Masterclass ASK s kameramanom Petrom Bencsíkom bude o tom, ako nakrúcať čiernobiely film na farebnú digitálnu kameru

Hosťom Masterclass, ktorú na pôde festivalu Cinematik organizuje Asociácia slovenských kameramanov (ASK), bude kameraman Peter Bencsík (ASK). Jeho majstrovská lekcia sa zameria na svietenie a najmä na to, ako urobiť tmu pre čiernobiely film, ako sú Piargy. Masterclass ponúkne aj možnosť vyskúšať si neobvyklé gripové zábery s kamerovou jazdou.

Majstrovská lekcia určená profesionálom, študentom a všetkým, koho zaujíma film, sa uskutoční v sobotu 17. septembra 2022 v čase od 10.00 do 15.00 hod., v netradičných priestoroch piešťanskej Elektrárne.

„Masterclass sa bude venovať čiernobielej LUT-ke , svieteniu, výhodám a nevýhodám točenia čiernobieleho historického filmu a budeme hovoriť aj o výtvarnom kontraste a tiež o tom, ako nasvietiť nočný čiernobiely záber,“ predstavil svoju lekciu Peter Bencsík. Jeho najnovší film Piargy (r. Ivo Trajkov, 2022) má premiéru práve na festivale Cinematik. Naposledy spolupracoval s režisérom Michalom Vajdičkom na televíznom seriáli On a Ona (2022), s režisérom Jánom Novákom na dvoch seriáloch NemocnicaHranica a robil kameru vo filme Známi neznámi (r. Zuzana Marianková, 2022).        

 Prihlasovací formulár: https://www.cinematik.sk/ask

Pre návštevníkov/návštevníčky festivalu sú pripravené aj ukážky z čerstvo dokončenej snímky Piargy, Peter Bencsík ich v rozhovore s prezidentom asociácie, kameramanom Lukášom Terenom (ASK) bude rozoberať do detailov.

Môjho kolegu a kamaráta Petra Bencsíka vnímam od prvých dní, kedy som sa priplietol k filmu, ako ostrieľaného profesionála, ktorý sa pohybuje od jedného filmu do druhého, ale aj tak má čas na to, aby sa podelil o svoje zážitky a skúsenosti,“ doplnil Lukáš Teren. 

FB profil ASK: https://www.facebook.com/SlovakCine
Web P. B.: bencsik.sk
Web: https://elektrarnapiestany.sk/

Asociácia slovenských kameramanov každoročne organizuje masterclassy na viaceré atraktívne témy. V roku 2021 boli ich hosťami: Martin Štrba (ASK), Miro Remo (ASK), Martin Žiaran  (ASK) a zaujímavú diskusiu viedli aj Martin Chlpík (ASK) a Maroš Žilinčan (ASK).

Podujatie sa koná vďaka finančnej podpore Audiovizuálny fond a CANON Slovakia.

Zdroj: TS