Jungle v Bratislave!

Leto a aj letné festivaly nám skončili, a vonku máme sychravú jesennú realitu. Netreba však upadať do žiadnej depresie. Už o tri týždne sa totižto môžeme tešiť na jednu z najvychytenejších britských skupín súčasnosti, ktorá nám do Bratislavy prinesie aspoň trošku kalifornského slnka a zmes neo soulových a funky rytmov. Samozrejme, hovoríme o formácii Jungle, ktorá vystúpi v bratislavskom MMC v utorok 13.11.2018 v rámci turné k ich novému albumu „For Ever“, ktorý vyšiel 14. septembra!

Slovenské publikum ich tento rok malo možnosť vidieť v lete na piešťanskom festivale Grape, kde uzatvárali piatkový program na hlavnom pódiu. Ani ich pozitívne vibrácie síce nedokázali odohnať dážď, ale napriek tomu odohrali vynikajúci koncert. Aj napriek počasiu si dokázali pod pódiom obrovský dav fanúšikov a ich koncert sme zaradili k jedným z najlepším momentom festivalu. Kto sú a odkiaľ sa tu zobrali?

Táto partička sa sformovala v roku 2013 v Londýne. Zakladajúcimi členmi a zároveň frontmenmi sú Tom McFarland a Josh Lloyd-Watson. Ich dlhoročné kamarátstvo pretavili do viacerých hudobných projektov, z ktorých práve dnes už sedemčlenná skupina Jungle momentálne valcuje Európu na svojom celosvetovom turné. Svoj prvý album vydali v roku 2014 pod rovnomenným názvom, a takmer hneď sa z neho stala senzácia, keď bol zaradený na užšiu nomináciu prestížnej Mercury Prize. Takisto si získali mnoho fanúšikov ich netradičnými videoklipmi, a určite aj megahitom Busy Earnin’. Album chalani nahrávali zavretí medzi štyrmi stenami a popritom snívali o čerstvom vzduchu, slnku, a malom klube niekde v blízkosti pláže. Tieto všetky túžby pretavili práve do svojej hudby, o čom svedčí napríklad track The Heat. Po úspechu albumu nasledovali koncerty a vystúpenia na festivaloch, dokonca sa stihli objaviť aj na Glastonbury, čo v nich samých vyvolalo potrebu možno trošku zmeniť aj štýl svojej prezentácie. Chalani totižto v úplných začiatkoch vystupovali s helmami v štýle Daft Punku, a ich klipy z prvého albumu boli bez ich účasti. Po ich turné však pochopili, že pre nich to cesta nebude. Sami priznávajú, že ich veľkou inšpiráciou bol Damon Albarn z Gorillaz.

Atmosféra Jungle – Grape festival 2018

Okrem neho tak trošku za ich hudbu vďačíme aj The Strokes alebo Justice, práve ich koncerty prispeli k rozhodnutiu, že obaja chcú robiť hudbu. Po tomto všetkom sa práve Joshovi podarilo si čiastočne splniť jeden zo snov – presťahoval sa kvôli novej známosti do slnečného Los Angeles. Práve z tohto obdobia pochádza tvorba, ktorú máme možnosť počúvať na ich aktuálnom albume For Ever, ktorý vyšiel len asi pred mesiacom, aj keď ochutnávky v podobe singlov alebo odohraní na koncertoch skupina zverejňovala približne od mája tohto roku. A aký tento album je? Samotní tvorcovia hovoria, že cítia veľký posun od toho prvého, hlavne čo sa týka lyrickej roviny skladieb. Obaja frontmani si prešli vážnym vzťahom a následným rozchodom, čo spôsobilo aj návrat Johna z LA späť do Londýna. Spoločne sa zamerali viac na ich vlastné emócie a pocity namiesto toho, aby rozmýšľali nad tým, čo by im zaručilo čo najväčší úspech u fanúšikov a kritikov. Hudba a texty tak vychádzali viac z ich samých v porovnaní s prvým albumom. Zatiaľ čo zámerom prvého albumu bolo dostať sa do povedomia hudobnej scény, ten druhý bol pre nich oboch akousi terapiou, ako sa vyrovnať s ich aktuálnou emocionálnou situáciou.

Atmosféra Jungle – Grape festival 2018

Hudobne si Jungle zachovali to typické, čo nás bavilo na prvom albume – nezameniteľné falzetové tóny spevu v kombinácii so soulovými rytmami – ale keď sa započúvate do textov, zistíte, ako veľmi sa od neho líši v tom, čo chcú povedať. V čom tkvie ich úspech a ako je možné, že prerazili hneď prvým albumom (ak nerátame ich predošlé hudobné projekty)? Možno v tom, že Jungle sú veľmi univerzálni a našli si fanúšikov v širokom spektre ľudí. Počúvajú ich mileniáli hľadajúci novú a alternatívnu hudbu v útrobách internetu, alebo na nezávislých festivaloch, ale aj ľudia, ktorých primárnym zdrojom toho, čo počúvajú je rádio v aute. Touto zmesou istej dávky komerčnosti a inovácie si vydobyli pevné miesto na aktuálnej hudobnej scéne. Dalo by sa polemizovať, či triumfujú vďaka čistému talentu alebo vďaka rafinovanému využitiu online marketingu, v každom prípade ich zvuk je výborný a my sa už koncertu nevieme dočkať. Tak nezabudnite, vidíme sa 13.11.2018 v Bratislave!

Tamara Zaťková
Foto: Michal Dzubina