MALÝ ŽÁKOVIC sa atmosférou vyrovnal veľkému!

Malý festival s veľkými menami a neopakovateľnou atmosférou! Taký bol MALÝ ŽÁKOVIC, ktorým organizátori v tomto roku nahradili jubilejný 20-ty ročník festivalu ŽÁKOVIC OPEN. V Trenčianskych Bohuslaviciach vystúpila po prvýkrát legendárna skupina Bez ladu a skladu. Festival roztancovali kapely Medial Banana a Para, jej spevák Lasky si na pódiu zaspieval s viacerými formáciami. Domáca stálica HEX venovala koncert zosnulému spevákovi Petrovi Ďuďovi Dudákovi a na pódiu v premiére odpálila novinku „Mesto stratilo dych“.  O dokonalú zábavu sa postarali kapely Žena z lesoparku, Hudba z Marsu, Družina, Talkshow, CHVM či Cpt. Slice.

MALÝ ŽÁKOVIC sa niesol v radostnej atmosfére a všetci hudobníci aj fanúšikovia boli šťastní, že sa vôbec konal. Festival v penzióne Žákovic slávnostne otvorili organizátori Tomáš „Yxo“ Dohňanský a Maroš Žákovic. Piatkovú náladu zlepšila hneď prvá bláznivá kapela Cpt. Slice, ktorá sa ako vždy predstavila v recesistických prezlečeniach. Po nej si slovo zobrala Žena z lesoparku, ktorá na pódiu predviedla prierez celou tvorbou. Po prvýkrát na Žákovici zahrali legendárny Bez ladu a skladu. Od roku 1995 kapela vystupuje v zostave Michal Kaščák, Peter Kaščák, Martin Beďatš, Peter Slameň, Rasťo Kubica a Peter Kohout. Fanúšikovia spievali spolu s kapelou hity „Parné valce“, „Mäkkýše“ či „Udavač“.

„Po 20-tich rokoch sme si zahrali na Žákovici a ja som veľmi rád, hralo sa nám výborne. Pre mňa to bolo fantastické. Som vďačný, že tu ľudia boli a že ich bolo toľko. So skupinou HEX nás okrem iného spája to, že náš bubeník Peter Slameň je zakladajúcim členom HEXu. Napriek tomu, že sa pohybujeme v iných hudobných svetoch sme s Yxom veľmi dobrý kamaráti. Niekedy sa tie svety stretnú a niekedy rozdelia. Máme veľmi silný a otvorený vzťah a som rád, že robí tento festival a že sa to podarilo aj tento rok,“  neskrýval radosť Michal Kaščák.

Ikona slovenského reggae Medial Banana si na Žákovici zahrala po druhýkrát. Predviedli fantastický sound a zmes štýlov ska, dubu, popu až po jazz a funk. Kapela nedávno vydala nový album s názvom „Nedotknuteľní“, z ktorého zahrala aj niekoľko noviniek.

„Hralo sa nám super, Žákovic je vždy parádna akcia, ľudia sú tu vždy veľmi milí a tešia sa na kapely, ktoré tu koncertujú. Vždy dostaneme super energiu, pre také publikum je radosť vystupovať. Tento rok je to o to väčšia radosť –  vystupovať na veľkom pódiu, pre veľa ľudí. Sme vďační, že sa Žákovic konal,“ tešil sa jeden zo spevákov Medial Banana Pokyman.

Sobotňajší program odštartovala trenčianska undergroundová skupina Chór vážskych muzikantov, známa aj ako CHVM, ktorá tento rok oslavuje 40 rokov na scéne. Po nej patrilo pódium indie-rockovej skupine Talkshow na čele so spevákom Andreasom Imrichom. Trnavská pozitívna kapela Hudba z Marsu odpálila na pódiu skladby „Poďme sa hrať“, „Je to ona“, „Šakalík“ či „Výberové vibrácie“. Potom už nastúpila bratislavská Para, ktorá ako vždy, roztancovala publikum hitmi „Zatancuj“, „Abstinent“, „Keď ťa stretnem“ či „Otec“. Spevák Lasky si počas festivalu stihol zaspievať s kapelami Bez ladu a skladu a Medial Banana.

„Ja sa tu vyskytujem, aj keď nehráme. Je to môj obľúbený festival, mám tu naozaj veľa zážitkov. S Parou sme tu vystupovali minimálne desaťkrát. Po štvormesačnej odmlke sa tešíme z koncertovania a máme aj novú pesničku „Ako na dlani“, ktorá je titulnou piesňou k filmu „Letní rebeli“, prezradil spevák Lasky. 

S domácou stálicou HEX si hity „Nikdy nebolo lepšie“, „V piatok podvečer“ či „Snežný pluh“ zaspieval celý festival. Obľúbená kapela v premiére naživo odpálila novinku „Mesto stratilo dych“, v ktorej si spolu so Šarkanom zaspievala dcéra Maroša Kramára Tamara.

„Bolo to pre mňa po prvýkrát v živote. A ešte pred tak veľkým publikom. Mala som stres a strach, ale akonáhle som vyšla na pódium, tak to opadlo.  Adrenalín, endorfíny, všetko bolo super. Bola vynikajúca atmosféra. So Šarkanom sa mi spievalo super, chalani sa usmievali a podporovali ma, takže to vyšlo nad očakávania,“ zverila sa Tamara Kramárová.

HEXáci Fefe, Yxo, Šarkan a Tybyke venovali koncert zosnulému spevákovi Petrovi „Ďuďovi“ Dudákovi, na ktorého si zaspomínali aj v megahite „Keď sme sami“.

„Festival sme si s kapelou nesmierne užili, hrali sme po dlhých piatich mesiacoch. Veľmi sa teším, že sme sa rozhodli festival zorganizovať a že nám ľudia vyslovili dôveru tým, že sa tak rýchlo vypredal. Veľmi ďakujem partnerom a ľuďom z Bošáckej doliny, ako aj tímu z Bratislavy, ktorí nás tento rok podporili a podržali. Bez nich by festival nemohol byť. Som naozaj šťastný, že sme neporušili tradíciu a že všetko dobre dopadlo. Už teraz pracujeme na line-upe festivalu na budúci rok, v roku 2021 sa stretneme 30. až  31. júla.“ uzatvára organizátor festivalu a líder HEXu Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

MALÝ ŽÁKOVIC zakončil energický koncert worldmusic skupiny Družina, ktorá hrá slovenský folklór v rockovom šate. Všetky informácie sa dozviete na  www.zakovicopen.sk alebo facebookovej stránke www.facebook.com/zakovicopen.

Zdroj: NK Factory
Foto: Pavol Karel