Kapela SLZA s Monikou Bagárovou spomínajú na leto a vydávajú pieseň „Červánky“. Videoklipom berú fanúšikov do romantických moravských viníc.

Česká popová stálica – kapela  SLZA, predstavuje novú pieseň „Červánky“, ku ktorej si Petr Lexa s Lukášom Bundilom prizvali speváčku
Moniku Bagárovú.

Romantický duet s poetickým a chytľavým refrénom nás berie do slnečných viníc Mikulova a Valtic, a prináša tak dokonalú atmosféru babieho leta.  Videoklip, ktorý má na svedomí režisér Radim Věžník.

Petr Lexa a Lukáš Bundil tvoria kapelu Slza už sedem rokov a českú scénu zásobujú skvelými hitmi. Inak tomu nebolo ani na poslednom albume z minulého roka, kedy predstavili piesne ako „Paravany“, „4 Ráno“ alebo „Žár“. V súčasnosti sa v rádiovom éteri hráva ich posledný singel „Bouře“, na ktorom rovnako ako na celom albume 3, spolupracovali s britským producentom Oliverom Som, z ktorého produkcie vznikla aj novinka „Červánky“. „Niekoľkokrát do roka za nami príde, na týždeň sa zavrieme na chalupe a skladáme. Mal za nami priletieť aj na jar, ale kvôli lockdownu sa to nedalo, tak sme skúsili vec, ktorá bola v tom čase veľmi bežná – skúsili sme skladať online,“ priblížil počiatky vzniku singlu spevák Petr Lexa.

O text sa postaral samotný spevák. „V texte som mal od prvej chvíle jasno. Keď sa pozriem na poznámky z minulého apríla, nachádzam tam frázy ako „konec léta“, „nad námi červánky“, „opilí láskou“, „ranní slunce“. To boli moje dojmy po prvom vypočutí pracovného dema. Z toho sa tak nejak prirodzene vyvinul príbeh dvoch ľudí a ich letného romániku, ktorý možno prečká aj zimné mrazy a bude z neho niečo viac, alebo skončí spolu s letom a zostanú tak len krásne spomienky. Rovnako ako v našom prechádzajúcom singli „Bouře“, som text v závere konzultoval s ostravským hudobníkom Jiřím Krhutom. Spoločne sme ešte pár miest upravili, niečo doplnili a dotiahli text do finálnej podoby,“  hovorí Lexa.

Práve Bundil prišiel s nápadom, že by z piesne mohol byť duet. Dvojica tak kontaktovala dvadsaťsedemročnú speváčku a súčasnú porotkyňu talentovej súťaže Superstar – Moniku Bagárovú. „Bolo mi potešením spolupracovať s chalanmi zo Slzy. Zaspievať si iný štýl hudby, vidieť, ako pracujú v štúdiu iní hudobníci a nazbierať ďalšie zaujímavé skúsenosti, je pre mňa vždy zážitkom. Je to veľmi milá spolupráca a krásny song,“ pochvaľuje si speváčka.

Letný videoklip sa odohráva v okolí Mikulova a Valtic, čím sa nám naskytá romantický pohľad na vinice a monumentálne pamiatky. V hlavných rolách tak vystupuje nielen panoráma vinárstva Obelisk, ale napríklad aj klasicistický pamätník zdobený postavami z antickej mytológie – Kolonáda na Reistně.
„Aj napriek nepopulárnemu rannému vstávaniu o 4:30, aby sme stihli východ slnka a následné šesťhodinové točenie, všetko prebehlo v skvelej atmosfére,“ zaznelo od režiséra. „Južná Morava je pre mňa symbolom leta, pohody a romantiky – to všetko sme sa snažili v klipe zachytiť. Vybrali sme si tie najkrajšie pamiatky a prírodu v okolí Mikulova a Valtic. Mám to tam veľmi rád. Naviac sme vychytali snáď posledný letný deň, kedy bolo od rána úplne jasno a svietilo slnko, takže sa nám vďaka tomu podarilo zachytiť nádherné zábery,“ dodáva spevák.

Slza – Červánky ft. Monika Bagárová
STREAMINGOVÉ S​LUŽBY
Slza – Červánky ft. Monika Bagárová
Autoři: L. Bundil, Oliver Som, Jiri Krhut, Petr Lexa
ISRC: CZUM72100733
(P) 2021 Universal Music

www.instagram.com/skupinaslza/
www.instagram.com/bagarovamonika/
www.skupinaslza.cz
www.bagarova.cz

Zdroj: TS