Individuální pandemie Clémenta a Laury. V MeetFactory vzplane Oheň Marie Pourchet.

Spalující vztahové drama na pozadí covidové pandemie fascinujícím jazykem otevírá komplikovaná aktuální témata mezigeneračních střetů, kulturních válek i psychologických důsledků karanténní izolace. Adaptaci románu francouzské spisovatelky Marie Pourchet Oheň poprvé v dramatizaci Ondřeje Novotného a režii Tomáše Soldána uvede Divadlo MeetFactory. Premiéra bude 22. května 2024.   

Po Serotoninu Michela Houellebecqa a Obyčejné ženě Annie Ernaux představuje Divadlo MeetFactory další hvězdu francouzské literatury. Dvaačtyřicetiletá Marie Pourchet, spisovatelka, socioložka médií, která kromě románů, povídek, televizních scénářů a poezie, píše také eseje a odborné texty, se ve své vlasti proslavila hned svým debutem Avancer (Pokračovat, 2012). Nominována byla např. na prestižní Goncourtovu cenu. Román Oheň (Feu), který vyšel v roce 2021, je její první knihou přeloženou do češtiny.

Hlavními postavami jsou bankovní manažer Clément, který své pocity a život sdílí jen se svým psem Taťkou, a profesorka a matka dvou dcer Laura. „Z naprosté ztráty smyslu a nedůvěry v jeho nalezení se (…) vrhají do vztahu. Oba touží být vášniví a milovaní, ale místo společného naplňování kolísajících tužeb si prostě jen nerozumí. Buď sebou vzájemně pohrdají, nebo se litují. A průběžně procvičují ironii, která milostné vzplanutí nakonec zadusí,” popisuje vztah Clémenta a Laury Josefína Formanová v recenzi knihy pro aktualne.cz.

V kulisách covidové pandemie, která změnila pravidla mezilidské komunikace, globálního zadlužování a ekologických snah za záchranu planety, horečnatě vyprávějí každý svou verzi příběhu, do které vstupuje hlas nejmladší generace: Véra, Lauřina dospívající dcera.

„Je to příběh, který přímo volá po ,viditelném’ ztvárnění,” myslí si překladatelka románu Alexandra Pfimpflová. „Příběh, v němž se sváří vášeň s peklem, žár s vyhořením, oheň s popelem i beznaděj s humorem. A rozhodně je to i příspěvek k diagnóze naší palčivé doby.” Marie Pourchet si podle překladatelky nedělá o společnosti ani o svých hrdinech velké iluze. „Její pohled bez růžových brýlí naštěstí provází humor, který ulevoval ve všech dobách, zejména těch zlých, a ulevuje i tady.” Co Alexandra Pfimpflová vyzdvihuje je autorčin „řezaný, ostrý a často surový jazyk, který ve svém nepřerušovaném toku působí jako závod a čtenáře zanechává občas bez dechu.” Hra má podle ní předpoklad přimět diváky zamyslet se nad tím, jak umělecká tvorba reflektuje naší dobu a jedince v ní.

Tomáš Soldán, známý především jako režisér Českého rozhlasu, říká: „Zvuk prostupuje, spojuje věci za zdí, taky dost pomáhá s rovnováhou. Dokáže naplňovat prostor, nebo vést člověka po strašlivě tenké linii strachu. Zvuk umí nejkrásnější obrazy. Ze zvuku vychází nějaká uvěřitelnost herců, prostředí, hudby, ale jak správně řekl Matěj Sýkora (scénograf inscenace),člověk musí otevřít oči.”

Téma nefunkčních vztahů je podle něj zajímavé svou dvojsečností. „Vztahy jsou potíž, ale my se skrze ně velmi efektivně přesvědčujeme o vlastní existenci. A to je výhodné. A taky když dvě zvířata na chvíli v běhu sladí dech, to je taky výhodné.”

Trojici hlavních postav ztvární Gabriela Pyšná, Lukáš Černoch a Viktória Pejková. Premiéra proběhne 22. května 2024 v Divadle MeetFactory.

Maria Pourchet: Oheň
Překlad: Alexandra Pflimpflová
Dramatizace: Ondřej Novotný
Režie: Tomáš Soldán
Dramaturgie: Matěj Samec
Scéna a kostýmy: Matěj Sýkora
Hudba: Tomáš Vtípil
Produkce: Magda Juránková
Hrají: Gabriela Pyšná, Lukáš Černoch, Viktória Pejková

premiéra: 22. 05. 2024
další reprízy: 27. 05., 07. 06.

Based on “Feu” by Maria Pourchet © Librairie Arthème Fayard, 2021.

Vstupenky:
300 Kč
200 Kč pro studenty a občany s trvalým pobytem na Praze 5

TS – MeetFactory