Kompilácia slovenskej world music naživo v Bratislave

V bratislavskom Kácečku sa 24. mája koná krst úspešnej kompilácie World Music from Slovakia Best of 2019 – 2023. Počas piatkového večera vystúpia skupina Varkocs, Ondro a kamaráti a Sisa Michalidesová.

Výberovka obsahuje 20 skladieb skupín z domácej scény tzv. world music. Je výsledkom spolupráce AMITY o.z. a Hudobného Fondu, ktorí sú vydavateľmi kompilácie. Dramaturgický výber interpretov je dielom skúseného hudobného redaktora Vladimíra „Potkana“ Potančoka z Rádia_FM.  Táto CD kompilácia veľmi dobre poslúžila ako promo slovenskej scény počas veľtrhu WOMEX v októbri 2023, kde bol o ňu veľký záujem medzi hudobnými redaktormi. Recenzia na album vyšla napr. na Rootsworld.com.

Na „krstnom koncerte“ v Kácečku priblížia bohatý svet a rozmanitosť world music hneď tri zoskupenia, ktoré sú súčasťou kompilácie folklórom inšpirovaná skupina Ondro a kamaráti, ktorá získala za svoj debutový album Pod obločkom Radio_Head Award za rok 2023 v kategórii World Music. Nečakane „punkáčsky chuligánsky folk“ v podaní tria Varkocs a na záver jazzová skupina skladateľky a flautistky Sisy Michalidesovej. Príjemnú afterparty v štýle world music tanečne ukončí dídžej Mooshak (Vladimír “Potkan” Potančok). Krstným otcom sa stane Matúš Jakabčic, riaditeľ Hudobného fondu.

Kompilácia obsahuje skladby od skúsených a populárnych umelcov ako Banda, Hrdza, La3no Cubano, Michal Smetanka, Pressburger Klezmer Band, Trojka Zuzany Homolovej či Zuzana Mojžišová, ale aj od novších mien hudobnej scény ako DIS IS MARKĒTA, Júlia Kozáková, Ondro a kamaráti alebo Varkocs.

Výberovka vyšla vďaka iniciatíve občianskeho združenia Amity v spolupráci s Hudobným fondom a SOZA, jej vydanie podporil aj Fond na podporu umenia.

Link na predpredaj: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/krst-kompilacie-best-of-world-music-from-slovakia-2019-2023/
Link na FB event: https://fb.me/e/5eNmlKCRl

Autor TS: Jarmila Vlčková, Vladimír Potkan Potančok