Kinobus opäť oživí staré kiná na východnom Slovensku!

Témou deviateho pokračovania festivalu Kinobus, ktorý na východ Slovenska „docestoval“ vďaka tímu Kultúrneho centra Stanica Žilina – Záriečie je Strácanie.

Aj výberom témy chce upozorniť, že rok 2012 môže byť posledným rokom filmového pásu a klasických jednosálových kín. Nekomerčná a nesúťažná filmová prehliadka Kinobus je hravá akcia, experimentujúca s formami prezentácie filmu a jeho vzťahu k lokalite. Tento rok sa uskutoční od 31. augusta do 2. septembra v štyroch obciach na trati horehronskej železnice v Jaklovciach, Prakovciach, Mníšku nad Hnilcom a v Margecanoch.

Putovnú (nielen) filmovú prehliadku, počas ktorej diváci tri dni cestujú po spomínaných obciach a navštevujú miestne kiná, pripravili organizátori Kinobusu po druhýkrát na východnom Slovensku. Divákom premietnu viac ako tridsať kilometrov filmového pásu. “Deviata jazda (nielen) filmovej prehliadky Kinobus obnoví premietanie v troch skvostných kinách v mýtmi opradenej Hnileckej doline. Naviac, poskytne kvalitný program úzko sa viažuci k téme ktorá je podľa obyvateľov pre túto dolinu viac než výstižná – strácanie. Prehliadka prostredníctvom filmov, divadelných predstavení, exkurzií, diskusií, workshopov, hier, ale aj obyčajných ľudských stretnutí vytvára dômyselný mix, ktorý sa snaží nájsť pojítko medzi obyvateľmi obcí a návštevníkmi festivalu. Zároveň hľadá zmysel existencie pre kiná ako je Družba, Dukla a Strojár v Mníšku nad Hnilcom, Prakovciach či Margecanoch,” uviedol riaditeľ festivalu Martin Krištof.

Na festivale bude uvedených trinásť celovečerných európskych filmov a viac ako desiatka krátkych filmov, viažucich sa k téme. Medzi premietanými filmami budú Nekonečný príbeh, 66 sezón, Choď a pozeraj sa, Muž bez minulosti, Turínsky kôň, alebo Skrytý pôvab buržoázie. Festival je určený návštevníkom z celého Slovenska ale aj zahraničia a okrem filmových lahôdok predstaví aj špecifiká obcí a lokálne filmové poklady. Rovnako je určený aj miestnym obyvateľom, pre ktorých rekonštruuje kiná, organizuje projekcie filmov, ktoré sa tu nakrúcali, predstavuje amatérskych filmárov a ich staré zábery z obcí a organizuje filmárske workshopy. Obyvatelia navštívených obcí majú vstup na všetky akcie voľný. Cena permanentky pre ostatných návštevníkov je 18 eur, zľavnené vstupné je za 14 eur.

„Pri našej prvej návšteve Margecian zmizla voda z Ružína, vodnej nádrže, pri výstavbe ktorej sa stratilo z povrchu niekoľko dedín. Prakovce živila zbrojovka, ktorá už nefunguje a Mníšek nad Hnilcom bane, ktoré zavreli. Akoby všetko mizlo,“ dodala na margo výberu témy dramaturgička festivalu Ivana Rumanová. “Nechceme však byť iba nostalgickí. Obyvateľom obcí prinášame kvalitné komunitné zážitky, dramaturgiu, ktorá sa ich snaží zapojiť a predstaviť im vlastnú obec z trochu iného pohľadu,” dodala Rumanová. Organizátori napríklad nadviazali spoluprácu s ochotníckym súborom J. G. Tajovského v Jaklovciach a iniciovali vznik predstavenia, ktoré vychádza z pamätí obyvateľov na stavbu priehrady a zatopené časti obce. Projekt vznikol v spolupráci s filmármi Ondřejom Vavrečkom a Martinom Tokárom.

“Kinobus je to výborná akcia, ktorá má dlhé roky úspech v Žiline. Po minuloročnej pozvánke na východ, a úspešnej skúsenosti na trase Poproč – Medzev – Štós, organizátori sa rozhodli urobiť tento rok festival iba na východe Slovenska. Najzaujímavejšia je z môjho pohľadu podpora komunitného rozvoja na dedinách. Obyvatelia sa spájajú, aby reprezentovali svoju lokalitu a kultúru. V spolupráci s umelcami pritom vznikajú vynikajúce projekty, ako minulý rok v Štóse, kde zožal úspech koncert tamojšieho Dychového orchestra, tvoriaceho hudobný sprievod k nemému filmu Metropolis. V súčasnosti pripravujú so špičkovými súčasnými hudobníkmi mantácku operu. Chceme tieto skúsenosti ponúknuť aj budúci rok v rámci programu Európskeho hlavného mesta kultúry a počas leta 2013 znova zorganizovať takúto filmovú cestu,“ uviedol manažér projektu SPOTs Christian Potiron.

Festival organizuje Kultúrny uzol Stanica Žilina-Záriečie v spolupráci s obecnými úradmi obcí Jaklovce, Mníšek nad Hnilcom, Prakovce, Margecany a vďaka podpore n. o. Košice Európske hlavné mesto kultúry 2013 a jeho projektu SPOTs, o. z. CINEFIL, Tabačke Kulturfabrik, Ministerstvu kultúry SR, Audiovizuálneho fondu, Poľského inštitútu a Českého centra v Bratislave.

Viac info na: www.kinobus.skhttps://www.spots.sk/kinobus-smrt-filmu-zivot-nostalgii/

Zdroj: Košice 2013