Jeden svet: Hľadajme na Jednom svete dôveru medzi nami.

Hľadať a nachádzať dôveru medzi nami, bez ktorej naša spoločnosť nefunguje, ako by mohla, je jedným z cieľov 18. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa uskutoční po prvýkrát súbežne v Bratislave a Košiciach, od 12. do 17.10.2017 v Bratislave, resp. do 15.10.2017 v Košiciach, nasledovaný dvadsiatkou regionálnych festivalov od Humenného po Malacky.

Festival premietne na štyroch festivalových miestach v Bratislave a jednom v Košiciach, v 9 filmových sekciách, 150 projekcií, viac než 60 na prestížnych festivaloch oceňovaných filmov zo Slovenska aj spoza hraníc. Nádielku filmov preloží desiatkou diskusií, viacerými workshopmi, ale napríklad aj dabingovou vojnou, stand-up vystúpením či kvízom Múdry pondelok s Jedným svetom. A nezabúda ani na deti a mládež.

Tematicky festival tak ako každý rok reaguje na aktuálne dianie – tentokrát na čoraz viac rozšírenú nedôveru (aj) v našej spoločnosti. Nie je preto náhodou, že sa hlavným mottom 18. ročníka festivalu stala veta Hľadá sa dôvera. Spolu s nárastom extrémizmu, ktorý s (ne)dôverou takisto súvisí a ktorým sa zaoberáme v tradičnej sekcii Extrémizmus v nás, našou spoločnosťou čoraz viac rezonujú aj ďalšie pálčivé otázky.

Či už je to korupcia sama o sebe spätá s nedôverou, ktorej sa venujeme v celkom novej filmovej sekcii Hovoriť striebro. Mlčať zlato?, alebo napríklad aj nárast nedôvery ľudí v lekárov či iných odborníkov, čoho dôsledkom sa čoraz viac šíri odmietanie povinného očkovania, na čo sa tiež bližšie prizrieme v sekcii Môj život inak. Tému dôvery či nedôvery tým však ani zďaleka nevyčerpáme, na svoje si diváci prídu aj v ďalšej novej sekcii s názvom Dáta : demokracia. Dokumenty o tom, ako priveľmi dôverujeme napríklad internetu. A nemali by sme.

Filmy o tom, ako meníme náš svet a čo s tým môžeme urobiť, diváci nájdu vo filmovej sekcii Takzvaná civilizácia. Dozvedia sa napríklad, že našim budúcim jedálničkom budú možno aj chrobáky. Schopnosť ľudí konať neraz obmedzujú najrôznejšie prekážky a vyššie záujmy. Dokumenty v sekcii Máte právo vedieť sa venujú práve aj tomuto rozmeru dôvery v svet okolo nás a naše schopnosti a možnosti ho meniť.

A na svoje si prídu aj fanúšikovia slovenských filmov v sekcii s veľavravným názvom Slovenský dokument. Súťažia v ňom filmy, ktoré svojou optikou nazerajú na témy, ktoré hýbu nielen našou spoločnosťou.

Festival ponúka program na štyroch miestach v Bratislave – v kinách Lumière a Mladosť, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU a v KC Dunaj v Bratislave a v Kine Úsmev v Košiciach.

Zdroj: TS