Melanie C a Black Eyed Peas sa pripojili k podpore LGBTQ+ komunity v Poľsku, ktorú odštartovala slovenská speváčka Karin Ann

Odvážny počin slovenskej speváčky Karin Ann, ktorá počas svojho live vystúpenia v konzervatívnej poľskej štátnej televízii TVP2 nečakane vytiahla dúhovú lajku, sa v týchto dňoch dočkal zaujímavého pokračovania. Podporu utláčanej LGBTQ+ komunite v Poľsku po slovenskej speváčke Karin Ann najnovšie verejne vyjadrili britská speváčka Melanie C a americká skupina Black Eyed Peas. O všetkých troch na čele so Slovenkou Karin Ann, ktorá iniciatívu odštartovala, v týchto dňoch píšu poľské i americké médiá, ktoré otvorene oceňujú ich verejnú podporu práv LGBTQ+ minority.     

Melanie C a jej zrušený poľský koncert

Britská speváčka Melanie C (vlastným menom Melanie Chisholm) z legendárnej dievčenskej formácie Spice Girls zrušila svoj plánovaný novoročný koncert v Poľsku. Ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla tamojšie tvrdé represie voči LGBTQ+ komunite. Na svojich sociálnych sieťach i v médiách sa vyjadrila, “že nemôže vystúpiť niekde, kde sa názory a prístup k tejto komunite tak zásadne rozchádzajú s jej názormi.”

Black Eyed Peas v Poľsku s dúhovými páskami na rukávoch

Americká skupina Black Eyed Peas v Poľsku na Silvestra síce vystúpila, ale rozhodla sa pre symbolické gesto, pripomínajúce Karin Ann a jej dúhovú vlajku v televízii TVP2. Black Eyed Peas vystúpili s dúhovými páskami pripnutými na rukávoch svojich kostýmov. Will.i.am v mene BEP následne vyhlásil, “že svojím vystúpením chceli podporiť ľudí a skupiny, ktorí zo strany väčšinovej spoločnosti čelia nenávistnému správaniu.”

Karin Ann a jej dúhová vlajka, ktorá to celé začala…

O oboch prípadoch v týchto dňoch informujú médiá v Poľsku i v USA, pripomínajúc, že ako prvá  sa k podobnému kroku odhodlala umelkyňa zo Slovenska. „Je znepokojivé, čo sa v Poľsku deje. Preto som rada, že sa k môjmu hlasu pripojili i ostatní, spoločne máme šancu veci zmeniť,“ hovorí Karin Ann na margo toho, že vážnu situáciu v Poľsku si všimli a na jej gesto nadviazali o rok neskôr aj jej slávni kolegovia z Británie a USA.

Nové mediálne výstupy o aktuálnej situácii v Poľsku a iniciatíve Karin Ann (výber):

USA: https://www.theexpresswire.com/pressrelease/INTERNATIONAL-MUSIC-ARTISTS-ARE-USING-THEIR-VOICE-TO-SUPPORT-THE-POLAND-LGBTQ-COMMUNITY_18994327
Poľsko:
https://oczy-mag.pl/2023/01/05/zagraniczni-artysci-w-imie-solidarnosci-z-lgbtq/
https://goniec.pl/od-gwiazdy-do-ruskiego-agenta-mel-c-podpadla-fanom-sylwestra-tvp-wij-301222-wp

Karin Ann sa objavila ako hosť v živom vysielaní štátnej poľskej televízie TVP2 v júli 2021, kedy cestovala po Poľsku ako predskokanka turné tamojšej hviezdy Sanah. V priamom prenose zaspievala svoju skladbu babyboy a v závere svojho vystúpenia z kabelky nečakane vytiahla dúhovú vlajku. Vzápätí sa prihovorila tamojšej utláčanej LGBTQ+ komunite, čím okamžite spôsobila rozruch v poľských médiách a v celej krajine, kde je rovnoprávnosť tejto menšiny veľmi diskutovanou témou. “Dnes by som chcela venovať túto skladbu LGBT + minorite tu, v Poľsku. Viem, že to tu nemáte jednoduché. Zaslúžite si byť milovaní a cítiť sa bezpečne. Som s vami, ostanem pri vás a ľúbim vás. Zvládnete to, zostaňte silní,“ odkázala počas svojho televízneho vystúpenia. Jej podporné gesto, o ktorom poľská televízia vopred netušila, neostalo bez odozvy – vzápätí sa stalo jednou z hlavných tém v najčítanejších (nielen) poľských médiách.

Záznam z vystúpenia Karin Ann v TVP2: Karin Ann Pytanie na Śniadanie 14.07.2021 – YouTube

Nový singel “for a moment” už čoskoro

Karin Ann sa netají tým, že ako umelkyňa chce vkladať do piesní tabuizované témy, o ktorých je potrebné hovoriť v spoločnosti nahlas: „Chcem byť viac ako len speváčka. Je veľmi veľa dôležitých tém, o ktorých treba hovoriť a ja dúfam, že pódium je na to dobrý nástroj,” hovorí. Hudobné úspechy Karin Ann začali naberať globálne rozmery v auguste 2021, kedy ju najväčšia svetová hudobná streamovacia platforma Spotify obsadila ako prvú Slovenku na billboard na Times Square v New Yorku v rámci svojho programu Spotify Equal. Úspech potvrdila aj na domácej európskej pôde víťazstvom v kategórii Objav roka v českej hudobnej ankete Žebřík. Vlani zaujala svetoznámu formáciu Imagine Dragons, ktorá si ju vybrala ako predskokanku na svoje turné. Vzápätí vystúpila na koncertoch britského speváka YUNGBLUDa,  legendárnej americkej rockovej kapely My Chemical Romance a absolvovala tiež sériu koncertov s americkou hviezdou LP.

Po takmer polročnej singlovej prestávke vydá Karin Ann už o pár dní (27. januára) novú skladbu s názvom „for a moment“. Na pripravovanej singlovej novinke spolupracovala s americkým zvukovým inžinierom Mitchom McCarthym, ktorý je držiteľom 2 nominácií na cenu Grammy a spolupracuje s hviezdnymi menami ako Olivia Rodrigo či Meghan Trainor.

Zdroj: TS