Kráľ Ubu ako bábková groteska.

Dezorzovo lútkové divadlo, jediné bábkové divadlo pre dospelých na Slovensku, uvádza šokujúcu divadelnú grotesku francúzskeho patafyzika a cyklistu Alfreda Jarryho Kráľ Ubu. Alfred Jarry je považovaný za otca surrealizmu ako aj absurdného divadla a vo svojej kultovej hre popísal bizardnosť ľudského správania a všetko hulvátstvo sveta.

Básnik túto škandálóznu hru pôvodne napísal pre bábky, no v roku 1896 ju premiérovali v činohernom naštudovaní v divadle Théâtre de l’Œuvre v Paríži. Dezorzovo lútkové divadlo uvádza túto svetoznámu grotesku prvykrát na Slovensku v bábkovom prevedení v neprekonateľnom preklade Alberta Marenčina.

V podaní Dezorzovho lútkového divadla je Kráľ Ubu deviant bez emócií, ktorý je schopný všetkého. Je to diktátor, egoista, pokrytec, démon bažiaci po moci,  vrah a beštia v ľudskej koži. Ľudský život pre neho nemá žiadnu cenu. Zlato, majetky a moc sú cieľ. Táto, viac než sto rokov stará, divadelná hra má dnes mnoho autentických rozmerov. Tatko Ubu a jeho družka Matka Ubuľa sú suverénni hulváti, ktorých pohltí vlastná túžba po moci. Táto šialená dvojica žijúca v kanalizácii rozehraje morbídnu, drastickú a temnú hru, ktorá veľmi presne odhaľuje mechanizmy moci a pažravosť jej uzurpátorov. Cesta Tatka Ubu a Matky Ubule na trón, ich vládnutie a pád je bizardnou alegóriou dnešnej spoločnosti a odhaľuje jej vulgárnu tvár, ktorá aj dnes stále viac vykukuje spoza masky politickej korektnosti. V inscenácii sa predstavia famózni lútkoví artisti Kamil Kollárik, Alexander Maďar, Marián Mitaš a ako špeciálny hosť aj člen činohry Slovenského národného divadla Ľuboš Kostelný. Charizmatické bábky a scénu vytvoril dvorný scénograf divadla Von Dubravay, mrazivú scénickú hudbu skomponoval Marián Čekovský, sugestívnej réžie sa opäť zhostil principál Gejza Dezorz.

Kráľ Ubu je štrnástou premiérou Dezorzovho lútkového divadla a divákom sa predstaví v premiére v Kabinete bábkového umenia v bratislavskej YMCE vo štvrtok 14. decembra o 20:00 hodine. Inscenácia vznikla s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a Bratislavského samosprávneho kraja.

PREDSTAVENIE JE VYPREDANÉ

KABINET BÁBKOVÉHO UMENIA
14.12. 2017
20:00 hod.

Alfred Jarry
KRÁĽ UBU
Bábková groteska

LÚTKOVÍ ARTISTI: Kamil Kollárik, Ľuboš Kostelný, Alexander Maďar, Marián Mitaš
Úprava a dramaturgia: Santanelli
Hudba: Marián Čekovský
Scénografia a bábky: Von Dubravay
Réžia: Gejza Dezorz

LÍSTOK: 8 €

Rezervácie lístkov: manager@dezolutky.com
Pozor! Deťom neprístupné!

www.dezolutky.sk
www.marionetovedivadlo.sk

Zdroj: TS