Ján Ošík zbíja v netradičnom marionetovom westerne.

Dezorzovo lútkové divadlo, jediné bábkové divadlo pre dospelého diváka na Slovensku, uvádza ozajstnú lahôdku. Legenda našej národnej histórie, legendárny zbojník Juraj Jánošík, je späť!

Tajomný zbojník, ikona a rebel slovenského folklóru, prichádza na pódium Kabinetu bábkového umenia v dramatickom spracovaní známeho slovenského básnika, spisovateľa a scenáristu Agda Bavi Paina, ktorý oživil slávneho zbojníka v novom krvavom upírskom príbehu.

Nesmrteľnú históriu kultového zbojníka vykresľuje ako epickú moralitu triafajúc pero básnika do stratosfér moderného sveta ohrozeného rôznymi apokalyptickými víziami egocentrických vládcov a náboženských fanatikov. Tajomný rebel bez minulosti prichádza do pochmúrnej krajiny chudoby, aby ozbíjal bohatú bezcitnú oligarchiu. Jeho hrôzostrašné tajomstvo ako aj jeho nepoznaná druhá tvár sú ukryté hlboko pod zmrzačenou hrudou chudobnej krajiny a vychádza na povrh postupne, zahalené v nepreniknuteľnej hmle, ofŕkané krvou nevinných poddaných. Nesmrteľný príbeh národnej rebélie je podaný ako epický western, ktorého estetika potvrdzuje výnimočnosť Dezorzovho lútkového divadla na slovenskej divadelnej scéne. Milovníci bábkového divadla sa môžu tešiť na krutú spoločenskú satiru súčasných spoločenských neduchov, absurdných politických rozhodnutí mocných a nezmyselných náboženských konfliktov.

Pod vedením principála Gejzu Dezorza prináša divadlo výsostne aktuálne, dobrodružné a komediálne predstavenie plné strhujúcej akcie aj zábavy v nezameniteľnom výtvarnom šate a v nevšednom, pre túto divadelnú kompániu však typickom, inscenačnom jazyku. Autorom výtvarnej scény a unikátnych marionet je dvorný scénograf divadla Von Dubravay. Výnimočnú scénickú hudbu vytvoril žiarivý meteorit slovenskej elektronickej hudby, mladý hudobník Stroon. Krvavý osud zbojníka, jeho popletenej bandy a tragickej lásky stvárnia známi slovenskí herci a stáli členovia divadla Alexander Maďar, Kamil Kollárik, Hera Turban a Marián Mitaš.

Svetová premiéra prvého westernového spracovania kultového príbehu sa odohrá vo štvrtok večer 17. decembra v Bratislave o 20:00 hodine, a to exkluzívne v priestoroch Kabinetu bábkového umenia (v historickej budove YMCA) čo je vôbec prvou scénou na Slovensku, ktorá predstavuje bábkové divadlo určené výhradne dospelému divákovi. Kabinet bábkového umenia prináša úplne nový priestor pre nevšedný kultúrny zážitok svetového formátu, akým je známe Dezorzovo Lútkové Divadlo, oceňované za svoju tvorbu doma aj v zahraničí. Novú premiéru Dezorzovho lútkového divadla by ste si nemali nechať ujsť.

Agda B. Pain
Ján Ošík
marionetový western

Lútkoví artisti: Kamil Kollárik, Alexander Maďar, Hera Turban, Marián Mitaš
Réžia: Gejza Dezorz
Scenár: Agda Bavi Pain
Scénografia a bábky: Von Dubravay
Dramaturgia: Vilo Santanelli
Hudba: Stroon

štvrtok 17. 12. 2015 o 20.00
Kabinet Lútkového Umenia
YMCA – I. poschodie, Karpatská 2, Bratislava
BILET: 8 €
Rezervácie potvrďte prosím do 14. 12. 2012 e-mailom na pr@dezolutky.com
Pozor! Deťom neprístupné!
Ste zo srdca zvaní!

JanOsik_A6

Zdroj: Dezorzovo Lútkové Divadlo