Kapela CLUBE DE ESQUIAR fascinovaná brazílskou hudbou 70. rokov bude koncertovať v Bratislave, Banskej Bystrici, Zlíne a v Brne!

Kapela CLUBE DE ESQUIAR bratov Havlíkovcov a výtvarník Marián Vredík, ktorý sa podpisuje pod vizuálnu podobu ich koncertov, sa v apríli a máji chystajú na miniturné. Svoju úprimnú fascináciu brazílskou hudbou 70. rokov a textami lisabonského básnika Fernanda Pessoa privezú do Bratislavy, Banskej Bystrice, Zlína a Brna. Kapela vydala na začiatku roka svoj prvý album s názvom Fernando Pessoa. Obaja hudobníci majú za sebou študijné pobyty v Portugalsku a Španielsku, z domácej scény ich inšpiruje najmä tvorba Deža Ursinyho.

Prvý z jarných koncertov sme odohrali v polovici marca v Banskej Bystrici, v Záhrade, kde sa ešte vrátime, i keď už na iné miesto. Mali sme výborné reakcie. Po januárovom krste vznikajú nové hudobné a výtvarné nápady, každý koncert je preto jedinečný, z čoho mám naozaj radosť,“ povedal Marián Vredík, ako VJ sprevádzal počas koncertov okrem skupiny Clube de esquiar aj Čisté tvary.

Najbližšou zastávkou bude 21. apríla 2018 Bratislava, kde zahrajú v Klube Pod lampou, 19. mája sa vrátia do Banskej Bystrice, kde tentokrát vystúpia v Záhrade Vily Skuteckého, 25. mája sa presunú do Zlína, do tamojšej Galérie Garáž a na druhý deň si zahrajú v Brne, na Skleněnej louke.

Tvorba Clube de esquiar by sa podľa hudobníkov dala charakterizovať ako: “gitara s dôrazom na predošlý a nasledujúci akord, bicie s dôrazom na doby medzi údermi, spev s dôrazom na priestor medzi Minas a Gerais. Alebo jednoducho škatuľkovo ako “post-brazil“.

Hudobné duo bratov Havlíkovcov vydalo 13. januára tohto roku, presne na ročné výročie existencie, svoj prvý demo album, ktorý je dostupný aj online:

Starší Jakub hrá na bicie, v roku 2015 absolvoval bakalárske štúdium architektúry na VŠVU a následne sa presunul do Barcelony, kde na Institute for Advanced Architecture of Catalonia pokračoval v magisterskom štúdiu so zameraním na urbanizmus; štúdium dokončil minulý rok. O dva roky mladší Juraj hrá na elektrickú gitaru, španielku a tiež spieva v portugalčine; je študentom sociológie v Brne. Obaja hrávali v kapele Egreš, Juraj tiež v gypsy jazzovej Maringotke či s hudobnými poctami Nickovi Drakeovi, Joãovi Gilbertovi alebo Miltonovi Nascimentovi.

Autorom vizuálnej podoby koncertov je výtvarník Marián Vredík. Jeho projekcie pôsobia fragmentárne, skladajú sa z animácií a krátkych videí, väčšina je vytvorená konkrétne na danú skladbu. Napríklad k piesni Uns, com os olhos zrecykloval amatérsky Western svojho otca Ivana, ktorý nakrútil v Horných Strhároch v roku 1991. Vznikla tak akási vizuálna paralela k Pessoovej básnickej tvorbe, pre ktorú je charakteristická práve roztrieštenosť.

Marián naposledy uviedol so svojou priateľkou, výtvarníčkou Janou Hirnerovou animovaný klip k skladbe Allana Vilhana (projekt Likvid) s názvom Flush It Out.

Albumhttps://www.youtube.com/watch?v=WW5ZiSSac0s&list=PLHsiYFuEOBv-wsSFceh_iM-0yWcDuPu3d

FBhttps://www.facebook.com/clubedeesquiar/

Juraj Havlík *1992

Je študentom sociológie v Brne. Hudobne pôsobí ako gitarista od roku 2010 v gypsy jazzovej kapele Maringotka, od roku 2012 jeho vlastné nápady prvýkrát zazneli v kapele Egreš. Donedávna sa venoval poctám hudobníkov ako Nick Drake, Joăo Gilberto, Milton Nascimento či Dežo Ursiny. Vzťah k portugalčine a brazílskej hudbe si výrazne upevnil počas pobytu v Porte v roku 2015, čo sa súčasne odráža aj v kapele Clube de esquiar, kde zhudobňuje lisabonského básnika Fernanda Pessou. Okrem toho s kamarátmi inicioval záchranu amfiteátra v Banskej Bystrici, kde koordinuje letné kino a momentálne sa snaží prispieť k záchrane Medeného hámra. Je študentom Sokratovho inštitútu a spolupracuje s PDCS.

https://www.jurajhavlik.tumblr.com

Jakub Havlík *1990

V roku 2015 absolvoval bakalárske štúdium architektúry na VŠVU (kde sa spoznal s Mariánom Vredíkom) a hneď na to sa presunul do Barcelony kde na IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) pokračoval v magisterskom štúdiu sústreďujúc sa na urbanizmus. Štúdium dokončil v roku 2017. Ešte počas bakalárskeho štúdia absolvoval študijnú stáž v indickom Ahmedabade a pracovnú stáž v Tokyu. Počas magisterkého štúdia praxoval v Mexiko city. Momentálne pracuje ako architekt v Banskej Bystrici. Mimo pracovnej doby pôsobí ako bubeník v kapele Clube de esquiar a okrem toho sa tiež venuje písaniu a fotografii.

https://www.instagram.com/jakub.havlik

Marián Vredík *1989

V roku 2014 absolvoval bratislavskú Všvu (katedru mal+by, prof. K. Kosziba). Počas štúdia stážoval v poľskej Vroclavi (ASP) a na pražskej FAMU (katedra animovanej tvorby). V súčasnosti sa venuje hlavne animácií, kresbe, tvorbe krátkych spotov a videoklipov. Jeho animované snímky sa ocitli na viacerých filmových festivaloch a prehliadkach. Ako VJ doprevádza počas koncertov skupiny Clube de esquiar a Čisté tvary. Žije a tvorí momentálne v Bratislave.

https://vimeo.com/manovredik

Zdroj: TS

Foto: Jana Hirnerová