Mahala Rai Banda podporí Malalata aj Montanarovci.

Kráľov balkánskej hudby Mahala Rai Banda, ktorí vystúpia 26. júna v bratislavskom Kultúrnom centre Dunaj, podporia Miquéu & Baltazar Montanaro aj Malalata Soundsystem. Duo Montanaro sa bude dať vidieť o ôsmej večer na bare, Malalata sa postarajú o poriadnu balkánsku žúrku po koncerte.

Miquéu Montanaro je multiinštrumentalista venujúci sa dlhé desaťročia pôvodnej východoeurópskej hudbe, ktorý spolupracoval so širokou škálou hudobníkov rôznych žánrov od jazzu cez world music až po vážnu hudbu. Do party pribral syna Baltazara, huslistu so vzhľadom filmovej hviezdy Adama Sandlera, a spolu produkujú elektrizujúcu zmes východoeurópskej tradičnej hudby.

Pôvodne púchovskí, dnes bratislavsko-pražskí Malalata Sound System sa špecializujú na balkánsku a cigánsku hudbu, ale hrajú napríklad aj electroswing. Ich niekoľkohodinové eklektické DJ-ské sety sa stali fenoménom a ich samostatné vystúpenia v KC Dunaj bývajú v poslednom čase beznádejne vypredané.

Hlavná hviezda večera, rumunský súbor Mahala Rai Banda, dokáže stvárniť atmosféru šialeného Balkánu a filmov Emira Kusturicu lepšie ako ktokoľvek iný. Spojenie dvoch rumunských muzikantských klanov stojacich za súbormi Taraf De Haidouks a Fanfare Ciocarlia produkuje v živom prevedení neuveriteľnú energiu a ich pódiová šou znamená pre našinca maximálny úlet.

Mahala Rai Banda kombinuje tradičnú balkánsku hudbu s jej modernou klubovou verziou a dychovú sekciu dopĺňa o vokály, akordeón či klarinet. Ich album Ghetto Blasters z roku 2009 vyskočil na druhé miesto World Music Charts a hudobný magazín Songlines ho zaradil medzi desať najlepších albumov roka. Skladby Mahala Rai Banda sa nevyhli remixom a coververziám umelcov pohybujúcich sa v úplne iných hudobných sférach, okrem iného francúzskych dív Nouvelle Vague.

Predpredajové vstupenky na koncert Mahala Rai Banda sú k dispozícii na stránke www.orepole.sk. Momentálne je v predaji posledných 40 lístkov po 10 eur, po ich vypredaní sa cena zvýši na 12 eur. Na mieste bude vstupné 15 eur.

Agentúra Ore Pole priniesla do Bratislavy interpretov ako Ellie Goulding, Garbage, Gus Gus či Parov Stelar Band, v najbližších týždňoch pripravuje okrem iného vystúpenia Glena Hansarda, Princess Chelsea či chicagského rappera Serengetiho.

Zdroj: Agentúra Ore Pole