KAPELA FREYA VÁS ROZTANCUJE NOVOU PIESŇOU O NOČNOM TVORENÍ.

Po uvedení piesne Tréma prichádza hudobné zoskupenie FREYA so svojou ďalšou chytľavou piesňou. Malá nočná pieseň alebo (Sovy) z časti vznikla v noci. Speváčka, textárka a skladateľka Lenka Kulichová Mušková totiž väčšinou tvorí práve vtedy. Hudobný podklad dali dokopy s klávesákom a skladateľom Tomášom Kyškom. Novinka v pop štýle s príchuťou funky a rocku vás určite rozhýbe.

Dvojicu muzikantov tvorí textárka, skladateľka a speváčka Lenka Kulichová a skladateľ a klávesák Tomáš Kyška. Malá nočná pieseň vznikla ešte v roku 2017 medzi poslednými skladbami hudobného dua FREYA. „Keďže Lenka raz nestihla prísť na skúšku, nudil som sa a takto to dopadlo,“ opisuje klávesák. „Tomášovho nápadu som sa hneď chytila. Vtedy bola skladba ešte v pomalšom tempe a s výrazným klavírnym motívom. Text som vylovila zo zásuvky nočného stolíka a bol čerstvo napísaný práve v nočných hodinách, pretože vtedy sa mi najlepšie tvorí. Na skúške som si vymyslela melodické linky do klavírneho podmazu a až spoločne s kapelou sme doklepli zvyšok, “ opisuje speváčka, ktorá sa písaním aj živí. Jej náplňou práce je tvorenie článkov ako šéfredaktorka, coypwriterka a PR manažérka.

Lenka si piesne vymýšľa od 16-tich, kedy začala hrať na gitare. Postupne tvorila pieseň za piesňou a dnes má už celkom slušnú zbierku. „Neviem koľko ich môže byť, asi pred rokom som narátala okolo 100, ktoré by sa dali použiť. No nie všetky pesničky však plánujem aj ukázať ľuďom. Niektoré slúžia ako takzvané „ventilačné songy“. To sú také, pri ktorých sa vybúrim, keď ma niekto naštve, alebo prežívam niečo emotívne. Všetky pocity vylejem na papier a do melódií, hneď sa potom cítim lepšie,“ hovorí o svojej psychohygiene hudobníčka.

Za týmto projektom stoja aj známi hudobníci, ktorých si FREYA prizvala na spoluprácu. Gitaru nahral Mário Tománek – gitarista žilinskej kapely AYA. „S Máriom sa poznáme ako muzikanti už kopec rokov, neskôr sa naše cesty preťali, keď som s ním ako dizajnér spolupracoval pri stavbe gitarových aparátov TGS. Tam vznikla myšlienka prizvať ho k nahrávaniu,“ opisuje Tomáš Kyška.

Bicích nástrojov sa ujal Roland Uškovitš, ktorý spolupracoval aj so Zdenkou Prednou či Oskarom Rózsom a momentálne hrá v kapele Ja, Ty a Rolo. Basovú gitaru nahral Matúš Dobeš z niekdajšej kapely Amphibios. S Matúšom sa poznáme tiež veľmi dávno, z akcií a koncertov. V podstate je to aj trochu rodina, keďže je manželom ženinej sesternice,“ opisuje Tomáš. Zopár vokálov v piesni nahrala aj speváčka Renáta Čonková, ktorá účinkovala v Hlase Česko Slovenska a v šou Môj najmilší hit, kde skončila na 3. mieste. Okrem toho učí Lenku spev už pár rokov.

Hudobné zoskupenie FREYA zo svojej spoločnej zbierky cca dvanástich piesní vybrala zatiaľ dve, ktoré nahrali v štúdiu Melody v Žiline. Zatiaľ im vyšla pieseň Tréma a Malá nočná pieseň.

Freyu môžete sledovať aj na Facebooku: https://www.facebook.com/freyamusicsk/?modal=admin_todo_tour

Zdroj: TS
Foto: Roderik Kučavík