľubujú až 9 kapiel a na pódiu by sa malo predstaviť takmer 40 hudobníkov z 5 krajín. Pre túto chvíľu však odkrývajú len prvé tri formácie.

Jazzabell (SK)

Košická kapela Jazzabellvznikla začiatkom roku 2008, muzikantsky prozaickým spôsobom. Vlado Mužak (basgitara) a Maťo Lazár (klávesy) si nezáväzne zajamovali a napriek  vekovému rozdielu (Vlado vtedy 46 a Maťo 23) sa dohodli, že dajú dokopy band a začnú pretavovať rôzné hudobné vplyvy, svoje hudobné názory a skúsenosti do vlastných kompozícií.

https://youtu.be/byzeVyvtOd8

Ich koncertný program sa skladá z inštrumentálných skladieb v zmesi jazzu, fusion, funk, latino a world music, výlučne z vlastnej autorskej dielne základajúcej dvojice. Pôvodne Jazzabell hrali ako trio s Tomášom Benešom za bícimi a zhruba pred rokom sa rozhodli rozšíriť farebnosť svojej hudby a začali spoluprácovať s  Filipom Molcsányim, hráčom na altsaxafón a klarinet. Na jeseň 2013 nahrala formácia v košickom štúdiu Klakson svoje debutové 2CD, ktoré vydalo vydavateľstvo HevHet-Tune na jar 2014.

Chris Woods Groove (UK) + špeciálny hosť Stano Počaji (SK)

Chris žije v severnej časti Anglicka a je jedinečným zjavom v žánri sólovej gitary. Svojou jedinečnou technikou a štýlom tzv. perskusnej gitary oslovuje tisíce fanúšikov na celom svete.

chris photo 1.low quality

Po jeho dvojročnej tour po USA, Európe a po všetkých kútoch Británie a Írska sa zatvoril do štúdia a nahral naozaj veľmi špeciálny a jedinečný album Stories for solog guitar. Vytvoril emocionálny album, ktorý vykreslil perkusnú gitaru ako vážny nástroj na tvorivé a emocionálne rozprávanie. Vyvinul bohato štrukturovaný zvuk, ktorý čerpá z jazzu, popu, rocku a klasickej hudby. Jeho hru je ťažko žánrovo zaradiť, ako povedal sám Chris:

“Je to inštrumentálna hudba, to je žáner sám o sebe.” V rámci okrúhleho výročia Mikulášskeho Jazzového Festivalu vystúpi spolu so skvelým slovenským gitaristom Stanom Počajim, ktorý je slovenskému publiku známy predovšetkým so svojou kapelou Aftertee.

Martin Chodúr Jazz Quintet (CZ)

Meno Martin Chodúr netreba asi nikomu špeciálne predstavovať, jeho vystúpenie ponúkne pestrý program vychádzejúci zo zlatej éry jazzu. Spolu s kapelou v zložení Vlastimil Šmída (piano), Marian Friedl (kontrabas), Marcela Božíková (saxofón) a Patrik Benek (bicie) zahrajú ako tradičné skladby, ktoré preslávili Frank Sinatra, Tony Bennett, či Nat King Cole, tak netradičnejšie skladby ako napríklad Blue in Green Milesa Davisa.

10418308_678526738850443_7664852856427434005_n

Zaznejú tiež špeciálne jazzové verzie vlastných skladieb z Martinových albumov Let’s celebrate (2010) a Manifest (2013). Prístup ku skladbám je viac jazzový, než je u klasického jazz-popového crossover bežné.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na množstvo výbušných improvizácií, silný hlas a dobrú zábavu.

Prvých 30 permanentiek si môžete kúpiť v online predpredaji za zvýhodnenú cenu 15 EUR tu: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/1319/mikulassky-jazzovy-festival-2014

www.mjf.sk
www.facebook.com/mikulasjazzfest
www.youtube.com/mikulasjazzfest

Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival