Kratochvíľa na šľachtickom sídle.

Romantická hudba, rytmický tanec, trblietavé šperky, vzácne brokátové róby a zamatové kabáty, bohato prestretý stôl, krištáľové čaše, zvonivý smiech pánov a sluhov. Toto všetko je možné zažiť na veľkom hrade v Malých Karpatoch 19. októbra 2013 v dramatickom spracovaní nočných prehliadok s podtitulom Kratochvíľa na šľachtickom sídle.

V tretiu októbrovú sobotu zo šera dávnych dôb vystúpia historické postavy a vo svetle sviečok zavedú návštevníka do minulých storočí.

Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží a čarovnej paličky sprievodkyne sa návštevník dozvie, komu zverila kráľovná Mária Habsburská do rúk hrad Červený Kameň, ale aj to, že nástrahy, ktoré museli prekonať traja priatelia Mikuláš Pálffy, Adolf Schwarzenberg a František Nádašdy v bojoch proti Turkom neboli vôbec jednoduché. Zároveň sa odhalí, čo zatajila Mária Eleonóra Harrachová svojmu manželovi Mikulášovi IV. Pálffymu. Takisto sa poukáže na dôvod, prečo mladému Rudolfovi Pálffymu tak veľmi záležalo, aby sa jeho sestra vydala za grófa Kinského. To, že život vojakov v časoch Márie Terézie nebol vôbec jednoduchý, priblíži zase rozhovor maršála Leopolda Dauna s generálom Laudonom.

Okrem toho, hrané nočné prehliadky so scénkami návštevníkovi ukážu, aké tance boli v minulosti módne, a tiež, že jazýčky grófov boli vyberavé a čo urozdené panstvo chápalo pod slovíčkom „kratochvíľa.“

Historické postavy sa návštevníkom prihovoria o 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 hod. a poslednýkrát sa hradná brána otvorí o 23.00 hodine.

Kratochvila_na_slachtickom_sidle

Zdroj: SNM