Jarné pohanské slávnosti.

Atmosféru sviatkov jari spojených s netradičným stretom kresťanských a ľudových tradícií je možné zažiť na veľkom hrade v Malých Karpatoch v dňoch 29. marca – 1. apríla 2013, a to vďaka novému podujatiu Jarné pohanské slávnosti.

V historickej kulise hradných komnát môžu návštevníci obdivovať nielen sviatočné dekorácie veľkonočnej väzby, ale zoznámia sa aj s mnohými zvykmi, tradíciami a typickými jedlami z obdobia najvýznamnejších kresťanských sviatkov v roku. Tiež sa dozvedia, ako sa vypočíta dátum Veľkej noci, čo je Pašiový týždeň, čo pre kresťanov i neveriacich znamená Kvetná nedeľa, Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela Sobota.

Nebudú opomenuté ani charakteristické symboly veľkonočných sviatkov – baránok, kuriatka, zajac, čokoládové vajíčka a mnoho ďalších predmetov spätých s veľkonočným obdobím, ako napríklad paškál, tŕňová koruna alebo ornát. Pri prehliadke hradných interiérov budú tiež návštevníci „prevedení“ niektorými krajinami Európy a oboznámia sa s ich zvyklosťami slávenia sviatkov jari. K slovu sa takisto dostanú dodnes známe techniky zdobenia kraslíc, ale i také, ktoré už upadli do zabudnutia.

Zdroj: Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň