Hyperdub vo Fuge! Laurel Halo zahrá na najbližšom vydaní Exitab praxis.

Laurel Halo je pojem. Pôvodom michiganská, v Berlíne/Brooklyne usadená producentka má na konte enigmatický EP debut ‚Hour Logic‘ pre label Hippos In Tanks, niekoľko nahrávok pod svojím polo-anonymným psedonymom King Felix a najmä kritikou ospevovaný a neopočúvateľný dlhohrajúci debut ‚Quarantine‘ z apríla 2012.

Vyšiel na Kode9-ovej značke Hyperdub (na poličke hneď vedľa Burial, Ikonika, Rashad, Darkstar …) a právom sa zaradil medzi to najčerstvejšie a najčudnejšie, čo sa objavilo vo výročných správach, Wire, Dummy Mag, Resident Advisor, Pitchafork. Tu je pekne chirurgicky rozobratý na kúsky: https://thequietus.com/articles/08864-laurel-halo-quarantine-review-hyperdub Už tento piatok 8. novembra zahrá v rámci série Exitab praxis vo Fuge.

Laurel Halo live Exitab Praxis

Nový album ‚Chance of Rain‘ oproti štúdiovke ‚Quarantine‘, čerpá z nápadov, ktoré Laurel prinieslo živé hranie a vystriedanie Abletonu za machinedrum, MPC-čko, klávesy, Space Echo a ďalšie efekty. Podľa interview v poslednom Wire, Laurel prechod na hardware otvoril dvere k improvizácii, ktorá momentálne tvorí takmer polovicu jej koncertov. Čo je zárukou toho, že live nedostanete len do bodky odohranú pódiovú verziu jej skvelého Boiler Room setu, ale aj niečo naviac. Nadžánrový set na nedávnom Unsound Festivale potvrdil teóriu, podľa ktorej vlastne ani tak nezáleží na tom, z čoho sa hrá, ale Ako sa hrá. (https://www.attackmagazine.com/features/what-is-live-new-generation-live-techno/) Spoliehame sa, že vo Fuge tomu nebude inak. Zoberte dáždnik, môže pršať.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/258257″ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Okrem Laurel sa predstavia producenti, ktorých tvorba z veľkej časti súvisí s podvedomím a s vizuálnou sugestívnosťou zvuku. Polozahraničným hosťom bude Imre Kiss, Maďar so slovenskými koreňmi, ktorého základňou je momentálne Londýn a Budapešť. ‚Midnight Wave‘, jeho aktuálne hypnotické lo-fi ambientné EP s housovým tepom vyšlo na labeli Farbwechsel, ktorý momentálne zastrešuje to najzaujímavejšie z budapeštianskeho podzemia: https://farbwechsel.bandcamp.com/album/imre-kiss-midnight-wave

Domácu scénu zastúpi Stroon, ktorý tento týždeň pustil do sveta dlhohrajku ‚Impermanence‘. Podobne ako Laurel, Stroon stavia svoju najnovšiu štúdiovú prácu na nápadoch osvojených počas živého hrania, takže do klubového kontextu padne jeho najnovší live-set ako uliaty. Údajne “choral-industrial-techno-blues” (píše magazín SGR GLDR) s typicky cinematickým potenciálom, ktorý vo Fuge umocnia Stixove vizuály.

https://sugarglidermusicnews.com/blog/2013/10/29/stroon-impermanence/
https://exitab.exitmusic.org/album/impermanence

Organický zvuk Sky To Speak (Matěj Kotouček a Ondřej Synáček) sa pohybuje medzi dubovými groovmi, hypnagogickým ambientom a psychadelickou elektronikou označovanou ako “soundtrack k neexistujúcemu filmu”. Vo Fuge ich audiovizuálnu exploráciu obskúrnych zvukov a obrazov doplnia živé bicie Erika Netušila (Superego Kid). Začiatkom decembra im na Exitabe vychádza EP s remixami od Casi Cada Minuto, Tachycardia Theatre ai. Zatiaľ ochutnávka, ktorú namiešali pre sériu mixov Panorama Exitab: https://www.mixcloud.com/Exitab/panorama-exitab-mix005-sky-to-speak/

Za mixom Naďa: https://www.mixcloud.com/Exitab/panorama-exitab-mix006-naďa/
a Stix: https://www.mixcloud.com/Exitab/panorama-exitab-mix-001-stix/

Projekt vznikol vďaka finančnej podpore Nadácie Intenda.

Viac aj na facebook.com/exitab
*** Predpredaj cez exitab.org ( 12€ / na mieste 15€ )***

laurel_halo_exitab_praxis

Zdroj: Exitab