CeNY KAMERA ASK ROZDANÉ. HLAVNÚ CENU SI ODNIESOL PETER BENCSÍK

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) odovzdala po štvorročnej prestávke ceny KAMERA 2023.  Tento rok bolo do súťaže KAMERA prihlásených 108 diel, z toho 22 celovečerných, 18 dokumentárnych, 21 krátkych, 18 študentských, 6 seriálov, 10 reklám a 13 videoklipov. Víťazov spomedzi nominovaných vyberala medzinárodná porota v zložení Lucia Zavarčíková, Richard Žolko, Cristina Groșan, Nichole Hirsch Whitaker a James Whitaker.

Hlavnú cenu KAMERA 2023 získal Peter Bencsík za snímku Piargy (2022) – slovenský hraný film inšpirovaný novelou Františka Švantnera. Na svojom konte má víťazstvo v až 12 kategóriách ocenenia Slnko v sieti. Jedno z nich patrí aj Peterovi Bencsíkovi.

V kategórii Cena za televízny seriál si ocenenie prebral Martin Žiaran ako kameraman trojdielnej minisérie Herec (2020) odohrávajúcej sa v 50. rokoch. Za dokumentárny film si domov odniesla cenu Anna Smoroňová za diel z cyklu IKONY (2020) o architektovi Štefanovi Svetkovi. V kategórii Cena za krátky film bol ocenený Dušan Husár (House of Velvet, 2023) a cenu za audiovizuálnu reklamu získal Marián Ontko (Tatra banka, „Art of Seeing“). Kameraman Michal Babinec si prebral cenu za najlepší videoklip (Califato 3/4 – Fandangô de Carmen Porter, 2020) a Cenu za najlepší študentský film si pripísala Michaela Klanicová za kameramanský výkon v snímke VEČERA PRE 2 – RAŇAJKY PRE 1 (2022) –ktorá žánrovo osciluje medzi módnym filmom, hororom, videoklipom a drámou.  

Cenu za celoživotné dielo kameramana sa prezídium ASK rozhodlo udeliť Jurajovi Galvánkovi (*1944). Vyštudoval FAMU v Prahe — odbor filmový a televizní obraz. Natáča dokumentárne aj hrané filmy, spolupracuje s televíziou. Osudovým môžeme nazvať jeho stretnutie s Janom Švankmajerom. Najznámejším sa stal práve pre filmy, na ktorých s nim spolupracoval – Prežiť svoj život (2010), Šílení (2005), Otesánek (2000) či Do pivnice (1984). Je držiteľom mnohých ocenení, člen ASK a IMAGO. „ Aby ste boli takí šťastní, ako som aj ja bol,“  odkázal pri preberaní ceny mladej generácii tvorcov. Ocenenie mu symbolicky odovzdával jeho žiak a minuloročný držiteľ tohto ocenenia Richard Krivda a v mene Slovenského filmového ústavu aj Marta Šuleková.

Cenu za technologický prínos ASK tento rok udelila in memoriam Róbertovi Hardónyimu (*1930 – ✟2009), ktorú prebrala jeho dcéra.  Róbert Hardónyi absolvoval štúdium kamery na

FAMU v Prahe. V rokoch 1954 – 1958 bol technickým riaditeľom Filmových laboratórií v Bratislave, potom zastával viaceré funkcie pri technike a výstavbe filmových ateliérov. V 60. rokoch pôsobil ako inštruktor filmovej techniky v Havane, kde pomáhal pri zakladaní kubánskej filmografie. Významne prispel k technickému rozvoju filmárskej techniky nielen na Slovensku.

Bol nielen kameramanom, ale aj scenáristom, spoluautorom námetov a režisérom.

K týmto dvom oceneniam vznikli pod záštitou Asociácie slovenských kameramanov aj dva filmy. Prvým je snímka Ako vzniká kameraman, v réžii Lukáša Terena, o Jurajovi Galvánkovi, ktorá bola rozdelená do troch častí, Za kameru sa tu postavil minuloročný držiteľ ocenenia za celoživotné dielo Richard Krivda.

Druhým filmom večera bol Róbert Hardónyi o držiteľovi Ceny za technologický prínos. V rozhovoroch s jeho kolegami si za režisérsku stoličku v tomto prípade sadol Štefan Komorný, kameraman, ktorý sa systematicky venuje práve mapovaniu prínosu slovenských kameramov po technologickej a technickej stránke

„Oceňovanie však pre nás nie je len o nejakom veľkom zakončení, práveže naopak. Cena KAMERA Asociácii pomáha nastaviť smerovanie na ďalšie obdobie – aktivity ako masterclassy, diskusie, premietania či články alebo aj iné formáty s ktorými chceme pracovať môžu z výsledkov a nominácii ceny kamery čerpať. Veľmi sa tešíme na to, čo nás čaká v ďalšom období,“ dodáva na záver prezidentka ASK Lucia Zavarčíková.

Podujatie finančne podporili Audiovizuálny fond a Literárny fond. Generálnym partnerom Kamery 2023 je spoločnosť Canon, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústav, Shinning rental, Asociácia slovenských filmových strihačov, Super film, Filmarina, TEREN LIMITED, NK production, Tennessee Production, NOACHO production.

NOMINANTI & VÍŤAZI KAMERA 2023

Hlavná cena Kamera 2023 – hraná tvorba 
Obeť (Adam Mach)
Správa (Martin Žiaran)
Piargy (Peter Bencsík)  – víťaz

CENA ZA TELEVÍZNY SERIÁL
Einstein (Maroš Žilinčan)
Herec (Martin Žiaran) – víťaz
Kriminálka Kraj (Nick Kollár)

CENA ZA DOKUMENTÁRNY FILM
IKONY – Štefan Svetko (Anna Smoroňová) – víťaz
La Mala Familia (Michal Babinec)
DISPLACE / echoes of a vibrant space (Veronika Donutková)

CENA ZA KRÁTKY FILM 
Last Weekend With Jenny and John (Anna Smoroňová)
House of Velvet (Dušan Husár) – víťaz
Asterión (Michal Babinec)

CENA ZA AUDIOVIZUÁLNU REKLAMU 
Squarespace – EVERYTHING TO SELL ANYTHING (Anna Smoroňová)
Tatrabanka “Art of Seeing” (Marián Ontko) – víťaz
Heroes II (Michal Babinec)

CENA ZA NAJLEPŠÍ VIDEOKLIP
Ásgeir – Snowblind (Anna Smoroňová)
Califato 3/4 – Fandangô de Carmen Porter (Michal Babinec) – víťaz
Annet X – Bylo nebylo (Veronika Donutková)

CENA ZA NAJLEPŠÍ ŠTUDENTSKÝ FILM 
Ospalky (Adam Mach
Nablízku (Lucia Kovalová
VEČERA PRE 2 – RAŇAJKY PRE 1 (Michaela Klanicová) – víťaz

CENA ZA TECHNOLOGICKÝ PRÍNOS
Robert Hardónyi

 CENA ZA CELOŽIVOTNÉ DIELO KAMERAMANA
Juraj Galvánek

ROZHOVOR S PREZIDENTKOU ASOCIÁCIE SLOVENSKÝCH KAMERAMANOV LUCIOU ZAVARČÍKOVOU

Naposledy sa CENA KAMERA uskutočnila pred pandémiou, v roku 2019. Prečo bolo pre Vás dôležité vrátiť sa k nej?

Cena Asociácie slovenských kameramanov od jej počiatku nielen vyzdvihuje tých najkvalitnejších tvorcov a tvorkyne, ktoré na Slovenskú máme, ale aj odmeňuje celoživotné prínosy našich kolegýň a kolegov.

Tak ako všade vo svete, aj na Slovensku, pandémia ovplyvnila množstvo filmových výrob. Hodnotiť v akejkoľvek súťaži z toho mála, čo sa točiť dalo, by nebolo korektné voči všetkým tým, ktorých naplánované projekty boli odložené či úplne zrušené.

Sme veľmi radi, že sa cena KAMERA od svojho prvého ročníka postupne rozrástla do súčasných siedmich súťažných kategórií. Dáva nám to možnosť osloviť širšie spektrum tvorcov a tvorkýň a vidieť rôzne prístupy, čo posúva všetkých dopredu. 

Oceňovanie však pre nás nie je len o nejakom veľkom zakončení, práveže naopak. Cena KAMERA Asociácii pomáha nastaviť smerovanie na ďalšie obdobie – aktivity ako masterclassy, diskusie, premietania či články alebo aj iné formáty s ktorými chceme pracovať môžu z výsledkov a nominácii ceny kamery čerpať. Veľmi sa tešíme na to, čo nás čaká v ďalšom období. 

Ako prebiehal výber nominácii, keďže sa hodnotia výkony za posledné 4 roky? Z koľkých diel sa tento rok vyberalo?

Nakoľko sme tento rok hodnotili diela za dlhšie obdobie, tak sme sa rozhodli obmedziť aj počet prihlásených diel na kameramana alebo kameramanku v jednotlivých kategóriách, aby sme naozaj mohli už v prvom kole vyberať z toho najlepšieho, čo sa za posledné 4 roky natočilo. 

V konečnom dôsledku si tak členovia a členky ASK, ktorí o nomináciách rozhodujú, mohli vyberať zo 108 diel v siedmich kategóriách. Nominácie z tohto hlasovania vzišli teraz hodnotí medzinárodná porota, ktorá rozhodne o výherkyniach a výhercoch.

Prišlo za tie posledné 4 roky k nejakých technologickým zmenám v rámci práci kameramana?

Momentálne vnímam akoby dve veci naraz. Tou prvou je, že členovia a členky ASK pracujú naozaj na svetovej úrovni, kde využívajú najnovšie technológie ako je napríklad virtual production alebo robotické ramená.

Na druhej strane však vnímam, že predovšetkým mladí tvorcovia a tvorkyne sú neuveriteľne vynaliezavé a dokážu aj v obmedzených podmienkach dosahovať naozaj takmer až neuveriteľné výsledky. 

Nastupujúca mladá generácia neustále sleduje “čo” robia ostatní, no predovšetkým to “ako” to robia. Pomocou sociálnych sietí sa tak vytvára akási online databáza prístupov a postupov, ktoré sa ďalej rozvíjajú a znova prezentujú. Ľudia sa tak učia od seba navzájom aj mimo pľacu a myslím si, že je to úžasné. Celá profesia je globálne prepojená. 

S tým však súvisia aj nové výzvy a štandardy. Neustále potrebujeme točiť rýchlejšie, lacnejšie a lepšie. Súčasný kameraman sa tak musí naučiť rozmýšľať o projektoch inak.

V minulosti, keď ste chceli točiť scénu na púšti, tak podľa rozpočtu sa rozhodlo, či sa to bude točiť na Sahare alebo niekde pri jazere a to bolo tak všetko. Teraz je tá paleta možností oveľa širšia. Stále môžete ísť na púšť, no okrem toho sú tu vizuálne efekty, ktoré sú čoraz dokonalejšie a dostupnejšie, ale aj virtuálne sety a ďalšie hybridné reality. Otvára to možnosti v rámci kreatívy, no niekedy to vie aj veci skomplikovať. 

Ako vnímate z pozície kameramanky technologický vývoj, v ktorom sa čoraz častejšie objavuje AI, teda umelá inteligencia?

Samozrejme umelá inteligencia nám pomáha v postprodukcii, napríklad pri farebných korekciách, vizuálnych efektoch, ale aj iných nástrojoch. Tu bola technológia vždy dôležitou súčasťou a jej posun nám skvalitňuje život.

Najväčšiu výhodu v umelej inteligencií však teraz vidím hlavne počas predprodukcie. Jazyk kameramana je vizuálny. Doteraz svoj úmysel komunikoval so svojim tímom alebo režisérom cez už existujúce diela, no vďaka AI a ďalším nástrojom teraz môže vizualizovať svoje myšlienky oveľa jasnejšie a tým pádom sa celková komunikácia našej práce zlepšuje.

Zdroj: ASK