Kinsfolk nám posielajú leto z Dánska!

Slovenské duo Kinsfolk momentálne pôsobí za hranicami našej republiky a rozhodlo sa predstaviť slovenským hudobným fanúšikom debutovým klipom a singlom Adelaide.

Bratranci Peter Cinkanič a Dominik Demčák sa popri štúdiu venujú od stredoškolských čias hudbe a v zálohe majú slušný koncertný repertoár. Vypočujte si ich prvú oficiálnu nahrávku.

02

Dlho hrali obaja s inými hudobníkmi v kapele zo Sobraniec a Kinsfolk založili ako bočný projekt, keďže sa chceli venovať aj trochu inej hudbe akú dovtedy hrávali, momentálne mu však venujú celú energiu. Samotný názov vystihuje niekoľko faktov, ktoré s Kinsfolkom úzko súvisia.

„Rovnako sa to číta po anglicky aj slovensky – čo považujeme za výhodu, znamená to príbuzní a čiastočne vystihuje žáner akému sa venujeme,“ objasňuje názov Dominik Demčák. Ako duo už odohrali niekoľko koncertov, pritom majú poctivo rozdelené nástrojové obsadenie a na pódiu sa hudobne dopĺňajú. Obaja spievajú a hrajú na gitare, Peter Cinkanič okrem toho hrá na ústnej harmonike a Dominik Demčák na bicích alebo klávesoch.

Čo sa týka repertoáru, Kinsfolk má minimálne desať hotových vlastných piesní a Adelaide si vybrali ako prvú skladbu, ktorou chcú osloviť prvých fanúšikov. „Je to pesnička o súčasnom zaľúbení sa do miesta, na ktorom sa človek nachádza a do osoby, ktorú tam stretne. Názov Adelaide to dobre vystihuje, pretože súčasne znamená mesto/miesto a je to tiež ženské meno,“ objasňuje význam piesne Dominik Demčák. Samotný singel nahralo duo v bardejovskom štúdiu Catesound s Róbertom Gécim a teraz k nemu uverejnili aj videoklip, ktorý natočili Lenka Gmitrová a Filip Pavlík v lome Beňatina počas prázdnin

„Nechceli sme prvoplánový klip, ale vedeli sme, že chceme priniesť ľuďom dobré pocity a klip tomu podľa mňa pomáha. Keď už je teraz chladnejšie, tak nám pripomenie aké je to super v lete – v Dánsku máme teraz dosť chladno a dážď, tak to hádam ľudí poteší aj doma na Slovensku,“ priznáva Dominik Demčák.

01

V hudbe obľubuje Kinsfolk klasikov ako Bob Dylan, Johny Cash, Bruce Springsteen, Tom Petty, z novších interpretov Kings of Leon, The Killers a rôzne folkové veci ako Conor Oberst, Decembrists, Angus and Julia Stone a mnohých ďalších. Kým Dominik Demčák je hudobník samouk, Peter Cinkanič navštevoval ZUŠ so zameraním na akordeón.

Vlastnej tvorbe sa venujú asi od roku 2006 a Dominik Demčák priznáva, že pre neho je to „potreba transformovať veci, ktoré zažívam a vnímam, do formy, ktorá mi ich stále pripomína a vracia späť, či už sú to zvuky, vône alebo nejaké momenty.“ Keďže obaja študujú v Dánsku, chceli by odohrať niekoľko koncertov aj tam a pri návrate domov sa chystajú opäť do štúdia, aby vyprodukovali čerstvý materiál. Kinsfolk môžete zatiaľ priebežne sledovať na ich profile facebook.com/kinsfolkmusic.

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér
Foto: archív Kinsfolk