Hviezdou tohto večera bude vaša obývačka

Aby ste si doma mohli vychutnať film ako v kine, musíte správne umiestniť televízor, reproduktory a zabudnúť nemožno ani na správne osvetlenie

Pohodlne sa usaďte, začíname! Zážitok ako z kina v pohodlí vašej obývačky nie je nedosiahnuteľný. Pri budovaní domáceho kina však treba dodržať niekoľko pravidiel. 

Základom je dobré umiestnenie televízora. Či už ho zavesíte na stenu, vsadíte do nábytkovej zostavy alebo postavíte na TV stolík alebo podstavec, nemal by byť oproti oknu, ani na stene, na ktorej je okno. Vyhnete sa tak neželaným odrazom svetla na obrazovke.

Aby sa vám pozeralo pohodlne a neseklo vás v krku, stred obrazovky by mal byť vo výške očí diváka, prípadne o kúsok nižšie. Do úvahy sa zvyčajne berie výška dospelých členov domácnosti plus výška pohovky, z ktorej sa na film pozeráte. Ideálna výška stredu obrazovky televízora býva zväčša v rozpätí od 90 do 120 centimetrov od podlahy.

Zdroj: iStock/diego_cervo

Uhlopriečka vs. vzdialenosť od televízora

Dôležitá je tiež vzdialenosť sedačky od televízora, ktorá určuje vhodnú veľkosť obrazovky, resp. naopak. Môžete využiť známu rovnicu, podľa ktorej sa uhlopriečka televízora má rovnať vzdialenosti od diváka vynásobenej koeficientom 0,84. Tu sú odporúčané vzdialenosti pre najrozšírenejšie uhlopriečky v palcoch:

  • 40″ – 1,2 m
  • 55″ – 1,7 m
  • 75″ – 2,3 m

Vzdialenosť od televízora môžete ovplyvniť aj jeho montážou na stenu. Televízory na stojane totiž obrazovku posúvajú viac dopredu. 

Okrem vzdialenosti je samozrejme dôležité rozlíšenie obrazovky. Ak sa posadíte pred dva televízory s rovnakou uhlopriečkou, pričom jeden bude mať rozlíšenie len Full HD a druhý 4K Ultra HD, rozdiel si zaručene všimnete. 

Rozmiestnenie reproduktorov

Aby bol zvuk čo najlepší, dôležitá je jednak súmernosť miestnosti, a tiež umiestnenie reproduktorov v nej. Na optimálny zvuk by mali byť reproduktory umiestnené v rovnakej vzdialenosti od centrálneho miesta počúvania.

Predné reproduktory by mali byť po jednom z každej strany televízora, stola alebo obývacej steny a mali by byť vo výške uší pozerajúceho. V ideálnom prípade by mali stáť na samostatnom stojane, prípadne na nižšej skrinke. Stredový reproduktor by mal byť presne v strede medzi ľavým a pravým predným reproduktorom. Zadné reproduktory by mali byť rovnako vysoko ako tie predné, a to kolmo k miestu počúvania.

Subwoofer sa zvykne umiestniť na podlahu do rohu miestnosti, aby neprekážal. Dôležité je, aby ho nič nezakrývalo.

Viete, čo sa naozaj myslí pod pojmom “domáce kino”? Zdroj: iStock/ Explora_2005

Osvetlenie v domácom kine

Keďže prirodzené alebo umelé svetlo sa môže na obrazovke odrážať, v presvetlených miestnostiach treba naplánovať tienenie. A to buď žalúziami, vďaka ktorým sa dá svetlo regulovať, alebo závesmi či roletami. 

Televízor by sme nemali sledovať pri úplnej tme, pretože obrazovka „ťahá oči“. Ideálne tlmené osvetlenie by malo smerovať spoza televízora. Pri obývačkových stenách to môže byť zabudované osvetlenie v skrinkách. Vhodné osvetlenie obývačky pomôže vytvoriť správnu atmosféru pri sledovaní filmov.

Pohodlné sedenie

Televízor, reproduktory aj svetlo sú v domácom kine dôležité. Zabudnúť však netreba ani na pohodlné sedenie. Pri výbere novej sedačky vezmite do úvahy počet členov domácnosti a tomu  prispôsobte jej veľkosť a tvar. Rovnú pohovku možno doplniť jedným či dvomi kreslami, leňoškou, prípadne trendovým sedacím vakom.

Zdroj: Promo
Zdroj foto: iStock