INVESTIGATÍVNY NOVINÁR MAREK VAGOVIČ, STAND-UP KOMIK TOMÁŠ HUDÁK AJ RAPER VEC VYBRALI PRE DIVÁKOV FEBIOFESTU SVOJE OBĽÚBENÉ FILMOVÉ HITY.

Investigatívny novinár Marek Vagovič, stand-up komik Tomáš Hudák, fotografka a blogerka Marika Beňadik Majorová, výtvarníčka Ivana Šáteková a raper Branislav Kováč alias Vec a herec Lukáš Frlajs vybrali svoje obľúbené filmy a osobne ich uvedú divákom počas 26. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 20. do 26. marca 2019.

Návštevníci si tak budú môcť v sekcii Klubový Jukebox užiť päticu oceňovaných klubových hitov, ktoré do domácich kín priniesla Asociácia slovenských filmových klubov, hlavný organizátor festivalu: dokument Anton Srholec, Studená vojna, Hľadanie Vivien Maier, Mladosť Cestu do fantázie.

„Filmové kluby formovali nejednu generáciu filmových fanúšikov. Vybrali sme päť osobností súčasnej slovenskej kultúry, aby sme zistili, ktoré klubové filmy v nich zanechali stopu, ktoré im otvorili nové perspektívy, ktoré sa zapísali do ich sŕdc,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek. „Chceli by sme, aby bolo z tejto sekcie viditeľné, že nielen blockbustery, ale aj klubové filmy svojich divákov chytia a nepustia,“ dodal.

„Nepoznám žiadnu osobnosť, ktorá by mala také silné vyžarovanie a pri ktorej by sa ľudia cítili tak dobre,“ začína svoje rozprávanie investigatívny novinár Marek Vagovič. Pre divákov MFFK Febiofest vybral dokument Aleny Čermákovej Anton Srholec o výnimočnom človeku a kňazovi. V našom tak trochu skazenom, rýchlom a plytkom svete, chudobnom na nespochybniteľné osobnosti, bol Anton Srholec pre mnohých ľudí čímsi ako Polárka pre starých moreplavcov – ukazoval smer na ceste životom, ktorú sám považoval za dôležitejšiu než to, čo sme dosiahli, získali, zarobili. „Ani na jednu sekundu nemáte pocit, že sa pred vami pokúša niečo tajiť. Neuhýba v odpovediach ako mnohí politici, nekrúti sa ako slizký had. Je to on, v každej jednej chvíli, či je s rodinou, so svojimi bezdomovcami, vo väzení, v ktorom sedel. V každom jednom kúsku tohto filmu cítite jeho autentickosť a prirodzenú človečinu,“ vysvetlil.

Držiteľ piatich Európskych filmových cien, poľský film Studená vojna režiséra Pawla Pawlikovskeho, uvedie festivalovému publiku stand-up komik Tomáš Hudák. V období budovania stalinovského Poľska, ale tiež modernej Európy, sa odohráva príbeh veľkej osudovej lásky – speváčky Zuly a skladateľa Wiktora. V kulisách Varšavy, Berlína a Paríža znie jazzová a folklórna hudba a oni rozohrávajú nádhernú, ale trpkú baladu, svoju vlastnú studenú vojnu.

„Je to pôsobivá sonda 50-tych a neskorších rokov, keď sa Európa rozdelila na moderný svet a komunistickú klietku z ostatného drôtu, kde sa nedalo dýchať. Režisér dokázal veľmi presne zachytiť, že hranica nebola len geografická, ale rozdeľovala ľudí aj vo vnútri štátov a dokonca aj vo vnútri seba samých,“ okomentoval Tomáš Hudák.

Dokument, ktorý uchvátil svet veľkolepým objavom, Hľadanie Vivien Maier Johna Maloofa a Charlieho Siskela, vybrala do Klubového Jukeboxu režisérka, fotografka a blogerka Marika Beňadik Majorová. Príbeh záhadnej ženy nás zavedie do ulíc New Yorku a Chicaga, kde Vivian Maier od roku 1950 až do svojej smrti v roku 2009 nafotila vyše 100-tisíc dych-vyrážajúcich fotografií. Žiadnu z nich však za svojho života nikomu neukázala. Fotografie strávili desiatky rokov v zaprášených krabiciach a objavili ich čírou náhodou. Umelecká hodnota tohto diela bola však taká, že Vivian Maier je dnes považovaná za jednu z najvýraznejších osobností svetovej fotografie 20. storočia.

„V porovnaní s dneškom, keď všetci všetko zdieľajú, často aj nepotrebné veci, toto bola žena, ktorá si svoj príbeh a svoje fotky nechávala absolútne pre seba. Nikdy ich ani nevidela vyvolané, nezdieľala ich so svetom a to mi príde v našej dobe fascinujúce,“ odôvodnila svoj výber Marika Beňadik Majorová alias Tonbogirl s tým, že film ju upútal nielen jedinečným príbehom, ale aj jej osobnou láskou k street fotografii. 

Oslavovanou snímkou talianskeho velikána Paola Sorrentina Mladosť potešia divákov MFFK Febiofestu výtvarníčka Ivana Šáteková spolu s raperom a DJ-om Branislavom Kováčom alias Vec. Film s medzinárodným hviezdnym obsadením zavedie publikum do prostredia luxusného alpského kúpeľného hotela, kde dvaja priatelia spomínajú na svoje pestré životy ako hudobného skladateľa a filmového režiséra a uvažujú – o živote, starobe, mladosti, kráse, kreativite.

„Tým, že som človek, ktorý pracuje s vizuálnym umením, mám Sorrentinove filmy nesmierne rada. Je to pre mňa vizuálne vyžitie, ako sa pozerať na jeden krásny obraz,“ povedala Ivana Šáteková. „V dnešných dňoch, keď sa plíži do našich životov zlo, sme vybrali tento film aj preto, lebo ukazuje, že aj na takú vážnu tému ako starnutie sa dá nahliadnuť cez láskavý humor,“ dodala.

Päticu snímok v Klubovom Jukeboxe uzatvára výber herca a youtubera Lukáša Frlajsa. Vrcholné dielo najvplyvnejšieho svetového animátora Hajaa Mijazakiho pred publikom rozprestiera fascinujúci svet nespútanej obrazotvornosti. Cesta do fantázie je dobrodružná snímka, rozprávanie o desaťročnom dievčatku, ktoré sa ocitne v čarovnom meste duchov, bôžikov a strašidiel. „Často sa v animovanom filme dá zobraziť toho viac ako v hranom filme. A z tohto filmu cítim slobodu,“ povedal.

MFFK Febiofest si tento rok po prvýkrát v histórii zvolil tému, ktorá bude leitmotívom festivalového programu s vyše stovkou zahraničných a slovenských filmových noviniek. Podtitul Zlo sa vo filme neskryje má nastaviť zrkadlo súčasnej spoločnosti, v ktorej politici i média s čoraz silnejším kalibrom šíria strach a snažia sa ním ovládať a manipulovať masy. Cieľom je priniesť na plátno príbehy, ktoré ukážu, že zlo nie je novou entitou, že tu bolo odjakživa a jeho porážka je zafixovaná v samotnom genetickom kóde „rozprávania“, a teda aj vo filmových príbehoch. Na tému zla vytvoril pre MFFK Febiofest spot oceňovaný slovenský režisér a animátor Andrej Kolenčík.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumière, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

www.febiofest.sk
www.facebook.com/Febiofest.sk/
https://www.instagram.com/febiofest_sk/

Zdroj: TS