Kompilácia MESSIS MUSICA SLOVACA Vol.1 (1990-1999). Unikátny pohľad na “novú“ slovenskú hudbu

Vydavateľstvo Real Music House predstavuje prvý diel hudobnej série MESSIS MUSICA SLOVACA. Kompozície diel slovenských skladateľov tzv. arteficiálnej vážnej hudby („súčasnej“ hudby), komponovanej (akustickej) alebo vytvorenej (elektronickej) narodených medzi letopočtami 1990-1999 a teda patriacej do tzv. mladej generácie. Na nahrávke môžete počuť nasledujúcich skladateľov a ich diela: Peter Javorka – Anno Tenebris, Ľuboš Kubizna – Tanec kostlivcov, Stanislav Pristáš – HYPNOS, Dominik Kopcsay – Sláčikové kvarteto č.1 (2. a 3.časť) a Samuel Hvozdík – N.

Album nadväzuje na koncept mapovania mladých talentov v našom regióne. Vydavateľstvo Real Music House sa v roku 2020 zameralo na mladú generáciu jazzmanov (CD Young Slovak Jazz Generation), teraz sa hudobná značka s 15 ročnou históriou rozhodla podporiť generáciu klasických hudobníkov. „Prvý diel (Volume 1) sa zameriava na najmladšiu generáciou tvorcov, ktorí sú čerstvými absolventami druhého stupňa štúdií, alebo ešte vo svojich štúdiách v súčasnej dobe pokračujú a pre väčšinu z nich je bod Zero / teraz a tu aktuálnym každodenným aktívnym žitím: zápasom s hmotou, ideami, konceptami a emóciami najsilnejšieho z umení: hudbou. Ich štartovacie čiary sú rozdielne – niektorí mali prudký a rýchly nástup, iných cesta je zase pomalšia, koncentrovanejšia. Ich hudba však tvorí najčerstvejšie výhonky sféry slovenského hudobného umenia a spoločne zanechávajú silnú stopu dneška zaznamenávajúcu obraz doby, jeho atmosféru a záznamy reality. A nadovšetko zachytávajú krehkú krásu a pravdu o ktorú bojujú umelci každej generácie,“ dodáva k nahrávke Marián Lejava, umelecký garant kompilácie, skladateľ a zároveň dirigent ansámblu Bratislava Contemporary Players, ktorý album nahrával.

„Ako vydavateľstvo považujeme mladú generáciu za absolútne kľúčovú. Jednou z priorít je pre nás práve preto nová / málo známa hudba. Sme radi, že vznikla ďalšia séria, ktorá má svoj význam. MESSIS MUSICA SLOVACA bude pokračovať a to nás veľmi teší. Prvý diel odporúčame poslucháčom všetkých generácii. Je to dobrodružné a hlboké počúvanie,“ dodáva k hudobnej sérii Robert Pospiš, spoluzakladateľ vydavateľstva Real Music House. Vydanie nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Album je prvým dielom série MESSIS MUSICA SLOVACA, ktorá bude mapovať skladateľské generácie slovenskej vážnej hudby.

Vypočujte si nahrávku MESSIS MUSICA SLOVACA Vol. 1 prostredníctvom streamigových platforiem:
https://songwhip.com/bratislavacontemporaryplayers/messis-musica-slovaca-vol-1

Skladatelia o jednotlivých kompozíciách:

Ľuboš Kubizna – Tanec kostlivcov

Táto skladba bola napísaná počas obdobia lockdown-ov, kedy svet bol ohraničený na murivá domu. Výhľadom z okna som sa mohol preniesť na návštevu k susedom, ktorí mali Halloweensku výzdobu v byte. Tento pohľad ma inšpiroval na vytvorenie programovej skladby s využitím témy Dies irae, voľných plôch a zvukomaľby, ktoré poskytujú sláčikové nástroje. S odstupom času si uvedomujem, že táto skladba mi vnukla myšlienku písať hudbu, ktorú obsiahne profesionálny hudobník ale aj žiak na ZUŠ. Nejde ani tak o technickú náročnosť ale o zjednodušený zápis, slobodu hrania, improvizovanie a tvorivý prístup k notovému zápisu. 

Samuel Hvozdík – N

Forma N v1.1 pracuje s teóriou antiparalelných vláken dvojzávitnicovej špirály DNA. Je známe, že sú tieto vlákna veľmi tenké a dĺžkou mnohonásobne presahujú dĺžku celej bunky, čiže je špirála v bunke veľmi poohýbaná a zvinutá. Materiál skladby je mnohokrát zrkadlovo prevrátený, zohnutý alebo prelomený. Tónový materiál pracuje s ambitom pentachordu D-A, ktorý je množený na menšie časti.

Stanislav Pristáš – HYPNOS

 „A pokiaľ sa spánku týka, toho pochmúrneho zážitku všetkých našich nocí, môžeme povedať, že ľudia sa ukladajú deň čo deň k spánku s odvahou, ktorá by nebola pochopiteľná, keby sme nevedeli, že pramení z nevedomosti nebezpečenstva.“   (Baudelaire)

Skladba Hypnos, bola skomponovaná na podnet rovnomennej poviedky Howarda Phillipsa Lovercrafta. Prináša syntézu hudby dvanástich tónov s vybranými technikami a estetikou spektrálnej hudby. Skladba ilustruje kontrast reálneho sveta a sveta snov. Dvanásťtónová téma, konkrétna a stabilná, sa mení a rozpadne na neuchopiteľné postupne transformované zvukové spektrum. Ústrednou technikou skladby je transformácia, ktorá pretvára zvukovosť a harmonickosť celého diela.

Peter Javorka – Anno Tenebris

Kompozícia Anno Tenebris vznikla v auguste – septembri 2021 a je štúdiou pre sláčikové kvarteto. 

Dominik Kopcsay – Sláčikové kvarteto č.1 (2. a 3.časť)

Sláčikové kvarteto č. 1, ktoré nesie aj názov Kataptromantia Hecticus, je drsnou výpoveďou fyzickej bolesti človeka, ktorá odzrkadľuje (či už ako príčina alebo dôsledok) aj jeho duševný stav. Ide o trojčasťovú skladbu, ktorá vznikla v roku 2015 a na albume sú uvedené druhá a tretia časť. Skladba je autentický hudobnú prúd, v ktorom skladateľ zachytil, preňho najbližším spôsobom, svoj jazyk, ktorý je v prvom rade vnútorný obsah a v druhom rade obsah hudobný. Skladba vznikla v roku 2015 aj vďaka vedeniu vtedajšieho hlavného autorovho pedagóga Mariána Lejavu. Zaznela naživo dvakrát v podaní Spectrum Quartet a raz v podaní Mucha Quartet na festivale Melos-Étos. 

Nahrávku MESSIS MUSICA SLOVACA Vol.1 (1990-1999) nahrali:

Bratislava Contemporary Players je ansámblom založeným v roku 2012 a zoskupujúcim slovenskú interpretačnú špičku s huslistom Mariánom Svetlíkom v čele. Zakladateľom a umeleckým vedúcim je dirigent Marián Lejava.

Marián Svetlík – husle
Andrej Baran – husle
Andrej Gál – Violončelo
Františk Výrostko – kontrabas
Peter Dvorský – viola 

Marián Lejava je slovenský skladateľ, dirigent a vysokoškolský pedagóg, ktorý už od čias konzervatoriálnych štúdií uvádza a propaguje novú hudbu slovenských skladateľov a skladateliek. Počas uplynulých 30 rokov premiéroval okolo 200 ansámblových, orchestrálnych a scénických diel. Jeho koncept projektu Messis Musica Slovaca je prirodzeným pokračovaním tohto segmentu jeho širokého interpretačného záberu a rozširuje pôsobnosť jeho vlastných slov o krásnej a najmä živej slovenskej hudbe.

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE