Bol pri veľkofilmoch ako Avengers, Star Wars, Avatar, Narnia či Hobbit a podporiť príde aj prvý ročník FILM EXPO, režisér Vlado Struhar!

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) usporiadava prvý Industry Day, ktorý sa pod názvom FILM EXPO bude konať 23. mája 2019, od 9.00 do 20.00 hod. v Ateliéroch STUDIA 727 v Bratislave. Na programe veľtrhu sú workshopy, prednášky a prezentácie technologických noviniek na podporu kreatívnej tvorby filmárov. Jedným z prednášajúcich bude slovenský režisér Vlado Struhar, ktorý pred desiatimi rokmi vyvinul unikátny software QTAKE. Využívajú ho hollywoodské produkcie okolo Petera Jacksona, Jamesona Camerona a Stevena Spielberga.

Hollywood mal vždy nové a náročné technické požiadavky. My sme ich vedeli splniť a tak sme sa dostali až do súčasnosti, kde je QTAKE kľúčovou časťou pri výrobe filmov ako Avengers, Star Wars či Avatar,” povedal Vlado Struhar. Ako reklamný režisér potreboval pri tvorbe nástroj, ktorý by mu umožnil čo najefektívnejšie nakrúcanie. A dnes tvrdí, že aj vďaka svetovým režisérom a ich náročným požiadavkám sa hranice posúvajú stále ďalej.

V posledných rokoch sa deje na svetových filmových pľacoch obrovská zmena: sledovanie nakrúcania prebiehalo vždy tak, že sa všetci pozerali na pár obrazoviek, ktoré boli umiestnené na statívoch. Vďaka našej technológii však môžu na monitorovanie nakrúcania členovia štábu použiť svoje iPhony, iPady a Macy… môžu si sami vybrať, ktorú živú kameru sledujú a ktorý nakrútený záber si prehrajú. Tá istá aplikácia im tiež umožňuje kolaboráciu na metadátach, ktoré sú podstatné pre postprodukciu, čím sa celý proces tvorby stáva oveľa efektívnejším. Je to revolučná zmena a vďaka nej sa naša technológia dostala napríklad medzi Favourite Picks na NAB Show 2019 Las Vegas. Rád ju prídem predstaviť aj na ASK Industry Day,” doplnil Vlado Struhar, QTAKE bude na FILM EXPO osobne prezentovať o 16.00 hod.  

ASK Industry Day 2019 je komplexným podujatím, ktoré v prvom rade predstavuje súčasný stav filmovej techniky a technológie na Slovensku a zároveň vytvára priestor na predvedenie jej praktického využitia. Umožňuje sústredené a ucelené prezentácie, určené pre všetky subjekty slovenského filmového priemyslu.

Je to unikátna akcia tohto typu, jediná na Slovensku, ktorá prepája jednotlivé subjekty a má snahu znásobiť a zefektívniť výrobný potenciál vo filmovom priemysle. Zameriavame sa nie len na predvádzanie filmovej techniky a inovačných technológií, ale spájame kreatívnu prácu všetkých filmárskych profesií,” povedal riaditeľ Industry Day, člen asociácie, Noro Hudec.

Prínosom veľtrhu má byť podľa neho podpora slovenských firiem, a to nielen tých už etablovaných, ale aj podpora menej známych prenajímateľov techniky, ktorí sa ešte len snažia presadiť sa na trhu. Podujatie zároveň otvára priestor aj zahraničným firmám a producentom, s úmyslom kvalitatívneho zlepšenia slovenského filmového prostredia a súčasne podporiť aj cestu slovenským subjektom smerom do zahraničia. Jednotlivé vystúpenia a ukážky zahrňujú oblasť prenájmu filmovej techniky s možnosťou presahu na postprodukčný proces, strih, grading, a iné riešenia ktoré sú integrálnou súčasťou tvorby audiovizuálneho diela.

Na programe sú aj tematické prednášky o oblastiach a aspektoch práce podmieňujúcich tvorbu audiovizuálnych diel, venovať sa budeme aj legislatíve pri využívaní dronov, povolenia nakrúcania, a podobne. Tieto témy sú prezentované za účasti odborníkov,” dodal Noro Hudec s tým, že na mieste bude po oficiálnom programe, od 18.00 do záveru priestor aj na osobné stretnutia a konzultácie, tzv. Networking.

Po úvodných Raňajkách sa v rámci programu vystriedajú prezentujúce spoločnosti a ich zástupcovia: SKYEYE (Jopy Hečko), SYNTEX (Tomáš Sipos, Krzysztof Włodarczyk), VISION SOFTWARE, GRIPPER (Peter Neveďal), CANON (Peter Mydliar, Yuji Tanaka, Blažej Klačanský), STUDIO 727 (Ladislav Dedík), QTAKE (Vlado Struhar), K5600 (Marc Galerne, Sébastien Barbedienne). Súčasťou prvého ročníka veľtrhu sú aj vystavovatelia (v abecednom poradí): AV Digital, Centron, Daylight Rental, Fomei, FUJIFILM, G-tec, Jakt, KFLECT, Reproduction, Shining, TRIZONE.

FILM EXPO ponúkne aj výstavu testovacích obrazcov slovenského kameramana Ivana Puťoru, ktorý v roku 2017 získal v Bratislave Cenu za technologický prínos, v rámci podujatia KAMERA, ktoré je tiež aktivitou ASK.

Zmyslom podujatia je aj prepojenie profesionálov so začínajúcou generáciou slovenských filmárov, predovšetkým študentov VŠMU, ale taktiež bude prístupné všetkým študentom filmových škôl. V tomto ročníku chceme prepojiť aj najbližšie zahraničné prostredie,” uzavrel Noro Hudec s víziou, že FILM EXPO sa bude v budúcnosti organizovať pravidelne, každý rok.

Odborným garantom podujatia je ASK, ktorej novým prezidentom sa približne pred rokom stal Lukáš Teren. Prvý ročník veľtrhu, ktorý nadväzuje na nultý ročník spred dvoch rokov, sa bude konať v priestoroch Studia 727, generálneho partnera podujatia. Partnermi sú aj producentské asociácie SAPA – Slovenská asociácia producentov v audiovízii a ANP – Asociácia nezávislých producentov, čo potvrdzuje záujem zo strany producentov, ktorým je toto podujatie priamo určené. Ďalším partnerom je SFC – Slovak Film Commission.

Základné vstupné je 10 €, študenti vysokých škôl 5 €, študenti stredných škôl a členovia ASK majú vstup voľný.

Zdroj: bARSdobrýchýr