Literárny klub: Básne 2013 Asseco Solutions – odovzdávanie cien a krst zborníka.

Slávnostné odovzdávanie cien 5. ročníka literárnej súťaže Básne 2013 Asseco solutions za prítomnosti porotcov Michala Rehúša a Vlada Šimeka a krst zborníka víťazných prác.

Občianske združenie literarnyklub.sk, spoločnosť Asseco solutions a Eurpean poetry tournament vyhlásili 12. júna 2013 na festivale Pohoda 5. ročník literárnej súťaže BÁSNE 2013 Asseco solutions. Po štyroch mesiacoch sa vo štvrtok 24. októbra o 18:00 v kultúrnom centre Dunaj uskutoční krst zborníka najlepších prác literárnej súťaže Básne 2013 Asseco solutions. Zborník Básne 2013 Asseco solutions obsahuje cyklus básní víťazky Ivony Pekárkovej a diela autorov ocenených prémiou: Stano Bellan, Martin Kočiš, Marcel Lacko, Matúš Molovčák, Grigorij Starodubcev a Martin Vlado, ktorým budú vo štvrtok odovzdané ceny za účasti porotcov Michala Rehúša a Vlada Šimeka, garanta súťaže Kolomana Kertésza Bagalu a riaditeľa spoločnosti Asseco solutions Petra Langa.

Info o víťazke súťaže Básne 2013 Asseco Solution Ivone Pekárkovej

Vyštudovala žurnalistiku na UKF v Nitre. Doteraz publikovala hlavne reklamné recenzie na rybárske filmy a občasne aj knižné recenzie. V Nitre pomáhala organizovať viaceré malé kultrúrne akcie a v tom čase začala čítať a písať poéziu. Ivona je taktiež autorkou umeleckého projektu s fotografiami o genetike, dedičnosti a rodine – Dedičstvo. Okrem iného si nedávno vyskúšala aj ilustrovanie knihy poviedok Matheja Thomku – Pod orechom tma.

Info o Básne 2013 Asseco solutions

Súťaž Básne si tak, ako viaceré iné literárne súťaže, kladie za cieľ objaviť, oceniť a spropagovať nových zaujímavých autorov, ktorí by mohli oživiť slovenskú literárnu scénu. Aktuálne sa skončil už jej 5. ročník Literárnu súťaž Básne vyhlásilo Občianske združenie literarnyklub.sk a spoločnosť Asseco solutions. Mediálnymi partnermi boli denník Pravda, Rádio Devín, Rádio FM a časopisy Vlna a Knižná revue. Súťaž podporilo EPT a Ministerstvo kultúry SR.

Ceny udelila porota v zložení Michal Rehúš (predseda), Vlado Šimek a Ondřej Buddeus. Do tohto ročníka bolo zaslaných 180 súťažných príspevkov, zo čoho 55% boli príspevky autoriek. Jeden súťažný text bol kolektívny autor a dva pod prezývkou. Najstarší účastník mal 84 rokov a najmladší 15. Pre porušenie pravidiel bolo zo súťaže vylúčených 5 prác, ktoré boli publikované ešte pred uzávierkou súťaže. Najväčší počet básní, presne 40 (23%), prišlo z Bratislavy a 10 básní bolo odoslaných zo zahraničia.

Členovia poroty Básne 2013:

Michal Rehuš (1982) – Predseda poroty
Redaktor magazínu experimentálnej a nekonvenčnej tvorby Kloaka. Venuje sa literárnej kritike a tvorbe básní. V roku 2011 mu vyšla debutová zbierka poézie Program dekomunikácie

Vlado Šimek (1982)
Podpredseda OZ LIteris, organizátor festivalu Siete. V rokoch 2009-2013 pôsobil ako redaktor časopisu Psí víno. Debutoval zbierkou Spam a iné (2009). V októbri mu vychádza zbierka Modlitba za Felvidék.

Ondřej Buddeus (1984), prekladateľ, básnik a príležitostný esejista. Prekladá z nemčiny a nórčiny, je šéfredaktorom časopisu pre súčasnú poéziu Psí víno. V súčasnosti píše doktorskú prácu na pražskej škandinavistike. V roku 2011 debutoval zbierkou textov 55 007 znaků včetně mezer  a spolupracoval na obrázkovej knižke pre dospelých Orangutan v zajetí má sklony k obezitě. V roce 2013 mu bola udelená Cena Jiřího Ortena za debutovú knihu rorýsy. Žije a pracuje v Praze.

Pridajte sa na FB udalosť: https://www.facebook.com/events/743785178971388/

Zdroj: o.z. literarnyklub.sk