Juraj Hnilica má pred prešovským koncertom rešpekt a veľmi sa na neho teší!

Juraj Hnilica už túto nedeľu 3.3. zavíta v rámci svojho turné na Stromoradie do Prešova. Vystúpi sám bez kapely. Počas dvojhodinového koncertu odznejú nielen pesničky z jeho dvoch albumov Dovoľte mi predstaviť sa vám (2017) a Slnečný (2018). Fanúšikovia si pochvaľujú uvoľnenú atmosféru aj intímny charakter týchto koncertov. Pri tejto príležitosti nám poskytol krátky rozhovor počas voľného dňa na turné.

Ste na sólo turné, prečo tento nápad?

Tento nápad vzišiel skrz okolnosti v mojej kapele. Menili sa nejakí členovia a keďže sme ešte neboli zohraní, nechcel som zbytočne tlačiť na pílu. Som šťastný, keď sa môžem deliť o svoju muziku a nehrám si iba sám pre seba. Preto som si povedal, že skúsim zatiaľ vyplniť tento čas svojím sólo vystúpením a zažijem tak niečo iné.

Byť na pódiu bez kapely je výzva. Užívate si to?

Výzva to teda je. Moje vystúpenie trvá cca 2 hodiny, hoci niekedy, keď sa nechám uniesť, aj o pol hodinu viac. Aj preto je dosť náročné, udržať diváka stále v pozore a neunudiť ho. Snažil som sa celý program vystavať tak, aby bol zaujímavý a stále sa niečo dialo. Hrám na gitare, potom na klavíry, používam perkusie, to všetko spájam prostredníctvom loopra a k tomu sa snažím si ešte aj robiť z toho celého srandu a užívať si uvoľnenú atmosféru. Na niektorých koncertoch som dokonca vytiahol aj fujaru a urobil menšiu vsuvku aj s týmto naším koreňovým nástrojom. Baví ma to veľmi.

Juraj Hnilica – Každé ráno

Máte skúsenosti z predošlých rokov s takýmto hraním?

Prvý krát som to okúsil asi dva roky dozadu, keď som chcel zažiť niečo iné. Vtedy som chodil ako hudobný hosť s Palim Baričákom po jeho prednáškach v rámci celého Slovenska po kultúrnych domoch. Mal som potrebu pre zmenu okúsiť, ako chutí sloboda v muzike a celkovo život spätý s hudbou. Vybral som sa sám s gitarou a mojou dodávkou do sveta a prvý krát som hral svoje „Hippie Happy Tour“. Bolo to skvelé a ten pocit si budem pamätať navždy. Pocit slobody, ktorý je tak nádherný.

Ako ste zostavovali zoznam pesničiek?

Keďže sa skladaniu piesní venujem už od 14 rokov, je z čoho vyberať. Hlavne môj program je vystavaný z mojich dvoch sólových albumov tak, aby to nebola nuda. Musím sa však priznať, keďže som na pódiu sám, veľakrát sa môj playlist prispôsobuje prítomnému pocitu. Je to super, že si doslova môžete za reálneho času tvoriť svoj program.

Je takýto intímny koncert ideálny pre popularizovanie skladieb, ktoré neboli singlami, prípadne im fanúšikovia nevenovali väčšiu pozornosť?

Asi nie. Skôr ide o niečo iné, ako popularizovanie skladieb. Ide o už spomínanú slobodu a hlavne o zážitok pre mňa ako aj pre ľudí, ktorí prídu za niečím iným, ako sú bežne na koncertoch zvyknutí. Nemyslím si, že som klasický typ umelca a ani by som tak nechcel skončiť. Tento typ koncertu je skôr o väčšom zbližovaní sa s publikom a intímnejšie prestavenie mojej osoby, nielen ako muzikanta, ale aj ako človeka.

Juraj Hnilica – Zem sa kýva do strán

Ako ste si vyberali priestory pre aktuálne turné?

Išiel som na to pocitovo. Vedel som zhruba, aké mestá chcem navštíviť, takže som už len doťahoval priestory, podľa svojej intuície. Väčšinu týchto priestorov som už poznal z minulosti, keďže som ich už niekedy navštívil a cítil som sa tam veľmi dobre. Niektoré som volil na odporúčanie ľudí a známych.

Hrávali ste už v Prešove?

V Prešove som už hral pár krát, naposledy to boli Vianočné trhy na námestí. Mrzí ma však, že som tam ešte nehral s kapelou, ale to časom napravím. Prešov mám rád, lebo je to kultúrne mesto. Pochádza odtiaľ veľa skvelých umelcov a preto tam vždy cítim veľký rešpekt a pokoru. Moc sa tam teším, nielen do Prešova, ale celkovo na východ. Vždy je tam dobre.

Zdroj: TS – Edo Kopček
Foto: Archív Juraj Hnilica