LUBOŠ POSPÍŠIL & 5P vydají živák LIVE!!! Ostrava.

Jeden z doyenů českého rockového písničkářství Luboš Pospíšil si po výpravné retrospektivní 13 CD kolekci Route 66(2016) připíše 4. říjnadalší zářez do své diskografie plné nevtíravých hitů. Právě ten den mu u Supraphonu vyjde od první do poslední vteřiny energií nabité živé album LIVE!!! Ostrava, jež nahrál se svou kapelou 5Pběhem dvou koncertů v ostravském klubu Parník. Novinku pokřtí – jak jinak než koncertně – 16. října v pražském Paláci Akropolis, kde se v roli čestného hosta představí za bicími i za mikrofonem David Koller.

„Právě vydávaný záznam koncertu je především propojením asi 30leté autorské spolupráce s mými přáteli – vynikajícimi autory jako Pavel Šrut, Petr Skoumal, Bohumil Zatloukal, Jan Hedl Sahara, František Stralczynský nebo v současnosti Josef P. Lábus, Ondřej Fencl či řada dalších a pódiové prezentace nových 5P, kteří repertoár uchopili s porozuměním, ale i důkladně energicky. Všem děkuji. Děkuji i Vám – příznivcům za fantastickou atmosféru na našich koncertech, kterou jste si do jisté míry
o vydání tohoto záznamu řekli. A tak lze podotknout: ‚Můžem si za to všichni‘,“
komentuje člen Beatové síně slávy vůbec první live album ve své bohaté diskografii.

Album LIVE!!! Ostravazaujme kromě energie a prožitku, jímž jsou koncerty Luboše Pospíšila & 5P pověstné, také instrumentální a pěveckou kompetentností i nepředstíraným zápalem Páji Táboříkové (bicí, zpěv), Ondřeje Fencla (klávesy, zpěv, kapelník), Mirka Linharta (elektrické kytary, zpěv) a Martina Štece (baskytara, zpěv). Důležitá je rovněž skutečnost, že Pospíšilova klasika (Petřina, Skoumal, Kantor, Šrut ad.) je na pódiu cílevědomě doplňována skladbami z posledních tří studiových alb, vzniklých většinou právě v této sestavě. Záznam čítající šestnáct skladeb, napsaných v uplynulém téměř půlstoletí a nyní zmixovaných a zmasterovaných Vítem Benešem, tak spolu působí samozřejmě, moderně, leč stále zcela nezaměnitelně pospíšilovsky.

„Nikdy bych nehrál v kapele s nájemnými ‚vrahy‘, kteří s posledním tónem začínají balit a pět minut po koncertě už sedí v autě. 5P jsou jiní, jsou jako rodina – se vším, co k tomu patří. Včetně ponorek, včetně let euforických i problematických, ale nakonec pořád spolu, protože tak je to správně. Každý jsme z jiného těsta, nikdo nejsme bez chyby, ale každý jsme originál… a to, co nás spojuje, je Luboš, jeho hlas, jeho písničky,“popisuje kapelník 5P Ondřej Fencl onu muzikantskou chemii, která je při poslechu LIVE!!! Ostravatakřka hmatatelná.

Luboš Pospíšil společně s 5P tak zas a znovu dokazuje, že jako jeden z mála plus minus sedmdesátníků dokáže trvale propojit svůj ojedinělý tenor a kvalitní songy s až o dvě generace mladšími muzikanty. Věkové bariéry rozmetává síla kolektivu, kapela hraje s radostí, byť některé písně jsou starší než někteří účinkující. Díky tomu všemu se posluchač může těšit z autentického hudebního zážitku plného hitů bez zbytečného tlačení na komerční pilu.

A buďte si jisti, že totéž se dá očekávat i od slavnostního křtu ve středu 16. října v Paláci Akropolis! Jak je u Luboše Pospíšila & 5P dobrým zvykem nebude to ale během letošního podzimu zdaleka jediný koncert, kompletní výčet všech aktuálně plánovaných štací najdete zde: https://lubospospisil.cz/koncerty/

Zdroj: SUPRAPHON a.s.