Manon Meurt – Timeless (Minority Records, 2024)

Ambientné, industriálne plochy pretkané elektronikou, popom a príťažlivou prchavosťou – to je nová skladba Timeless od českej skupiny Manon Meurt. Druhý singel z ich pripravovaného albumu Unravel vychádza na Minority Records v produkcii Eddieho Stevensa. Kapela vystúpi 27. apríla v Bratislave v rámci festivalu Sharpe.

„Žánrovo je Timeless náprotivkom nášho jesenného singla Mirrors. Eddie rozšíril naše zvukové spektrum, v Timeless dal dôraz na dynamiku a vypointovanie príbehu,“ hovorí bubeník Jiří Bendl.

Britský producent a hudobník Eddie Stevens sa preslávil spoluprácou s kapelami Moloko a Róisín Murphy, ale úspechy zbiera aj na česko-slovenskej scéne. Stojí za nahrávkami Druhá tráva (Díl první i druhý) ocenenými cenou Anděl, debutom Márie Puttnerovej Laila tov, ako aj albumami Jany Kirschner (Krajina rovina, Moruša biela a aktuálny Obyčajnosti).

„Timeless vznikla počas povečerných ciest z práce, v električke, v aute, keď sa hluk života stupňuje. Všetci niekam idú, ponáhľajú sa a nad tým všetkým sa vyfarbuje horizont, ktorý akoby svojou majestátnosťou oponoval hluku a pripomínal malichernosť zhonu, jeho pominuteľnosť. Rada tento hluk pozorujem, pripomína mi, aké je skvelé, že sa od neho môžem na chvíľu odpojiť a cítiť len prítomnosť,“ hovorí textárka piesne a multiinštrumentalistka Kateřina Elznicová.

Manon Meurt sú na scéne od roku 2012 a úspešne vystupujú nielen na domácich pódiách, ale aj v zahraničí na prestížnych festivaloch Eurosonic Noorderslag v Holandsku, Ment Ljubljana v Slovinsku, Reeperbahn v Hamburgu či Waves Vienna v Rakúsku. Absolvovali turné po Slovensku, Francúzsku, Belgicku, Dánsku, Holandsku, Maďarsku, Chorvátsku, Srbsku, Ukrajine a Veľkej Británii. Na svojom konte majú jedno EP (2014) a debutový plnohodnotný album MMXVIII nominovaný na Cenu českej hudobnej kritiky Apollo 2018 a Cenu Anděl v kategórii Alternatíva a elektronika.

Zostavu tvoria Jiří Bendl, Kateřina Elznicová, okrem iného členka kapely Innamorata orientovanej na stredovekú hudbu a sprievodnej kapely Jany Kirschner na turné Obyčajnosti, gitarista Kryštof Korčák (Matter Tua) a klávesák Dave Tichý (Chief Bromden, Further Down).

Nový album Unravel vyjde 26. apríla vo vydavateľstve Minority Records, nahrával ho Lukáš Martink v štúdiu Svárov. O mix sa postaral sám Stevens v londýnskom štúdiu Roast Mutton Sandwich Studios, mastering vykonal Darius van Helfteren (De Staat atď.) v holandskom štúdiu Amsterdam Mastering.

Timeless (lyrics)

I just wonder
why do the sunsets look so romantic?
so sad
so still

They turn the colours down
your eyes match the ground
 into the scale of grey shadows

Wind the roads tight into dark, into darkness
Red and yellow chains
let them tie the land
sleeping in your hand

Slowly lie into the night
you are caught inside the rays of light
they flow in your veins
so remember their strength
so not to breathe out

Well, that’s the time to stop
and feel that pause in mind
it means that you ARE…
We are awake in wasted time

Adresár streamovacích platforiem:https://lnk.to/mm-timeless
Pre – save albumu Unravel https://lnk.to/mm-unravel
https://www.minorityrecords.com/cs/umelci/manon-meurt
https://www.facebook.com/manonmeurt
https://www.instagram.com/manonmeurt/

 

TS
FOTO – Standa Kohout