Korene ťa síce určujú, ale stále máš voľbu, tvrdia herečky Kristína Kilo a Réka Derzsi v autorskej inscenácii ZOČI VOČI/SZEMTŐL SZEMBEN

Herečky Kristína Kilo a Réka Derzsi, ktoré tvoria autorské duo, sa venujú téme identity v rámci vývoja času a životných osudov i možností žien z maďarskej menšiny na Slovensku. Pýtajú sa svojich babičiek a pýtajú sa aj samy seba, či sa vôbec dá hovoriť o identite, keď vo vnútri cítia dvojakosť. Ich inscenáciu s názvom ZOČI VOČI/SZEMTŐL SZEMBEN spája dramatické žánre s vizuálnym umením. Slovensko-maďarský projekt sa v premiére uvedie  v nedeľu 22. a prvá repríza je na programe 23. mája 2022 v Štúdiu A2 Novom župnom divadle.  

„Pri tvorbe inscenácie sa nesnažíme budovať klasický lineárny príbeh, ale skôr obrazy a situácie, ktoré cez asociácie či impresie umožňujú prepojenie s divákom. Zásadné bude pre nás budovať atmosféru, ktorá cez vnemy diváka okamžite vtiahne a zasiahne. Rady by sme v rámci našej tvorby vybudovali vlastný divadelný jazyk, ktorý bude schopný komunikovať naprieč generáciami,“ povedala Kristína Kilo.

Pre herečky, ktoré po prvý raz pracujú spolu ako autorské duo, je najdôležitejší samotný proces tvorby. Vytvárajú libreto, neverbálne i verbálne situácie v priestore v rámci scénografie, práce s rekvizitami, hľadajú univerzálne prenosné znaky vystihujúce danú tému. Dominantná je herecká technika, ktorá má siahať až na hranu s nehraním, spontánnym bytím na javisku. Inscenácia má interdisciplinárne prvky, v ktorých autorky kladú na prvé miesto jednoduchosť, oprostenie sa od hrania a nánosov.  

„V rámci výskumu sme chceli preskúmať ženskú otázku na mieste nášho rodiska. Ako sa žilo našim predkom na území dnešného Žitného ostrova, ako životy našich babičiek a prababičiek ovplyvnili vojny a akým výzvam a prekážkam čelila generácia našich matiek v Československu. Ako sa predchádzajúce generácie vysporiadali s vlastnými traumami a ako to činíme my dnes. Čo môžeme či musíme urobiť, aby sa tieto rany zahojili?,“ dodala Réka Derzsi.

Aj po vizuálnej stránke divadelníčky uprednostňujú jednoduchosť a funkčnosť. Autormi vizuálneho konceptu projektu sú oceňovaní umelci, výtvarník – autor scénografie Kristián Németh a dizajnér – autor kostýmov Martin Hrča. Všetci štyria patria do jednej generácie, čo umocňuje ideu projektu ako generačnej výpovede.

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, www.kultminor.sk.

KRISTÍNA KILO

Absolventka VŠMU, odbor herectvo pod vedením prof. Ingrid Timkovej a prof. Vladimíra Strniska. Po absolvovaní nastúpila do Divadla Jána Palárika v Trnave, kde pôsobí dodnes. Mimo svoju domovskú scénu mala možnosť spolupracovať na inscenáciách vo viacerých divadlách, napr.: Štúdio 12, Štúdio L+S, Divadlo Aréna, Divadlo Ludus. Vďaka týmto skúsenostiam nadobudla poznatky, akým rozličným spôsobom vzniká autorská inscenácia a inscenácia na základe konkrétnej literárnej predlohy. Je dvojnásobnou držiteľkou ceny Literárneho fondu za herecký výkon v inscenáciách Máša a Beta (Divadlo Jána Palárika v Trnave), Piaf (Malá scéna STU), Onegin (Divadlo Jána Palárika v Trnave).

RÉKA DERZSI

Absolventka VŠMU, odbor herectvo pod vedením Emila Horvátha. Po absolvovaní rok pôsobila v Mestskom divadle Žilina a ďalej sa rozhodla pre herectvo na voľnej nohe. V súčasnosti žije a pracuje prevažne v Českej republike. Hosťovala vo viacerých divadlách, napr.: Národné divadlo Brno, Husa na provázku, A studio Rubín a Švandovo divadlo na Smíchove. Podieľala sa aj na vzniku autorských inscenácií. Za postavu Alžběty vo filme Lištičky bola nominovaná na Slovenskú národnú filmovú cenu a obdržala cenu za najlepší herecký výkon na festivale Rouen vo Francúzku.

Zdroj: TS