Karmen Pál-Baláž predstavuje novinku z pera Kamila Peteraja Dám si šancu

„Mám rada, keď skladby nie sú jednoznačne napísané, a tak si v nich každý nájde to svoje. Singel Dám si šancu má pre mňa obzvlášť dôležitú a krásnu myšlienku. V tejto piesni totiž prechádzam z bezfarebného, šedého sveta bez motivácie, síl i nálady do nového života plného nádeje a lásky,“ prezrádza na margo novej pesničky z pera Kamila Peteraja nadaná Karmen Pál-Baláž.

Jej hudobné kvality i muzikálnosť vyzdvihla legenda slovenskej umeleckej tvorby, pán Kamil Peteraj, sériou vzácnych slov: „Slovenská popová scéna je malá, no akonáhle sa na nej objaví akýsi talent, väčšinou stojí za to. Jeden taký sa vynoril a upozornil ma naň Martin Kavulič. Reč je o Karmen Pál-Baláž. Ja som si vzápätí položil otázku – ako by sa asi potrápila s mojím textom?“ Pán Peteraj konkretizuje, že Karmen ho prekvapila po viacerých stránkach, no predovšetkým tým, že sa nejaví ako speváčka bežnej produkcie. Podľa jeho slov má táto jedinečná umelkyňa z južného Slovenska správne predpoklady dotiahnuť to ďaleko, nájsť si svoje publikum a vyšvihnúť sa medzi skutočné osobnosti. „Karmen dokáže dať piesni krásu, nehu i hĺbku. Spieva jej to nečakane kvalitne, hudobné publikum ju navyše vníma aj ako skvelú klávesistku, a tak možno speváčku Karmen Pál-Baláž bez preháňania označiť za všestrannú a zrelú muzikantku,“ myslí si Kamil Peteraj, ktorého pesnička Dám si šancu našla vďaka mladučkej umelkyni hádam to najlepšie hudobné prevedenie. „Oslovil som Karmen a ponúkol jej viac mojich piesní, avšak táto ju hneď zaujala. Už po prvej demo nahrávke mi bolo jasné, že sme naladení identicky a ideme správnym smerom. Pieseň je náročná, aj čo sa týka rozsahu, no ona to zvládla výborne a zžila sa s ňou od prvých okamihov,“ neskrýva nadšenie skladateľ Martin Kavulič.

Piesňou chce dodať silu

„Poviem to úprimne. Keď som si prvý raz prečítala text, nedošlo mi v tom prvom okamihu, aké hlboké myšlienky obsahuje. O to väčšmi ma prekvapilo, koľko významov mi začalo dávať hlbšie zamyslenie sa nad slovami pána Peteraja,“ priznáva Karmen a pokračuje: „Aj keď nie je život stále prechádzka slnečnou záhradou, pričom neraz máme pocit, že je celý svet proti nám, predsa len si musíme dať šancu vidieť všetko to krásne okolo nás. Otvoriť dušu a srdce, aby sa mohli začať diať zázraky.“ Práve touto skladbou by chcela poslucháčov povzbudiť, motivovať a poslať im energiu kráčať vpred, pretože si myslí, že každý z nás už prechádzal niečím podobným. Obdobím, keď presne takúto pomoc či podporu potreboval.

Stojí za ňou trojica umelcov

Novinka Dám si šancu vznikla zo spolupráce s autorskou dvojicou Martin KavuličKamil Peteraj. Všetci traja sa vďaka nevídanej hudobnej symbióze zhodujú, že táto pesnička môže byť začiatkom celej spleti ďalších spoluprác. Karmen Pál-Baláž okrem toho zdôrazňuje, že rovnako ako pri jej autorskom debute Pripútaná, obrovské ďakujem patrí aj samotnému producentovi skladby. „Adam Ilyas Kuruc maximálne trafil moje hudobné cítenie, celkový sound, ako by som chcela znieť, akou cestou by som chcela ísť. O filmový vizuál plný emócii, kontrastov a dynamiky sa postaral tím Native Films na čele s režisérom Ondrejom Kudynom. Celkovo je skladba výsledkom profesionálneho tímu tvorcov okolo mňa, s ktorým chystáme aj ďalšie novinky,“ neskrýva nadšenie umelkyňa, ktorá má potenciál poriadne zamiešať karty v slovenskom šoubiznise. „Mám z toho radosť, že spolu môžeme uviesť naše najnovšie dielo medzi ľudí, a ešte aj s videoklipom,“ pridáva sa k vyjadreniam i Martin Kavulič.

Kto je Karmen Pál-Baláž?

Karmen bola v roku 2018 jednou z finalistiek televíznej speváckej súťaže Česko Slovenská Superstar. Umiestnila sa na treťom mieste, víťazkou tohto ročníka bola Tereza Mašková. Po skončení Superstar istý čas koncertovala s prešovskou hudobnou formáciou Peha, neskôr s kapelou Acoustic Nights, no s oboma zoskupeniami sa rozišla a začala si budovať sólovú kariéru.

Spolu s Adamom Ďuricom vyprodukovali začiatkom roka 2019 pesničku Anjel, o pár mesiacov neskôr zverejnila skladbu Nádej, na ktorej spolupracovala so Celeste Buckingham.

Zúčastnila sa na akustickom turné s Adamom Ďuricom a s kapelou Peter Bič Project. Náročnejšie chvíle v osobnom aj pracovnom živote, ktoré sa zvyknú spájať s rozličnými dilemami, ráznymi rozhodnutiami a odhodlaniami, Karmen Pál-Baláž zhudobnila vo svojom autorskom debute Pripútaná. Táto, nielen emočne silná skladba, ju dostala do povedomia širšej verejnosti a speváčke otvorila dvere k mnohým zaujímavým spoluprácam.

Zdroj: TS