Festival Street Art Communication 2012 – Nové mesto – 13. – 24. august!

Po zaujímavom zavŕšení festivalu STREET ART COMMUNICATION 2011 v Košickom Starom meste (žaloby, bulvárne reportáže v komerčných televíziách, partizáni) pokračuje 5. ročník festivalu, tento krát s korektnými povoleniami, v meste Novom.

“Opráv” 50 ročných nezateplených fasád sa zúčastnia top muralisti. Zadanie súvisí s pôvodným názvom mestskej časti, ktorá bola v 60. rokoch vystavaná pre potreby zamestnancov Východoslovenských železiarní. Sídlisko, priestor, z ktorého budú autori vychádzať je rozdelené na osem územných celkov, je rozmanito členené a jeho estetický charakter dopĺňajú rôzne dobové mozaiky, reliéfy a originálne sochy od známeho Košického sochára Jána Mathého. Ich diela (čierno-biele ilustrácie,  zvieracie motívy, mohutné industriálne konštrukcie, priestorová maľba, dynamika, rozprávkový svet…) tak dotvoria autorskú galériu, ktorá cielene doplní verejný priestor mestskej časti.

Mená umelcov, ktorí sa tento rok vlastnoručne podpíšu pod festival Street Art Communication 2012 – Nové mesto sú Claudio Ethos z Brazílie, Erica il Cane z Talianska, Phlegm z Veľkej Británie, Cart1 z Francúzska, Point z Českej republiky, M-City, Pener a Tone z Poľska, Šymon Kliman, Fuzana, Betakaroten, Kubriel, Fiasko, Santiago, Irk, Dzive a Rado Repický zo Slovenska, Koin z Ukrajiny a ďalší.

Samozrejmou súčasťou festivalu sú tvorivé dielne, workshopy (kresba, šitie, film), ktorých centrum bude v kultúrnych bodoch – Výmenníkoch, tématické premietania filmov (Outside In, Logorama, Trafačka – chrám svobody, Absolut Warhola) a spontánne diskoakcie v Tabačke. Festival ponúka aj možnosť pozrieť si výstavu Košického výtvarníka, grafika, typografa a street artistu Sama Čarnokého v Galérii Pyecka na Hlavnej ulici č. 40 až do 31.8.2012 každý deň od 13:00 do 18:00.

Festival sa ukončí 24.augusta verejnou pouličnou vernisážou, ktorej jediným programom bude prechádzka po stopách tohtoročného festivalu ukončená spoločným vínnym popevkom vo Výmenníku na Brigádnickej ulici.

Bližšie info na www.pyecka.com

Street Art Communication 2012

Zdroj: Street art communication o.z, Pyecka Studio