Jitka Zelenková dnes vydáva nový album a oslavuje 50 rokov na hudobnej scéne

Česká speváčka Jitka Zelenková oslavuje túto jeseň úctyhodných 50 rokov na hudobnej scéne. Pri tej príležitosti dnes vydáva nový album, ktorý nazvala Intimity.

Skladby na svoju albumovú novinku speváčka starostlivo vyberala z repertoáru, ktorý tvorí podstatu jej hudobného cítenia – z pop-jazzových amerických štandardov, emotívnych francúzskych šansónov, nápaditých filmových melódií a tiež temperamentnej bossa novy. Doplnila ich pôvodnými skladbami domácich autorov, ktoré absolútne súznejú s tými svetovými. Vokálna interpretácia Jitky Zelenkovej necháva vyniknúť jej špecifickú farbu hlasu a skvelé frázovanie, ktorému dokonale vyhovuje tento vybraný repertoár.

Na nahrávkach sa podieľali špičkoví hudobníci, ktorí svojím umením a citom pre atmosféru jednotlivých piesní album doslova rozžiarili. Stačí si vypočuť klavír Lva Rybalkina alebo gitarové sóla Ivana Koreného, jedinečné výkony saxofonistu Tomáša Křemenáka a kontrabasistu Františka Rabu, perkusie Camila Callereho či dokonalé sláčiky súboru Unique Quartet (aby sme vymenovali aspoň pár z nich).

Autormi textov sú Eduard Krečmar, Michael Prostějovský a pri niektorých piesňach – známych hudobných štandardoch – boli ponechané ich pôvodné české texty – napríklad od Jiřího Suchého, Jiřího Traxlera, Miroslava Černého či Jiřiny Fikejzovej. V duetoch sa predstavujú excelentní hostia – David Kraus, Jan Smigmator a v skladbe Měsíc samotář okúzli husľovým sólom Pavel Šporcl.

„Dramaturgickej príprave albumu Intimity som venovala skoro dva roky. Obsahuje prevažne slávne americké songy, doplnené o niekoľko pôvodných skladieb, ktoré ladia s tými svetovými. Zložili ich pre mňa Antonín Gondolán a Lev Rybalkin. Na albume mám aj jednu nádhernú portugalskú pieseň od Salvadora Sobrala, ktorá zvíťazila vo vlaňajšom Eurovision Song Contest a uchvátila publikum. Urobilo mi radosť, že sme od Sobralovho vydavateľa dostali práva na realizáciu českej verzie piesne Amar Pelos, ktorú pre mňa skvelo prebásnil Eduard Krečmar,“ hovorí o albume samotná speváčka.  

Jitka Zelenková sa spoločne so svojimi hudobnými priateľmi púšťa do repertoáru, ktorý aktuálne vo svete reprezentujú Diana Krall, Michael Bublé, Laura Fygi či Tony Bennett.  Speváčke, však predovšetkým šlo o to, aby vznikol album, ktorý navodí sériu úžasných nálad a pocitov, aby sa poslucháči pri jeho počúvaní mohli zastaviť, vychutnať si večer pri sviečkach a s pohárom vína si užili intímnu atmosféru celého albumu.

Album Intimity vydáva Supraphon 5. októbra 2018 na CD i v digitálnych formátoch.

Popri novinkovom albume pripravuje Jitka Zelenková v spolupráci s producentom Janisom Sidovským na 14. novembra 2018 špeciálny koncert v kultúrnom priestore v pražských Holešoviciach La Fabrika, kde nielen predstaví pesničky z nového albumu, ale tiež oslávi 50 rokov na hudobnej scéne.

Singel Pouhý známý Jitka Zelenková s Davidom Krausom: https://youtu.be/uKzmKVthW1E

Tracklist albumu INTIMITY:
Noc a den (Night And Day);
Láska za oba (Amar pelos dois);
Vím už, co to znamená (Teach Me Tonight);
Měsíc samotář (Reaching For The Moon) s Pavlom Šporclom;
Podzimní (Les feuilles mortes);
Budu dál tu čekat (I Will Wait For You);
Měsíční řeka (Moon River);
Vždy se swingem (Girl Talk) s Janom Smigmatorom;
Můj dík (At Last);
Sem tam (Both Sides Now);
Pouhý známý (You Don’t Know Me) s Davidom Krausom;
Když Ti na mně záleží;
My to zvládnem;
Možná poslední teď píseň zní (Illusionen / If I Never Sing Another Song)

Album na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/album/418764-intimity

Zdroj: TS