Júlia Kozáková na WOMEX-e zavŕši mimoriadne úspešný rok v exporte slovenskej hudby

Rok 2023 je pre činnosť platformy World Music from Slovakia (WOMUSK) a partnerského World Music Festivalu Bratislava (WMFBA) mimoriadne úspešný, hlavne vo vývoze slovenskej hudby do zahraničia. Ku koncertom skupín PaCoRa Trio v Rakúsku, Varkocs na Kapverdských ostrovoch a na festivale Sziget, Neha! vo Francúzsku, Alapastel na Sicílii, Nogaband v Rumunsku, či Bandy v Južnej Kórei sa pridala aj speváčka Júlia Kozáková. Tá si po turné s projektom Manuša v Belgicku, Taliansku, Estónsku a Veľkej Británii pripíše dokonca aj účasť na veľtrhu WOMEX v španielskom meste A Coruňa v októbri tohto roku.

Usporiadatelia najväčšieho svetového veľtrhu world music a showcaseového festivalu Worldwide Music Expo – WOMEX zverejnili 30. augusta poslednú várku účinkujúcich, ktorí vystúpia od 25. do 29. októbra v galícijskom prístave A Coruňa. Do približne šesťdesiatky účinkujúcich z celého sveta sa dostala aj slovenská speváčka Júlia Kozáková s projektom Manuša (https://www.womex.com/programme/showcases). Po skupinách PaCoRa Trio, Banda a Bashavel to bude historicky štvrtý slovenský zástupca na tomto prestížnom podujatí. Úspech je o to väčší, že ide o debutujúcu skupinu. Showcase Júlie Kozákovej na WOMEXe bude určite veľmi dôležitým medzníkom a vďaka za jeho realizáciu patrí UPBEAT – The European Showcase Platform for World Music, ktorý v rámci offWOMEX Stage dá priestor niekoľkým interpretom, nominovaným členmi tejto platformy (Slovensko v nej reprezentuje bratislavský World Music Festival).

 Speváčke Júlii Kozákovej sa v tomto roku mimoriadne darí. V marci získala za svoj debutový album Manuša z roku 2022 „rádiohlavu“ v kategórii World Music v rámci súťaže Radio_Head Awards a nasledovalo množstvo úspešných koncertov a účastí na festivaloch doma i v zahraničí. Ako na svoju potvrdenú nomináciu na WOMEX reaguje samotná Kozáková? „Ja úplne nechápem, ako sa to podarilo“, tvrdí Júlia, „a celkovo nechápem, ako sa daria tieto veci, že sme zrazu na festivaloch, aj predtým na rádiohlavách. Za strašne krátky čas sa to zosypalo z neba, a WOMEX to je úplne taká bodka. Ja som vlastne druhýkrát po sebe posielala prihlášku na WOMEX cez Jarku Vlčkovú a WOMUSK. Tentoraz mi s materiálmi pomáhal aj Duncan Ballantyne, čo je môj mentor, ktorého mi takisto sprostredkovali ľudia okolo World Music Festivalu Bratislava. On mi všetky tie materiály zrevidoval. No a zrazu mi Jarka Vlčková radostne telefonovala, že nás vybrali na WOMEX, a ja som sa strašne potešila, lebo viem, čo to znamená pre world music kapely, ktoré sa často celé roky pokúšajú tam dostať, pretože to je naozaj celosvetové podujatie veľkého významu. Takže veľmi sa tam teším, som zvedavá, koho tam spoznám, aké budú reakcie, a čo to prinesie“.

Na začiatku tejto série úspechov bolo showcaseové vystúpenie na WMFBA v auguste 2022, po ktorom Júlia Kozáková okamžite získala niekoľko pozvánok na účinkovanie v zahraničí. V spolupráci s WOMUSK sa podarilo v druhej polovici júla 2023 zorganizovať európske turné so zastávkami na Trefpunt Festivale v Belgicku, Musicastrada v Toskánsku a na jubilejnom tridsiatom ročníku medzinárodne významného Viljandi Folk Festivalu v Estónsku. Poslednou časťou turné boli koncom augusta tri koncerty vo Veľkej Británii – na Machynlleth Festivale v Manchestri, v Clune a v Birminghame.

Ďalším úspechom Júlie Kozákovej je zaradenie do UPBEAT AWARDS v rámci súťaže “Best New Talent 2023”, kde súperí vybraných 10 skupín z európskych krajín. Až do 12. septembra je možné hlasovať online za víťaza tejto súťaže. Zapojiť sa môžete aj vy, na tomto linku: (https://upbeatawards.eu/). Zdá sa však, že vyvrcholením Julkinej úspešnej sezóny bude nakoniec čosi ešte väčšie – účasť na WOMEX-e.

Obidve aktivity občianskeho združenia Amity (platforma WOMUSK aj festival WMFBA) smerovali od samého začiatku k podpore perspektívnych hudobníkov a propagácii slovenskej world music vo sveta. To, čo začalo ako iniciatíva hŕstky nadšencov, od roku 2015 postupne prináša ovocie vo forme konkrétnych pozvaní pre slovenské skupiny.

Samozrejme, úspech neprichádza náhodou. Je za tým množstvo aktivít, ktoré postupne, synergicky realizovali WOMUSK a WMFBA pre rozvoj world music scény. Festival dáva každoročne priestor v rámci showcase koncertov nádejným mladým talentom, pozýva zahraničných delegátov a organizuje dôležitú medzinárodnú hudobnú konferenciu. WOMUSK slovenských hudobníkov pripravuje na vystúpenia v zahraničí, napríklad podporou v oblasti PR, ale aj vysielaním na showcaseové festivaly ako je známy Czech Music Crossroads v Ostrave, kde získali v minulosti veľký ohlas napríklad Katarína Máliková, Banda, Balkansambel a ďalšie slovenské skupiny. Najnovšie WOMUSK realizoval sériu webinárov s cieľom vzdelávať a informovať hudobníkov. Tieto webináre sú stále k dispozícii na webe womusk.com a záujemcovia sa dozvedia všeličo možné, od právnických rád, poradenstva v oblasti autorských práv, cez PR až po informácie o podpore FPU, či úlohe SOZA, showcasov alebo bookingu. Aj takto pomáha platforma začínajúcim hudobníkom orientovať sa v neľahkej problematike.

Veľmi dôležitým krokom bolo zapojenie WMFBA do celoeurópskych spoluprác a projektov. Z nich dva boli v roku 2022 úspešné a získali podporu Európskej Únie v rámci projektov Kreatívnej Európy. Pre slovenskú scénu to znamená obrovský prínos. V projekte Sounds of Europe (https://www.soundsof.eu/) ide o spoluprácu WMFBA s ďalšími 12 festivalmi z 11 krajín. Počas 47 mesiacov trvania projektu sa uskutočnia výmeny hudobníkov z jednotlivých krajín na festivaloch, ale aj rezidenčné pobyty s ceľom rozvíjať vzájomnú spoluprácu. Druhý celoeurópsky projekt UPBEAT – The European Showcase Platform for World Music (https://upbeat-platform.eu) je zameraný predovšetkým na podporu mladých talentov a showcasových festivalov, akým je aj WMFBA. Tento projekt bude trvať 36 mesiacov. V oboch projektoch figurujú významné festivaly a showcaseové prehliadky, napríklad Sziget Festival Budapešť, Worldwide Music Expo – WOMEX a mnohí ďalší. To, že bratislavský festival world music je súčasťou týchto projektov, je znakom kvality slovenskej scény a vyjadrením plnej dôvery zo strany európskych partnerov k činnosti a výsledkom WMFBA a platformy WOMUSK.

Výsledkom týchto spoluprác a dlhodobej propagácie slovenskej hudby je množstvo koncertov, ktoré WOMUSK pomohol zabezpečiť v roku 2023. Okrem spomínanej účasti Júlie Kozákovej na festivaloch v Belgicku, Taliansku, Estónsku a Veľkej Británii to bolo napríklad PaCoRa Trio, ktoré účinkovalo vo februári vo viedenskom klube Sargfabrik. Varkocs vystúpil ako jediná skupina zo strednej a východnej Európy v apríli na Atlantic Music Expo na Kapverdských ostrovoch a v auguste sa predstavili aj na prestížnom Szigete v Budapešti. Vokálna skupina Neha! v júli absolvovala rezidenčný pobyt a úspešnú sériu koncertov na festivale Aux heures d’été v Nantes, skupina Alapastel si koncom júla zahrala na čarovnom festivale Alkantara na Sicílii a Nogaband vystúpil na jedinečnom Méra World Music Festivale v Rumunsku. V septembri sa skupina Banda predstaví na Seoul Music Week v Južnej Kórei v rámci showcase festivalu, ktorého súčasťou je aj workshop hry na cimbal a prezentácia na festivalovej konferencii o slovenských zápisoch v Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Zdá sa, že po rokoch úsilia konečne prišiel čas, keď zahraniční partneri pochopili, že slovenská world music je naozaj plnohodnotnou a kvalitnou súčasťou celosvetovej scény, a môže priniesť nielen jej oživenie, ale aj nový rozmach.

Za podporu mobilít z verejných zdrojov ďakujeme Fondu na podporu umenia. Za podporu činnosti platformy WOMUSK a World Music Festival Bratislava ďakujeme takisto Fondu na podporu umenia, Nadácii mesta Bratislavy, Bratislavskému samosprávnemu kraju, SOZA, Hudobnému centru, Hudobnému fondu a ďalším partnerom.

PR správa WOMUSK
Foto kredity: Alapastel_Sicília: Nadia Arancio, Neha_Nantes: Pavel Ivan Fernández Melendréz, Nogaband_Méra: zdroj: Mera World Music Festival, Júlia Kozáková_Viljandi: Martin Lazarev, Varkocs_Kapverdy: zdroj: Atlantic Music Expo