Komajota má lyrics video k singlu Schody. Koľko skrytých symbolov ste odhalili?

Slovenská skupina Komajota dnes zverejnila lyrics video k novému singlu Schody. Tento výber formátu súvisí hlavne s tým, že pesničky prešovskej trojice sú postavené na kvalitných textoch, ktoré fanúšikovia radi interpretujú na základe vlastných zážitkov.

Aj preto sa skupina často vyhýba priamemu vysvetľovaniu posolstiev vo svojich skladbách. Iný zážitok z pesničky pripravil s hudobníkmi pre ich fanúšikov režisér Pavel Višňovský. Do lyrics videa zakomponoval niekoľko skrytých odkazov.

Uverejnenie nového singla Schody, ktorý otextoval Jozef Husovský, naplánovala Komajota symbolicky na 17.novembra, kedy si celé Slovensko pripomína Novembrovú revolúciu ´89. „Nie je to úplná náhoda, že táto pesnička vyšla práve dnes. Svojim posolstvom sa hodí aj k tomuto významnému dňu. Sledujeme situáciu u nás aj vo svete a niektoré veci nám naozaj nie sú ľahostajné. Už roky sa snažíme, aby texty boli v našich pesničkách podstatné a sme radi za každého pozorného poslucháča,“ hovorí spevák Martin Husovský.

Aktuálne lyrics video vzniklo po viac ako desiatich pokusoch, natočiť ho na jeden záber. Celé to trvalo necelé štyri hodiny, podľa slov režiséra Pavla Višňovského to bolo celkom náročné, ale výsledok je určite zaujímavejší ako pôvodný plán pracovať s fotografiami.

Komajota vznikla začiatkom roka 2005. V zložení Martin Husovský (klávesy, spev), Michal Kráľ (basgitara), Stanislav Čorej (bicie). Po účasti v súťaži US Steel Talent Night sa kapela dostáva ku vydavateľskej zmluve a následne na jar roku 2007 vydáva svoj debutový album Časopriestor. Získava ocenenie Aurel za objav roka,  album roka a ocenenie Slávik za objav roka 2007. Hneď nasledujúci rok 2008 vychádza druhý album s názvom Bludisko. Tretí album Kolobeh vyšiel v novembri 2010. V rádiách sa medzičasom hralo dvanásť singlov: Ráno v novinách, Anjel, Ukradnutý, Žolík, Mesto v nás, Sedem nocí, Cez škáry, Voda v koši, Sme , Žiarovka, Most a Do tla.

Od roku 2011 sa prešovské trio zameriava na nové formy šírenia svojej hudby, ktoré ponúka internet. Sociálne siete, grafiku a videoklipy vníma ako základ pre šírenie svojej tvorby.

komajota schody

Po hudobnej stránke prešla Komajota za celý svoj čas na hudobnej scéne výrazným vývojom. Neustále pracuje so zvukom, elektronikou a netradičnými nástrojmi, pričom si zachováva svoj nezameniteľný skladateľský rukopis.

Viac na www.komajota.sk a https://www.facebook.com/komajota?fref=ts

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér
Foto: Pavel Višňovský